Korýtka pro přátele a zbytečná ministerstva od asociální vlády. Martin Kolovratník se neudržel

26.03.2023 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Z mého pohledu je současná vláda tou nejasociálnější v novodobé historii naší země, je totiž odpovědná za nynější inflaci, která dosahuje dvouciferných hodnot. Potraviny a energie rostly každým dnem a vláda s tím nic zásadního neudělala,“ říká Martin Kolovratník, místopředseda Hospodářského výboru Parlamentu ČR a poslanec za hnutí ANO.

Korýtka pro přátele a zbytečná ministerstva od asociální vlády. Martin Kolovratník se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda volební komise Martin Kolovratník

Snížení valorizace důchodů nepobouřilo jen většinu českých seniorů. Dle reakcí z různých webových diskuzí a sociálních sítí řada lidí vůbec nerozumí počínaní současné vlády v této problematice. Nejprve plošným způsobem zvýší penze „opatrovníkům“ dětí o tzv. výchovné, aby jim ty peníze o několik měsíců později vzala zmíněným snížením valorizace. To se opravdu muselo při hledání úspor nejprve začít u těch nejbezbrannějších? V této souvislosti jsem také četl některé názory, že se to stalo prý záměrně – senioři stávkovat nebudou a je to určitě méně pracné opatření, než snižovat rozbujelou státní správu…

S tímto hodnocením naprosto souhlasím! Začít u sebe? Snížit počet ministerstev (minimálně tři jsou tam navíc jen a jen kvůli uspokojení koalice), to se vládě nechce. Tak si došlápneme na seniory. Ti se bránit nemůžou a protestovat nebudou. Takto krutá je realita. Ještě horší je v tom, že právě KDU-ČSL se chvástala, jak bude sociálním svědomím vlády. A nakonec zmíněné snížení důchodů přišlo právě z dílny lidovců, kteří to mají na starost. Ukazuje se, že vláda Petra Fialy občanům v předvolební kampani do Poslanecké sněmovny v roce 2021 lhala. Z mého pohledu se jedná o nejasociálnější vládu v novodobé historii naší země a mám pro to několik argumentů. Fialova pětikoaliční vláda je odpovědná za současnou inflaci, která dosahuje dvouciferných hodnot. Potraviny, energie, nájem… tyto základní položky se nám zdražovaly před očima doslova každým dnem a vláda s tím absolutně nic neudělala, ačkoliv jsme ji na to upozorňovali už od minulého roku.

Je přitom zajímavé, že vládní pětikoalice vytváří nová ministerstva s vlastními aparáty a také nové pozice pro své kolegy, kteří neuspěli ve volbách. Nejvíc je to vidět u Pirátů, jejichž poslanci se objevují v pozicích náměstků, poradců a asistentů. Krásné naplňování korýtek pro věrné přátele… Jsem si jistý, že pokud chtějí vládní politici šetřit, tak musí jít sami příkladem! Absolutně proto nerozumím tomu, proč zamítli návrh hnutí ANO na snížení vlastních platů, které se v letošním roce výrazně zvedly. My jsme to navrhli, ale vládní poslanci to zamítli. Jedná se o pokrytecký přístup. Vláda tvrdí, že si navýšení penzí seniorů nemůžeme dovolit a současně se ale nechce bavit o vlastních platech.

A další perlička. Vládní koalice o zákonné valorizaci věděla měsíce předem. Ve světle prezidentských voleb ale o tomto tématu schválně nemluvila, aby nenahněvala voliče prezidenta Petra Pavla. Za hnutí ANO mohu deklarovat, že v tom seniory nenecháme a budeme za ně bojovat. Víme, že se drtivá většina z nich nachází ve složité situaci. Dokonce mi chodí emaily s příběhy, kde senioři volí mezi jídlem, topením a léky. Tohle je špatně. Věřím proto, že Ústavní soud tento krok vlády prohlásí za protiústavní.

I nově zvolený prezident považuje způsob schválení valorizace za velmi sporný z hlediska platné legislativy (retroaktivita, schvalování v nouzovém režimu), a pokud vaše hnutí nepodá podnět k Ústavnímu soudu, chce to udělat sám. Petr Pavel také kritizoval ministra financí za to, že do návrhu rozpočtu nevyčlenil potřebnou částku na valorizace penzí. Dal byste prezidentovi v těchto výhradách za pravdu?

Prezident Petr Pavel měl vůbec poprvé příležitost ukázat, že není prezidentem vládní pětikoalice, bohužel ji ale promrhal. S jeho argumenty souhlasím, ale absolutně nechápu jeho následnou reakci. Je to jako od „chytré horákyně“. Nerozumím tomu, jak může na jednu stranu pochybovat o legitimnosti tohoto kroku a současně ho schválit. Prezident je důležitou součástí legislativního procesu. Prezident Petr Pavel k tomuto zákonu ale přistoupil naprosto alibisticky a vlastně se zřekl vlastní zodpovědnosti. Pokud pochyboval, neměl zákon podepisovat. Tečka!

Co se týká toho, že ministr financí Zbyněk Stanjura v návrhu rozpočtu nevyčlenil ani jedinou korunu, tak to zcela názorně odráží vládní přístup k seniorům a k tomu, jak vládě skutečně na seniorech záleží. Jak jsem již zmiňoval výše, vláda o valorizaci věděla mnoho měsíců dopředu a tento krok považuji nejen za asociální vůči seniorům, ale také za ukázku nekompetentnosti ministra financí Stanjury a potažmo celé vlády.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odpovědnost státníka je jasná jako facka !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStařík , 26.03.2023 11:43:09
Ale zvolenej Fialka na to kaká. Co udělal jako první "tah"?! