Docent Ševčík: Covidovou blamáží a vymýváním mozků k omezování individuální svobody

29.05.2021 10:24 | Rozhovor

Chystaná novela Zákona o ochraně veřejného zdraví je jen pokračováním snahy omezit osobní svobody jednotlivce, obává se ekonom a proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, docent Miroslav Ševčík. Těžké škody byly napáchány i na budoucnosti českého národa – studentech. Docent Ševčík sčítá: Na vysokých školách jsou studenti, kteří tři čtvrtiny magisterského programu absolvovali zavření doma. Stejně nesmyslně jako statisíce malých dětí, kterým byly upřeny nižší stupně vzdělání. Ševčík a jeho kolegové z Národohospodářské fakulty šli proti proudu, když zajistili po celé tři semestry, kdy omezení trvala, pro své studenty alespoň prezenční zkoušky. Více udělat nešlo. Premiéru Babišovi se Ševčík nediví, že ukončil spolupráci se skupinou MeSES, jejíž nápady označuje za bláboly, a nedivil by se ani žalobám od těch, které doporučení tohoto kolektivu poškodila. A vrací se i k náramnému byznysu – testování na covid. Zatím to vychází na 15 miliard korun. Zatím…

Docent Ševčík: Covidovou blamáží a vymýváním mozků k omezování individuální svobody
Foto: NF VŠE
Popisek: Doc. Miroslav Ševčík, proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze

Novela Zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou se vláda snaží ve zrychleném řízení prosadit, by umožnila v budoucnosti vynucovat potvrzení o bezinfekčnosti, vakcinaci či prodělané nemoci při vstupu na rozličné veřejné i soukromé akce a také u vstupu na jinak přístupná místa. Změny se netýkají jen covidu-19, ale byly by platné i pro jakákoli další infekční onemocnění. Jak se na takový plán díváte?

Jsem přesvědčen, že novela Zákona o ochraně veřejného zdraví je jenom pokračováním v procesu omezování osobní svobody jednotlivce a vede k narušování soukromé integrity všech osob. Novela se schovává za bohulibou činnost, která má ochránit osoby před údajně nebezpečnými nemocemi, ale není to nic jiného než snaha ovládnout jednotlivce a následně celou společnost. Vede to k něčemu, čehož se nepodařilo dosáhnout hitlerovskému fašismu ani stalinistickému komunistickému režimu.

Od pondělí 24. května se mohou mimo jiné studenti středních škol vrátit do lavic. Pro vysoké školy se mnoho nemění, neboť semestr už na mnoha z nich končí. Jak se na situaci se vzděláváním díváte coby proděkan na vysoké škole? Půjde ve vzdělání dohnat ztráty způsobené omezeními od března 2020 dodnes?

To, že se středoškoláci vrátili do škol až téměř po sedmi měsících, je tragédie, která se projevuje i bezprostředně, ale která bude mít daleko vyšší následky v dalších letech. Týká se to řádově několika set tisíc studentů. Samozřejmě to má neblahé důsledky i na další víc jak milion dětí, kterým bylo naprosto nesmyslně plošně bráněno navštěvovat školu. On-line výuka nemůže být ani v jednom stupni školního vzdělávání tak kvalitní, jako je prezenční výuka. Na vysokých školách je situace ještě tristnější. Magisterský stupeň vzdělání má trvat čtyři semestry. Z toho v posledních třech semestrech probíhala výuka on-line. A ať se vyučující snaží sebevíc, nikdy nemůže on-line výuka nahradit výuku prezenční. Troufám si tvrdit, že to platí téměř pro všechny obory a programy vysokoškolského vzdělávání. Výjimkou mohou být nesmyslné pseudoprogramy týkající se genderových studií a různých pseudooborů, které se v současné době k nám importují z rádoby západní kultury.

Jsem rád, že aspoň u nás na Národohospodářské fakultě jsme u všech českých programů zabezpečili prezenční zkoušky ve všech třech semestrech. Ano, bylo to organizačně náročné. Podle mých informací jsme jedinou fakultou z veřejných vysokých škol v ČR, kde jsme nedopustili pseudozkoušení on-line způsobem. Naprostá většina kvalitních studentů nám za to i děkuje. Je možná pár jedinců, kterým to vadí, protože vidí u svých vrstevníků, jak se dá u on-line způsobu zkoušení podvádět a tím si zajistit úlevy. Proto jsme se rozhodli naše studenty odměnit certifikátem, ve kterém bude uvedeno, že všechny zkoušky i v době bezhlavého covidového šílenství na naší fakultě proběhly prezenčně. Již teď to velmi oceňují významní zaměstnavatelé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…