Hle, pravé barvy ODS a TOP 09! Markéta Šichtařová si všimla, komu chtějí strany přidat a komu brát

19.04.2020 16:25 | Zprávy

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Právě v této mimořádné době se ukazuje, kdo je kdo. Svléká to lidi i strany, aby se ukázaly pravé charaktery. Například ODS a TOP 09 tím, jak chtějí brát těm, kdo ještě jakžtakž přežívají, a dávat těm, kteří kolabují, přeci demonstrují, že nejsou pravicové. V souvislosti s tím, kdo všechno natahuje ruce a dožaduje se po státu kompenzací za ušlé zisky, poukazuje Markéta Šichtařová na to, že ve společnosti je mizerné povědomí o tom, kde a jak vznikají peníze a kde peníze bere stát.

Hle, pravé barvy ODS a TOP 09! Markéta Šichtařová si všimla, komu chtějí strany přidat a komu brát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Především pravicoví politici z ODS a TOP 09, ale i média se předhánějí ve výčtu těch, o které by se měl stát v koronavirové krizi postarat. Čím to, že takřka nezaznívají hlasy, že v ní jde svým způsobem o přirozený výběr, v němž obstojí firmy, které osekají zbytečné náklady, zvýší efektivitu a vsadí na digitalizaci, zatímco ty druhé jsou schopné přežít jen v době konjunktury, jinak vyžadují dotace od státu, které nakonec zaplatí všichni ostatní?

Jak jste, probůh, přišel na to, že ODS a TOP 09 jsou pravicové strany? Právě tím, jak teď chtějí brát těm, kdo ještě jakžtakž přežívají, a dávat těm, kteří kolabují, přeci demonstrují, že pravicové nejsou. Chovají se zjevně jánošíkovsky, tedy levicově.

Mimochodem, to mi připomíná: Právě teď, v době těžké, se ukazuje, kdo je kdo. Svléká to lidi i strany, aby se ukázaly pravé charaktery. Mnoho lidí mělo v minulosti naučené třeba ze školy, že je v pořádku, dejme tomu, klasický ekonomický liberalismus, že to je efektivní ekonomický přístup. A pak přijde nestandardní situace a tihle lidé zpanikaří, zahodí to, co mají našprtané, a začnou volat po tom, co je jejich přirozeností. Tedy po levicových a mnohdy i vysloveně marxistických řešeních – ačkoliv rozumově vědí, že je to cesta ke zkáze.

To máte, jako když jste hozeni do vody a začnete se topit: Ačkoliv z fyziky rozumově víte, že pokud se uklidníte a položíte na vodu obličejem nahoru, voda vás bude nadnášet a nic se vám nestane, přesto toho v tom strachu nejste schopni, začnete kolem sebe plácat rukama a skutečně se utopíte. Ukazuje se, že nás zůstalo jen málo těch, kdo klasický liberalismus nemáme našprtaný ze školy, ale máme ho skutečně hluboce v sobě, takže nazíráme dnešní situaci bez hysterie. Možná v tom hraje roli i to, že jsem přesně tenhle ekonomický rozvrat roky očekávala, tedy byla mentálně připravená.

A tím jsem vlastně mimoděk zodpověděla i vaši otázku: Ty hlasy volající po přerozdělování dosud nepochopily realitu. To jsou ti, kdo tento typ krize nečekali, a jsou zaskočení. Ti, kdo dosud nepochopili, že předešlé přerozdělování oslabilo ekonomiku natolik, že dnes se neumí s pandemií vypořádat lépe, že neumí přežít pár týdnů zavřených továren. obchodů... Chtějí léčit tím samým, co nás dostalo až sem. Chtějí léčit jedem, který vyvolal otravu.

Mezi ty, co se dožadují pomoci, patří maloobchodníci ze zavřených center, kterým jde prý o holou existenci, pokud se jim nepodaří dohodnout se s obchodními centry a se státem na snížení či odpuštění nájmů. Je v tomhle řetězci někdo, komu by měl stát pomáhat? Není tohle ve skutečnosti jen klasická otázka nabídky a poptávky, kam by stát vstupovat neměl?

Snížení či odpuštění nájmů je rozlévání nespravedlností dál a dál. Křivdou křivdu napravit nelze. Na počátku stát ublížil maloobchodníkům tím, že jim nakázal zavřít. Byla to jednoznačně křivda, byť stát k tomu měl bezpečnostní důvody. A tuhle křivdu nelze posouvat dál tím, že budeme nutit majitele prostor, aby poškodili své podnikání tím, že někomu odpustí nájmy! Pak by samozřejmě zase majitelé prostor správně volali, že byli poškozeni, a chtěli by „logicky“ posouvat křivdy zase dál a dál… Takže stop, tudy evidentně cesta nevede.

Stát poškodil maloobchodníky, stát by se jim měl revanšovat – ale ne tím, že někomu jinému vezme a přerozdělí, ale tím, že naopak nechá – tedy nechá maloobchodníkům daně. Nechť se jim revanšuje tím, že odpustí na nějaký čas daně. Tím jim nechá v kapsách tolik, kolik maloobchodníci chtějí sebrat majitelům prostor.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…