Klaus pro PL: Rok 2023? Obrat kolem Ukrajiny. Green Deal a německý fašismus

23.12.2023 4:40 | Rozhovor

K zásahu policie na FF UK se vyslovil exprezident Václav Klaus. V odpovědích pro ParlamentníListy.cz si všiml radikálního obratu kolem vnímání Ukrajiny: Už je kritizovatelná. „Třeba to povede k tomu, že se o ukrajinské válce konečně začne mluvit vážně,“ sdělil. Zmínil se i o předčasném vánočním dárku, který dostal. A odhalil historickou podstatu Green Dealu, která dle něj souvisí i s německým fašismem.

Klaus pro PL: Rok 2023? Obrat kolem Ukrajiny. Green Deal a německý fašismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Institut Václava Klause s Václavem Klausem v čele představil novou knihu- Sebedestrukce západu 2.0

Pane prezidente, politickou tečku za rokem 2023 napsal prezident Petr Pavel. Dle něj nastane ve vývoji války na Ukrajině „významný posun“, který „nebude úplně v tom nejlepším slova smyslu, jak bychom si ho představovali“. Lze říci, že rok 2023 byl rokem, kdy začaly padat některé iluze, kterými nás krmila mainstreamová média?

Do hlavy a způsobu myšlení prezidenta Pavla nevidím, a proto nevím, co tím mohl myslet. Všímáme si ale výrazného posunu v médiích. Dříve nedotknutelná Ukrajina začíná být kritizována. To je radikální obrat. Třeba to povede k tomu, že se o ukrajinské válce konečně začne mluvit vážně. A třeba to povede i k tomu, že budou zahájena jednání o příměří a o ukončení války. Jsem přesvědčen, že by si to lidé v Rusku i na Ukrajině přáli. Určitě by si to – s výjimkou paní Černochové a spol. – přáli i lidé v České republice. Já v každém případě. A všichni lidé, se kterými se setkávám, určitě také.


Prezident Václav Klaus.

Co stále přetrvává, je představa, že Green Deal je „nutnost“, případně že je to základ budoucí prosperity. Ale i u nás se kvůli zeleným dotacím opět zvedne cena elektřiny. Nechají si Evropané líbit růst svých životních nákladů a začnou příští rok – třeba ve volbách do Evropského parlamentu – Green Deal aspoň brzdit?

Green Deal určitě není nutnost, ale záměrné trestání světa zelenými fanatiky, kteří zneužívají přírodu ke svým politickým cílům. Jejich ambicí je získat moc a manipulovat lidmi. To je prazáklad zelené ideologie od jejího zrodu v polovině 19. století a od jejího rozletu v posledních desetiletích století dvacátého. Green Deal není základem prosperity, je hřebíčkem do rakve prosperity. Zvýšení cen elektřiny je jen jedním z důsledků zelené ideologie. Evropané si zelenou ideologii už dávno „nechávají líbit“, v některých zemích si dokonce zelené volí do vlády. Prototypem zelenosti je nikoli náhodou Německo. Tam falešná apoteóza přírody vznikla, tam byla v éře fašistického systému vehementně propagována a tam se stala součástí vládní ideologie v poslední třetině 20. století. Nevěřím, že budou volby do Evropského parlamentu o Green Dealu, kéž by byly. Když vidím, kdo u nás do něj kandiduje, a když vím, jak funguje Evropský parlament, velkou šanci změně nedávám.

Češi čekají, že příští rok nebude lépe. Ekonomové to vlastně potvrzují. Jak nastartovat českou ekonomiku, když lidé slyší ze všech stran, že bude hůř – a neutrácejí?

Česká stagnace není způsobena tím, že lidé neutrácejí. Tento můj výrok není v rozporu s fakty, že výdaje lidí na spotřebu už dva roky klesají. Tento pokles není příčinou, ale důsledkem nefungování české ekonomiky. K jejímu lepšímu fungování nepřispějí ani ambice vybírat strategické investice ministry a jejich úřady, ani narůstající digitalizace, ale ani eventuální budoucí větší moudrost umělé inteligence. Naše ekonomika potřebuje znovu radikální systémovou změnu. Už bychom se zase měli odvážit říci, že potřebuje novou transformaci. Jde o lepší ekonomický systém, nikoli o lepšího Stanjuru, Síkelu nebo Výborného.

Katoličtí věřící dostali k Vánocům netradiční „dárek“: Papež vyhlásil, že kněží mohou žehnat párům stejného pohlaví. Liberálové jásají, že se církev „modernizuje“. Akademická sféra, média, teď už i církev... Jak zastavit tyto proměny institucí, které mají být pilíři společnosti?

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Já nechci radit kněžím, komu mají žehnat, ale nad záběry z Vatikánu tohoto týdne jsem se zhrozil. Žádná modernizace církve to není, je to opuštění základních myšlenek katolické církve a já jsem přesvědčen, že to probíhá od chvíle odstoupení papeže Benedikta XVI. z jeho funkce. Dostal jsem ještě před Štědrým večerem vánoční dárek, nové české vydání knihy papeže Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský. Budu si to o Vánocích číst, snad mně to vysvětlí, proč dnešní církev opouští své principy. Benedikt XVI. by to neudělal.

Abychom skončili optimisticky: Vládu nechválíte, to je veřejně známo. Nicméně, vykonal v roce 2023 ve veřejném prostoru někdo tak záslužnou věc, že si zaslouží pochvalu a vyzvednutí?

Před nadiktováním své asistentce odpovědi na tuto otázku jsem asi pět minut mlčel. Bohužel nic a nikoho najít nemohu, samozřejmě mluvím jen o vládě, ne o české zemi. Nezbývá mi, než odpovědět známým bonmotem: čím méně zásahů vláda udělala, tím bylo lépe. Už v raném novověku platilo pravidlo – když vláda (nebo parlament) zasedá, drž si peněženku.

P.S.: I když jsem už redakci Parlamentních listů odeslal své odpovědi na jejích pět otázek, dodatečně jsem získal jinou odpověď na tu poslední. Odpovídal jsem před tragickým, šíleným, české tradici, českému způsobu uvažování a českému stylu chování neodpovídajícím masovým vražděním na Filosofické fakultě. Je třeba ocenit zásah policie, který vůbec nebyl snadný, jakož i poděkovat všem dalším složkám záchranného systému. I naše politická scéna dokázala v těžké chvíli přiměřeně zareagovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všechno do sebe zapadá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCR , 23.12.2023 13:19:55
Dnes řechka šturmoval proti Rusku .Hloupost generálů nebere konce . Odnárodnili stát ,a teď chtějí aby jsme za něj padli . Naši hlupáci a zbabělci z prymkama chtějí bojovat do posledního Čecha za zajmi usa a dalších. Jistě to znáte z pohádky . Obětujeme levé křídlo ,ne mi obětujeme obě křídla. Lidi je nezajímají.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…