Jaroslav Plesl: Jen idiot nepochopí medaili pro Nohavicu. Velká hra USA, Ruska a Číny, to je téma. Ne tyhle ptákoviny. Na ČT koukám pro pobavení

06.11.2018 4:43

ROZHOVOR Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pustil do jiných novinářů, kteří v poslední době řádí střídavě na prezidentu Zemanovi, lidech, které vybral na státní vyznamenání, anebo zpěvákovi Jaromíru Nohavicovi, který v neděli dostal v Rusku Puškinovu medaili. Podle Plesla je hlavním motorem všech těchto útoků závist, protože lidé, kteří útočí, na medaili od prezidenta stopadesátimilionové země nikdy nedosáhnou. A pokud jde o novináře Erika Besta, ten je schopen číst a psát noviny ve čtyřech jazycích, což je pro výkvět české žurnalistiky rovněž nedostižná meta.

Jaroslav Plesl: Jen idiot nepochopí medaili pro Nohavicu. Velká hra USA, Ruska a Číny, to je téma. Ne tyhle ptákoviny. Na ČT koukám pro pobavení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání prvního ročníku Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku za rok 2016, kterou pořádala Asociace nezávislých médií (ANM)

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová chce ustavit vyšetřovací komisi pro zkoumání ruského a čínského vlivu v Česku, odkazuje se při tom na zprávy BIS. Odpůrci Zemana upozorňují na spekulace, že Zemanova kampaň a kampaň SPOZ měly být financované přes offshorové firmy ve Švýcarsku a klíčová osoba těchto firem funguje i ve finančním okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Je nutné prostřednictvím komise prověřit okolí prezidenta nebo obchodní vztahy kolem zakázky na dostavbu Dukovan a Temelína?

Anketa

Reprezentuje prezident Miloš Zeman Českou republiku ve světě kvalitním způsobem?

92%
8%
hlasovalo: 14344 lidí

Nevím, co taková komise může vyšetřit. Zvlášť pod případným vedením poslankyně Langšádlové. Podle mě by se měla ustavit spíš superkomise pro zavedení jednotného hodnotového metru, kterým se budou mlátit po hlavě nejen Rusové, ale i naši západní spojenci, až se zase budou pod tlakem gigantických zbrojních kontraktů vykrucovat a vysvětlovat, proč je třeba být tolerantní například k saúdskoarabskému totalitnímu režimu a jeho válečných výpadům vůči Jemenu.

Tento dvojí metr, kdy na jedné straně stojí zlé Rusko a na druhé straně omlouváme diktatury, jako jsou Saúdská Arábie nebo Turecko, je hlavní důvod, proč lidé ztrácejí důvěru v západní demokracii. Nikoli ruská propaganda.

Anketa

Vadí vám, že Jarek Nohavica osobně přijal medaili od Putina?

6%
94%
hlasovalo: 25734 lidí

Rozhořela se debata v souvislosti s Jaromírem Nohavicou. Hudební kritik Jan Rejžek o Nohavicovi řekl, že je užitečný idiot. Novinář a komentátor Martin Fendrych pro změnu připomněl, že Nohavica spolupracoval s StB, a řekl, že by měl v Rusku zůstat. Udělal Nohavica chybu, když jel do Ruska přijmout Puškinovu medaili od Putina? Je Putin člověk, který má na rukou krev, nebo jde spíše o hysterii? Jak ocenění od Putina vnímáte?

Tohle je klasické míchání politiky tam, kam politika nepatří. Skoro to vypadá, jako by dal Nohavica medaili Putinovi. Ale tady Rusko ocenilo českého umělce za to, jak dlouhodobě pracuje s ruským literárním odkazem. Jeden musí být pořádný idiot na to, aby to nedokázal pochopit.

Anketa

Máte rádi Jarka Nohavicu?

