Gazdík pálí do Lipovské, Xavera a spol.: Neuvedli důvody! Rada ČT je v krizi, braňme veřejnoprávní média

25.11.2020 18:11 | Zprávy

ROZHOVOR „Já už zase nevím, kdo rozhoduje. Přečetl jsem si o dalším plánu premiéra Babiše protestovat celou populaci zdarma před Vánoci. To už jsme slyšeli – a nic. Pak jsme slyšeli, že otestujeme plošně domovy seniorů – a vzápětí, že nedorazily testy. Pak jsme slyšeli, že plošně otestujeme učitele. A nic,“ rekapituluje místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Sám nyní neví, zda je celoplošné testování další vystřelený balonek premiéra nebo reálný plán. V rozhovoru se vyjádřil i k dění kolem České televize, jejíž nezávislost považuje za ohroženou.

Gazdík pálí do Lipovské, Xavera a spol.: Neuvedli důvody! Rada ČT je v krizi, braňme veřejnoprávní média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík vedl delší řeč s argumenty proti zákonu o EET

Až o 130 miliard korun přijde státní rozpočet posledními vládními kroky – snížením daní a zrušením superhrubé mzdy, kde není jasné na jak dlouho. Schválilo ho hnutí ANO s ODS a SPD. Co tomuto politickému spojení a těmto krokům celkově říkáte?

Lidem zůstane o něco více v peněžence, ale většina si uvědomí, že zároveň přijde o část veřejných služeb, na které obce a kraje nebudou mít. Od ODS to bylo také neuvážené, spojenectví s hnutím ANO v tomto případě bije moc do očí. Vládní koalice předvedla trapný přemet: Jedna část vlády – a to ještě jen návrhem Andreje Babiše jako jednotlivého poslance – protlačila výraznou změnu daní, druhá část, ČSSD, byla proti a spojení ANO–ODS–komunisti–SPD je prostě bizarní. Je to amatérsky provedené, nepropočítané, takto se prostě větší daňové úpravy nedělají.

Rozvrat veřejných financí. Tak to nazývá nejen ministr vnitra Jan Hamáček, ale i další lidé. Skutečně podle vás hrozí tak velké riziko? Nebo jsou tato slova přehnaná?

Je to rozvrat, pocítí to nejvíce samosprávy a lidé přímo v obcích a regionech. Výpadek příjmů rozpočtu  je gigantický a znamená to jediné: Budeme žít na dluh a tyto dluhy budou platit naše děti a naši vnuci.

Jsou malí obchodníci, podnikatelé a živnostníci diskriminováni v tom smyslu, že vláda nechala otevřené jen velké supermarkety, i když prodávají třeba stejné zboží?

Jsou, ale to říkáme od začátku: Proč narvané velké obchody řetězců a proč malí museli zavřít? Ale o nelogických opatřeních této vlády se bavíme přece častěji.

Jak se podle vás osvědčil nový ministr zdravotnictví Jan Blatný ve srovnání se svými předchůdci?

Pan ministr se snažil do vládního chaosu vnést alespoň nějaký řád. Ale já už zase nevím, kdo rozhoduje. Přečetl jsem si o dalším plánu premiéra Babiše protestovat celou populaci zdarma před Vánoci. To už jsme slyšeli – a nic. Pak jsme slyšeli, že otestujeme plošně domovy seniorů – a vzápětí, že nedorazily testy. Pak jsme slyšeli, že plošně otestujeme učitele. A nic. Nevím, jestli je to další vystřelený balonek pana premiéra a nevím, co o tom soudí nebohý ministr zdravotnictví.

Ministr Blatný se nechal slyšet, že mu lidé píší, aby se co nejvíce služeb otevřelo. Tlaku veřejnosti v létě podlehl premiér Babiš, který vše uvolnil, a následovala druhá vlna koronaviru. Měly by Vánoce být nastaveny na stupeň 3 systému PES?

To je přece jakoby automaticky dané statistickými čísly. Pokud se s nimi nemanipuluje, čekám, že se vláda bude svého plánu držet. Ale třeba PR převládne.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…