Ekonom Kohout: Státe, postarej se, kňourají tu lidé a krade se tu. Klaus zavedl sociální stát. Nekárat Rusko, je prostě jiné. Jsme k muslimům tolerantní až k sebezničení

06.10.2014 7:50 | Zprávy

25 LET OD LISTOPADU ´89. Podle uznávaného ekonoma Pavla Kohouta nebudovali Václav Klaus a jeho spolupracovníci po listopadu ´89 „kapitalismus bez přívlastků“, jak tvrdili, ale zavedli západní model sociálního státu, jaký byl moderní někdy koncem 70. let, takový kapitalismus s lidskou tváří. Jediným ekonomem ve vládě, který rozuměl kapitálovým trhům, byl podle něj Tomáš Ježek, ale ten neměl hlavní rozhodovací slovo. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ekonom kritizoval přístup Evropy k Rusku.

Ekonom Kohout: Státe, postarej se, kňourají tu lidé a krade se tu. Klaus zavedl sociální stát. Nekárat Rusko, je prostě jiné. Jsme k muslimům tolerantní až k sebezničení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

„Pokusy kárat Rusko z pozic `je třeba zachovávat mezinárodní právo`, jsou směšné a úplně ignorují tisíc let historie. Rusko takto nefunguje. Nemusí se nám to líbit, ale tak to prostě je. Tygra také nenaučíte na sójové maso,“ říká Pavel Kohout ke studené válce mezi Západem a Ruskou federací.

Jak se podle vás změnila česká společnost od listopadu ´89? A jste se změnami spokojen nebo zklamán?

Odpověď na první otázku je buď na tlustou knihu nebo na jedno slovo. Z časových důvodů volím druhou variantu: zásadně. Pokud jde o spokojenost – spíše ano, ale koncem roku 1989 jsem netušil dvě nepříjemné věci. Za prvé, že na svobodě se bude tolik krást. Za druhé, že ještě po 25 letech bude tolik lidí kňourat „státe, postarej se o mě“.

Co na změně režimu nejvíc oceňujete?

Že jsme se stali víceméně normální zemí, včetně všech problémů, které jsou s normalitou spojeny.

Vyrovnali jsme se dostatečně s komunistickou minulostí, když se celých těch pětadvacet let komunisté podílejí na tvorbě zákonů, které měly napravit jejich zločiny?

Nikdy jsem přesně nevěděl, co znamená „vyrovnat se s komunistickou minulostí“. Já žádnou takovou minulost nemám, takže můj problém to není.

Není to ani problém jen bývalých nebo současných komunistů. Někdejší komunističtí kolaboranti, kteří v 80. letech byli členy prorežimní Československé strany lidové, se nyní profilují jako velcí antikomunisté, bytostní demokraté a příkladní Evropané. Nikomu to zřejmě nevadí.

Koho z politiků si nejvíc vážíte? Kdo byl podle vás nejvýraznější osobností, kdo se nejvíc podílel na tom, že žijeme svobodně a v demokracii, že jsme součástí Evropské unie a NATO?

Nejvíce si vážím těch, kteří již v politice nejsou, nebo těch, kteří tam ještě nejsou a možná jednou budou. Současná generace politiků není nejsilnější, což mimochodem platí i pro většinu ostatních evropských zemí a pro USA. Pokud jde o nejvýraznější osobnost, které máme být co vděčni, pak je to zcela určitě Ronald Reagan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…