93%
7%
hlasovalo: 16747 lidí

Sociálními sítěmi se začaly šířit obrázky zesměšňující Nohavicu v souvislosti s předáním Puškinovy medaile z rukou Vladimira Putina. Jeden z obrázků ukazuje za zády obou mužů fotografie význačných osobností, které údajně zavraždil Putinův režim, a také zločinů, které jsou Rusku připisovány. Podílí se Nohavica přijetím medaile na legitimizaci dnešního Ruska? Bere medaili od vraha?

Nohavica přebírá medaili za svou tvorbu a za to, že ruskou literaturu a jazyk dokázal českému publiku přiblížit v době, kdy všechno ruské bylo valnou částí populace považováno za zlé. Podobně jako je tomu dnes u intelektuálních elit této země. Je to velmi primitivní způsob uvažování a je dobře, že se Nohavica nenechal touto nízkou záští převálcovat.

Zdroj: Facebooková skupina Šílená koza

K Nohavicově vyznamenání se vyjádřil i písničkář Jaroslav Hutka. „První je před několika dny docela trefená montáž. Druhá je už nedostižná a ošklivě potrefená dnešní skutečnost,“ poznamenal k následujícím dvěma obrázkům písničkář Jaroslav Hutka. „35 let poslouchám Jaromíra Nohavicu. Ode dneška už ne! S medailí z Kremlu to u mě definitivně prohrál. Zpěvák na straně moci, která nenávidí svobodomyslné lidi, to je konec umělce,“ okomentovala Nohavicovo počínání pro změnu politička Hana Marvanová. „Dnes Jaromír Nohavica přebral ocenění od muže, který v Rusku vytvořil atmosféru, kdy vraždy politických oponentů a novinářů jsou na denním pořádku,“ napsal zase na Twitter novinář Ondřej Kundra. Mají pravdu? Existuje jakási společenská odpovědnost umělce, kterou Nohavica porušil?

Naštěstí žijeme v zemi a době, kde a kdy si může každý říkat, co chce. Referendem o Nohavicovi budou prodeje jeho desek a lístků na jeho koncerty. Troufám si tvrdit, že ruská medaile je nesrazí. Dokonce bych řekl, že tento sborový štěkot malých Nohavicovi u běžného publika spíš pomůže.

Vnímáte aktuální kritiku Jaromíra Nohavici jako svého druhu hon na ty, jejichž názor se neslučuje s názorem kritizujících?

Vnímám to jako dokonalou ilustraci toho, čím se zabývají české intelektuální elity. A to naprostými podružnostmi. Když český umělec dostane medaili od vůdce stopadesátimilionové země, sluší se pogratulovat. Nikoli sprostě pořvávat jako na fotbale. Je to velmi smutná podívaná.

V nedávné relaci Události, komentáře se moderátorka Světlana Witowská poměrně výrazně vložila do debaty svých hostů na téma svazků osob stejného pohlaví. Jak podotkl mediální expert Petr Štěpánek, z jejího výkonu bylo poznat, jaký má na problematiku sama názor. Redaktorka ČT Nora Fridrichová pro změnu na svém facebookovém profilu zveřejnila reakci na některá vyznamenání udělená prezidentem Milošem Zemanem. „Máme placky, máme placky, dáme si je mezi packy,“ napsala. Jak hodnotíte vy práci redakce zpravodajství České televize?

 

 

Česká televize sleduje jednu ideologickou linii a myslím, že o tom už snad ani není třeba debatovat. V českém parlamentním politickém spektru reprezentuje tak deset procent populace. Ale když je to těm zbylým 90 procentům reprezentantů politických postojů v Poslanecké sněmovně jedno, nic se nezmění. Já už na to koukám jen pro pobavení a velmi sporadicky.

Český novinář amerického původu Erik Best byl jedním z lidí, kteří si letos 28. října převzali vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Co jako profesní kolega říkáte na jeho vyznamenání? Mají kritici pravdu, když o Bestovi tvrdí, že je „proruský troll“? Co kritikům na Bestovi vlastně vadí?

