Expremiér udeřil: Přátelé pravdy a lásky. Podařilo se jim vyhrát volby v Praze. A výsledek po půl roce? Tristní! Řeší dalajlámu, Čínu, ne to podstatné

30.03.2019 17:11

ROZHOVOR „Kdybych odmyslel stránku Čapího hnízda a střetu zájmů, je dobrý premiér,“ prohlásil o Andreji Babišovi bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Zároveň však upozornil, že některá jeho rozhodnutí spíše než politické logice odpovídají představám marketérů. Současně se domnívá, že část vojenských výdajů by měla zůstat v České republice, a část by se měla ve spolupráci s dalšími zeměmi investovat do prevence migrace.

Expremiér udeřil: Přátelé pravdy a lásky. Podařilo se jim vyhrát volby v Praze. A výsledek po půl roce? Tristní! Řeší dalajlámu, Čínu, ne to podstatné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tradiční rozlévání vánoční rybí polévky pražským primátorem a jeho souvěrci. Letos přibyl i houbový kuba

Vždy jste měl k sociální demokracii blízko. Jak hodnotíte poslední dění v ČSSD? Ať už jde o poslední sraz, nebo její působení v koalici?

Myslím, že práce v koalici odpovídá poměru ministrů, který tam je. Sociální demokracie umí být partnerem a já jsem dával přednost tomu, aby šli do vlády, aby byli vidět. Na stranách, které do vlády nešly, je vidět, že ten přístup do médií a řada dalších věcí jim prostě chybí. Takže pokud jde o to, co bylo možné udělat, udělalo se. Jiná věc je, že se mohlo z účasti ve vládě vytěžit více. Na to mohou být vždy různé názory, někteří ministři jsou viditelní, někteří méně viditelní, navíc nejsou ani rok ve funkci a na nějaké definitivní hodnocení je brzy. Počkal bych, až jak dopadnou eurovolby a pak se můžeme bavit o tom, jak je činnost strany efektivní, jak je efektivní práce ministrů, zda by nebylo potřeba něco změnit, nebo pokračovat, ale v tuto chvíli je to předčasná otázka. Mám nějakou představu, ale nyní nemá smysl, abych ji říkal.

Když jste narazil na evropské volby, jak vás překvapila podpora prezidenta Miloše Zemana směrem k sociální demokracii v evropských volbách?

Je dobře, že to Miloš Zeman řekl, a jde o logiku kroků, které udělal. Byl jedním z hybatelů, kteří dostali sociální demokracii do vlády, takže by bylo špatné, aby nyní znejisťoval koaliční projekt, aby ho nějakým způsobem oslaboval. Takže to podle mne má svoji politickou logiku. Miloš Zeman dává podporu také jinému kandidátovi, a sice lídrovi kandidátky SPD Ivanu Davidovi, takže jeho srdce je rozděleno na více dílů.

Vy jste, a už jsme se o tom párkrát bavili, stál v čele vlády a u velkých změn v zemi. Minule jste mi řekl, že je Andrej Babiš marketingově zdatný a vytváří dobrý backing. Prohlásil jste, že pokud ostatní strany nebudou pracovat správně, může vyhrát s velkým náskokem, což může být negativní pro Českou republiku. Tehdy mělo hnutí ANO 18 procent, dnes má 30 procent. Co vy na to?

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
On je o několik délek před svými soupeři či partnery, protože ČSSD není jen partnerem, ale i soupeřem. Právě v určité koncepčnosti vedení marketingu, a to bylo kdysi předností sociální demokracie v době, kdy jsem stál v jejím čele. Tu přednost převzal Andrej Babiš včetně některých lidí, kteří dříve spolupracovali se sociální demokracií. Takže si v tomto směru vede velmi profesionálně. Bohužel se mi zdá, že některá jeho rozhodnutí spíše než nějakou logikou, kterou bych hledal v politice, odpovídají představám marketérů, a nemyslím si, že by bylo dobré takhle přehánět. Nicméně je úspěšný a myslím si, kdybych odmyslel stránku Čapího hnízda a střetu zájmů, že je dobrý premiér.

