Koronavirovou krizi nelze řešit na úkor měst a obcí, burcuje starosta Orlové

25.06.2020 10:21 | Zprávy

Karvinsko se řadí mezi nejpostiženější regiony pandemií koronaviru. Jak vypadá situace v Orlové ležící nedaleko Darkova? Co vytýká kraji a proč kritizuje vládní pomoc samosprávám? Se starostou města Miroslavem Chlubnou (Koalice politických hnutí NEZÁVISLÍ a Změna pro lidi) jsme hovořili i o plánech radnice, prozradil nám, proč kandiduje do Senátu a nejen to.

Koronavirovou krizi nelze řešit na úkor měst a obcí, burcuje starosta Orlové
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Orlové Mgr. Miroslav Chlubna (Koalice politických hnutí NEZÁVISLÍ a Změna pro lidi)

Komunální volby přinesly ve vedení radnice velkou obměnu. Co se ale za uplynulé bezmála dva roky změnilo v Orlové?

Kde jen začít? Určitě se nám povedl advent. Jsme za něj chváleni a moc děkuji všem, co se na něm podílí.

Pracovalo se na věcech kolem náměstí, které jsou již v realizaci. Udělala se studie ke koupališti a dnes se již projektuje. Koupilo se hasičské auto pro jednotku SDH, promítačka do letního kina, umělá lední plocha. Zateplují se školy, školky. Staví se nové hřiště pro děti. V Lesoparku budeme mít veřejný záchod pro návštěvníky. Opravují se cesty a chodníky, a protože je to jedna z věcí, která občany města trápí nejvíce, budeme chtít dát na opravy v nejbližších létech více peněz.

Dobře se nám rozjel participativní rozpočet, kdy z jedenácti navrhovaných akcí od občanů v prvním roce, máme většinu už v nějaké fázi přípravy, nebo již zhotovenou.

Podařilo se vám rozbít letité vazby na radnici, což byla jedna z vašich priorit?

To nevím, nešli jsme na radnici udělat revoluci. Na počátku jsme si sedli s vedoucími odborů a řekli naše vize. Přijali je a pracují na nich. Co však platí, že není dopředu preferován uchazeč v konkurzních řízeních. Prostě ať to vyhraje ten nejlepší. Jinak, každý ze zaměstnanců města si musí své místo obhájit svou prací. Zatím se jim to většinově daří.

V jaké fázi je rekonstrukce náměstí? Bude dokončena ještě v tomto volebním období? Přeci jen, původně měla být hotová již loni.

Stavba náměstí se nám rozjela 1. června a na stavbě už je docela živo. Dokonce se nám, díky této stavbě, objevila nová dočasná dominanta, a to velký jeřáb. Stavba by měla být dokončena na přelomu roku 2021/22. Rád bych poděkoval všem lidem, co se na přípravě podíleli, hlavně zaměstnanci našeho odboru rozvoje a investic, lidem z ministerstev. Přeji staviteli, ať jim počasí přeje a nejsou žádné nenadálé události.

Již osm let je letní koupaliště ve městě mimo provoz. Má město prostředky na jeho zprovoznění nebo to je podle vás v dohledné době nereálné?

Město má část peněz na stavbu koupaliště. V této chvíli nevíme přesně kolik to je. Zatím se nám povedlo udělat studii na nové koupaliště, kde se nám podařilo snížit cenu oproti minulému projektu asi o polovinu. Teď je v realizaci projektová dokumentace a ta nám potvrdí cenu ze studie. Již dnes se snažíme jednat o případném spolufinancování jinými subjekty. Odhadovaná cena podle studie je 120 milionů bez DPH a město má odložených sedmdesát milionů z úvěru. Moc děkuji panu radnímu Stuchlíkovi, že nás přesvědčil jít jinou cestou, co se týče koupaliště.

Od záměru převést nemocnici pod správu města jste nakonec z personálních důvodů ustoupili. Do nemocnic v Karviné-Ráji a Havířově jste ale chtěli vyjednat lepší dopravní spojení. Podařilo se vám to?

Převod nemocnice se nekonal jen z personálních důvodů. Těch důvodů bylo několik. Kraj měl již rok předtím podepsanou dohodu o nefinancování lůžkové části Orlovské nemocnice se třemi nejvýznamnějšími zdravotními pojišťovnami v kraji, a to bylo rozhodující. Pan hejtman nám dal tři podmínky pro případné převzetí a tou hlavní byla dohoda se zdravotními pojišťovnami. Dodnes to neberu jako fér ze strany kraje, kdy vám dá podmínku a vlastně ví, že ji nemůžete splnit. Kdyby nám to jedna z pojišťoven neřekla, tak to ani nevíme.

Zajímavé bylo vyjádření současného ředitele nemocnice Karviná na zastupitelstvu města, kdy řekl, že optimalizace Karviné nepomohla a Orlové ublížila.

Autobusy jezdí, připomínky předáváme na kraj a ten je řeší, pokud to lze.

Teď nově jsme kraj požádali o spolufinancování senior taxi. V současné době máme auto pro senior taxi společně s Karvinou. Jenže auto je díky optimalizaci více vytížené a jezdí dál, do nemocnic v Karviné a Havířově. Díky tomu nám obslouží méně klientů.

Město Orlová podalo žádost o Taxík Maxík a letos jej dostaneme. Jenže tím se nám zvýší náklady více než trojnásobně. Doufejme, že nám v tomto kraj vyjde vstříc, když situaci částečně zavinil.

Jak byste celkově hodnotil komunikaci s krajem?

Je dobrá, tedy kromě nemocnice, tady si zatím nebudeme rozumět.

Spolupracujeme s krajem prakticky na všech projektech, ať už je to ITI (Integrované územní investice), LIFE (Projekty v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu), POHO (Pohornická krajina). Dokonce se díky nám, hlavně naší paní místostarostce Kubalové, povedlo domluvit spolupráci v oblasti sociálních služeb s polským Katovickým krajem.

Kraj dobře fungoval v nouzovém stavu.

Doufám, že do budoucna to bude už jen lepší, že to nebude jen o optimalizaci státních, krajských zařízení na území města, ale že to bude hlavně o rozvoji našeho města a celého Karvinska, které je dlouhodobě zkoušeným regionem. Bez pomoci státu a kraje se to tady nezlepší a hlavně stát na to moc neslyší.

Vy sám o kandidatuře do zastupitelstva neuvažujete? Proč? Přeci jen máte bohaté zkušenosti z komunální politiky, kde působte již desátým rokem.

Neuvažuji, podporuji jiné kandidáty na kandidátce STAN, ZELENÍ, NEZÁVISLÍ. Věřím jim a budu je volit.

Sám využiji nabídku NEZÁVISLÝCH kandidaturou do senátu v obvodě 75 Karviná. Z mého pohledu je jen funkce senátora slučitelná s jinou uvolněnou volenou funkcí. Pořád je mou prioritou město Orlová a v případě úspěšné kandidatury do Senátu mohu hodně udělat pro celý region. Mou výhodou je, že nemusím hlasovat jako straník a mohu říkat, jak věci vidím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…