Erik Best je výborný novinář, který dlouhá léta otevírá důležitá politicko-ekonomická témata. Pokud je někdo schopen říct nebo napsat, že pan Best je ruský agent, pak vůbec nezná jeho práci a netuší nic o tom, co se děje v této zemi ani za jejími hranicemi.

Erik mluví anglicky, německy, rusky a česky, o čemž si většina novinářů může jenom nechat zdát. Zajímavé je, že nejvíc ho kritizují lidé, kteří v žádném cizím jazyce neumějí ani kváknout, takže ani nemají srovnání se zahraniční žurnalistikou. Ale to jako takový český folklór. Je to typická česká závist k úspěšným a velká míra xenofobie. Jsem rád, že Erik Best tu medaili získal, protože pro tuto zemi udělal víc než všichni jeho kritici dohromady.

Jak si vysvětlit, že takové věci jako medaile pro Nohavicu nebo to, komu Zeman uděluje státní vyznamenání, vzbuzují v této zemi tak obrovskou diskusi? Jsou to důležitá, nebo zástupná témata? A pokud, tak zástupná témata čeho? Bavíme-li se o odpůrcích prezidenta Zemana, dostali jsme se do bodu, o kterém se mluví i v USA, tedy že se proti prezidentovi využije cokoliv a značná část společnosti mu nemůže přijít na jméno?

Lidé se mají dobře a řeší ptákoviny. Přitom se dějí velké věci. V současné době probíhá velká hra mezi USA, Čínou a Ruskem o to, kdo bude mít kde jaký vliv, překresluje se světová mocenská mapa. To je jediné důležité téma současnosti. No, a u nás se řeší metály.

Herec a ředitel Divadla na Jezerce Jan Hrušínský se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz nechal slyšet, že pokud se vyplní, čeho Zeman chce docílit, pak herečka Jiřina Bohdalová nepřímo připravuje krušný život svým potomkům. Podle Hrušínského se dříve kradly jen peníze, dnes ale „vládci“ chtějí lidem krást i svobodu. Souhlasíte s tímto pohledem na věc?

Je mi líto, ale mě to vůbec nezajímá. To jsou strašné kecy. Žijeme ve svobodné zemi a každý si může říkat, co chce, ale naštěstí pořád ještě máme svobodu se tím nezabývat. Děkuji, nechci.

Podle Jana Hrušínského prý prezident Zeman v lidech podněcuje nenávist, a nepřímo jej tak viní z toho, že ve společnosti opět silněji rezonují radikální ideologie jako nacismus nebo fašismus. Souhlasíte s tímto výrokem, a pokud ano, kdo v české společnosti podněcuje radikalizaci?

Fakt ne. Pan Hrušínský je úplně mimo.

„Z většiny amerických médií se stala jedovatá stoka,“ poznamenal jste před nedávnem na svém Facebooku. Kritizoval jste rovněž neschopnost novinářů porozumět současnému dění v Evropě a v Americe. Ztrácejí mainstreamová média kontakt s realitou? A co ta česká?

Ano, ztrácejí kontakt s realitou ve velkém stylu. Americká média mají na programu jediný bod, a to je boj proti Trumpovi. Mě ale nezajímá, kolik společných úvodníků proti Trumpovi novináři sepíšou, mě zajímá, proč je Trump v Americe úspěšný. Zajímá mě, jak je na tom americká společnost, jaká je nálada, co si lidé myslí. Ne, jak si přejí američtí novináři, aby to bylo. Ale američtí novináři vidí už jen sami sebe a své zájmy, což je konec dobré žurnalistiky. Takoví novináři vedou svatou válku za svou věc, ale už nedokážou objektivně zprostředkovávat realitu. A když chci to samé vidět v Česku, pustím si Českou televizi.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky analyzoval český mediální trh, vyšlo najevo, že třetina Čechů vůbec nekonzumuje média. Analytik Josef Šlerka to vnímá jako velký problém do budoucna. Jak na tento stav nahlížíte vy?

