Fake news kolem Mináře? Tomáš Zdechovský popřel schůzku. A napálil novináře: „Kopou do mě a lžou.“

14.01.2020 17:40 | Zprávy

ROZHOVOR „Máme v KDU-ČSL určitý směr, kterým jdeme. Nespoléháme se na to, že Milion chvilek za nás udělá kampaň,“ komentuje plány spolku europoslanec Tomáš Zdechovský, který chce vyměnit křeslo v Bruselu za pozici předsedy KDU-ČSL. „Někdy je dobré být podceňovaný outsider a pak překvapit. Na druhou stranu, když vidím, kolik lidí bojuje a má strach, že to vyhraju, musím se smát.“ Pokud by se stal šéfem lidovců, debatám s Mikulášem Minářem se bránit nebude. „Určitě považuji za důležité se scházet se všemi lidmi. Jsem známý tím, že chodím navštěvovat i vězně ve vězení,“ říká Zdechovský. Dobré zprávy má také pro důchodce.

Fake news kolem Mináře? Tomáš Zdechovský popřel schůzku. A napálil novináře: „Kopou do mě a lžou.“
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

V Evropském parlamentu si prý někteří europoslanci připínají na sako placky spolku Milion chvilek pro demokracii. Nosíte ji také?

Nenosím. Rozdával je Mikuláš Peksa při jedné diskusi a bral jsem to od něj spíš jako vtípek. Dělá se z toho víc, než je. Měl jsem ji na sobě jen v Pardubicích, když jsem byl na demonstraci proti panu Ondráčkovi. Bylo to v době, kdy hrozilo, že se stane předsedou výboru, který by měl kontrolovat práci bezpečnostních složek. Jinak ji nenosím.

Britský deník The Times zařadil hlavního organizátora spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře mezi dvacet vycházejících hvězd, které je dobré v roce 2020 sledovat. Je skutečně Minář osobností evropského významu?

Když se podíváte na vybrané osobnosti, Minář přispívá do veřejné debaty.

Připravuje se mise poslanců Evropského parlamentu, která má na konci února přijet do Česka vyšetřovat střet zájmů Andreje Babiše a má se prý také setkat s Mikulášem Minářem. Psal o tom server Info.cz. Je to pravda? Plánujete něco takového?

Chtěl bych důrazně popřít, že bychom se měli setkat s Mikulášem Minářem. Sekretariát teď misi připravuje a bude se řídit tím, aby splnila svůj účel. Má tři důvody. Za prvé navázat na misi z roku 2014, za druhé podívat se na podvody v České republice u evropských dotací a za třetí vyměnit si názory na premiérův střet zájmů a další kauzy, které s tím byly spojeny.

A s kým budete jednat?

Dnes bychom měli mít definitivní jednání o programu. Předpokládám, že bychom se měli sejít s poslanci, senátory ze všech politických stran včetně hnutí ANO, pak s lidmi, kteří se zabývají vyšetřováním. Jestli to bude vrchní státní zástupce nebo nejvyšší státní zástupce, není ještě stanoveno. Měli bychom se přijet podívat na nějaký příklad dobré praxe. Vybíráme z projektů, kde evropské peníze pomohly.

Spolek Milion chvilek vyhlásil své nové cíle. Chce objet republiku kraj po kraji s diskusními akcemi, s cílem zajistit výhru demokratických stran v následujících volbách. Co na to říkáte?

To je demokracie. Každý se může snažit ovlivnit veřejné mínění. Milion chvilek je součástí veřejného života. Mají právo na to, ovlivňovat veřejný život.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…