Podíváme-li se na celou věc obecněji, jak se díváte na tvrzení, že Češi neumějí respektovat výsledky voleb, ať už jde o Andreje Babiše, nebo o Miloše Zemana? Fero Fenič prohlásil, že „pohled na český národ mi změnili sami Češi, když vidím, jak se vyvíjejí. Neváží si svobody, chybí respekt k lidskému životu. Vzdělaný národ si nezvolí počůrávajícího se staříka.“ Umíme se smířit s výsledky voleb?

Určitá skupina lidí, a já bych je nazval přátelé pravdy a lásky – kam také Fero Fenič při vší úctě k němu patří, to není nic pejorativního – je prostě známá svojí, řekněme, nepříliš velkou tolerantností vůči lidem jiných politických názorů, takže pak se hledají počůrávající se staříci a hledají se zástupné momenty, ale jde o to vyhrát ve volbách, a to těm přátelům pravdy a lásky nikdy moc nešlo. Teď se jim to povedlo v Praze, zatím jsou výsledky půlročního vládnutí nové pražské koalice tristní. Vývoj kolem nás v metropolích – Vídeň, Mnichov, Berlín, Drážďany – jde velmi dynamicky dopředu, a Praha se nějak zastavila. V čem to je? Asi v tom, že tito lidé žádné hvězdy nejsou, ale řeší dalajlámu, řeší Číňany, řeší věci, které by pro komunální politiky měly být na okraji zájmu. Jako komunálního politiky mne tyto věci zajímaly až v poslední řadě.

Slavíme dvacet let od vstupu do Severoatlantické aliance. Jak vnímáte tuto dobu, je přínosná? Měli bychom plnit dvě procenta z HDP na armádu, nebo být třeba aktivnější například při misích v Afghánistánu?

Jestli chce být někdo aktivnější v Afghánistánu, tak mu určitě nikdo nebude bránit, když se tam přihlásí a půjde tam bojovat. Ale hazardovat takhle s životy českých chlapců a mladých mužů by se asi nemělo. Ta válka je zbytečná už celou řadu let, teď jde jen o to ji nějak důstojně ukončit, a pokud jiné země, jako třeba Británie, redukují svůj kontingent, nevidím důvod, proč vyhazujeme peníze za tak zbytečné dobrodružství. Stejně skončí špatně. Buď dojdou Američané k nějaké dohodě s Tálibánem, pak mohou důstojně odejít. A pokud dojde k nějaké vietnamizaci konfliktu, kdy si to zkrátka začnou vyřizovat mezi sebou, tak ten konec je mi jasný. Určitě to nebude v zájmu Západu. Dnes už nikdo neví, proč se tam vlastně bojuje. To, co bylo na začátku, už dávno skončilo. Tálibán ochraňoval Usámu bin Ládina, naštěstí už nežije a nestraší svět, takže je vlastně zbytečné tam být.

A pokud jde o první otázku. Myslím, že i šéfové Evropské unie vybízeli k velké, řekl bych, ostražitosti a k velké rozumnosti, pokud jde o naplňování představ, zejména amerických vlivů na prezidenta, na to, jak by měly být vyfutrovány americké zbrojařské koncerny zakázkami do budoucna. Myslím, že jsou to peníze vyhozené z okna, peníze, které by primárně měly zůstat především tady v zemi nejen ve prospěch zbrojařských firem, ale ve prospěch sociálních programů, programů školství, zdravotnictví, vědy, výzkumu a podobně. Abych vám pravdu řekl, tak nejsem spokojen s tím, že sociální demokracie z roku na rok zvýšila vojenské výdaje o osm miliard korun.

Domnívám se, že část těchto výdajů, pokud bychom jako součást Západu uvažovali koncepčně, by měla jít na pomoc zemím zasaženým suchem jak v Africe, tak v Asii, aby se tam vytvářela infrastruktura, aby měli vodu, lesy a podobně. To bych viděl jako daleko užitečnější a navíc jako prevenci, aby dnes, jak jsem někde četl, každý druhý obyvatel Afriky neuvažoval, že by se rád přesunul někam jinam. Určitě není v zájmu Evropy a určitě ne České republiky, aby k tomu došlo. Pomozme jim vytvořit takové podmínky, aby Afričané takto uvažovat nemuseli.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…