Je to přirozený vývoj. Především technologický. Media patří v lidském životě do kolonky zábava a tu teď zprostředkovávají chytré mobilní telefony. Tam jsou média jen jednou z možností, přičemž jiné možnosti jsou uživatelsky velmi, velmi atraktivní. Hry, sociální sítě, nákupy. A když je vám méně než třicet a můžete si vybrat mezi střílečkou, prohlížením selfíček opačného pohlaví na Instagramu nebo konzumací nějaké politické agitky, čemu dáte přednost? Plakat nad tím nemá smysl. Má smysl jen zatraktivnit nabídku.

Jak lze hodnotit nástup titulu Deník N, považujete jej za svou konkurenci? Vydobude si místo na trhu v konkurenci podobně zaměřených periodik? Může přinést něco nového?

To bude jen další ideologická agitka. Teď, jestli se nemýlím, toto pokrokové investigativní médium řeší zdrcující společenský dopad dávání přednosti ženám ve dveřích. To je ideální téma pro tento typ média. Takže střílečku, nebo Instagram?

Byl jste na dovolené v Číně. Jaký dojem na vás tato země udělala? Žije se nám tu lépe? Máme si na co stěžovat, třeba v rovině svobodné žurnalistiky?

Čína už teď ukazuje, jak bude vypadat naše budoucnost. Proto mě zajímá. Je to centrálně řízená společnost aplikující pravidla volného trhu za intenzivního dohledu nad obyvatelstvem. Kamery vás sledují na každém kroku, systém rozpoznávání obličejů vládě umožňuje mít všechny a všechno pod plnou kontrolou.

Až kouzlo těchto technologií objeví Západ, a on už ho pomalu objevuje, nebude to tu o moc jiné. V Číně je brutální kapitalismus, ale je to takový komunistický kapitalismus, který vám umožňuje vlastnit jen to, co můžete za svého života zkonzumovat. Jako by vám to vláda jen půjčovala. Ale zase na druhou stranu, v čem jsme na Západě jiní? V Číně, když si koupíte byt, máte ho jen na sedmdesát let, a pak propadne státu, vaše děti ho nemohou zdědit. Ale když na Západě nezaplatíte daň z nemovitosti, tak vám nemovitost stát sebere. Ve finále máme my i oni vše jen na leasing. Liší se jen podmínky.

V prostoru sociálních sítí údajně vře dezinformační kampaň. Takzvané proruské trolly nyní na souboj vyzvali lidé, kteří si říkají elfové. Jejich cílem je bojovat s dezinformacemi na internetu a vyvracet je. Jak včera informoval v reportáži pořad Newsroom ČT, jde prý o tajné uskupení doktorů, hasičů, programátorů a jiných lidí. Jako první z elfů svou identitu prozradil Bohumil Kartous, expert na vzdělávání z neziskové organizace EDUin. Jak vnímáte tyto občanské snahy o očištění mediálního prostoru na internetu?

Nechtějte po mně komentovat takové kraviny. Klukům a holkám se asi zastesklo po pionýrském táboře.

Blíží se výročí 17. listopadu. Od posledního výročí jsme byli svědky nárůstu protestních hnutí, které se snaží odvolávat k étosu 17. listopadu, k Václavu Havlovi, ať už je to Milion chvilek pro demokracii či jiné skupiny, které protestovaly proti Zdeňku Ondráčkovi, Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi a chystají akce na ten 17. listopad. Jak tyto protesty hodnotit, je to obdivuhodný nárůst občanské aktivity zejména mladých lidí? Co by nám výročí 17. listopadu mělo říci?

Výročí 17. listopadu by nám mělo připomenout dvě věci. Za prvé jaké to je, když k nám napochoduje německá okupační armáda a snaží se náš národ částečně vyvraždit a částečně asimilovat. A za druhé bychom si měli vzpomenout, co bylo hlavním heslem demonstrací v roce 1989. Bylo to heslo Svobodné volby. Ty máme, tak se naučme respektovat jejich výsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …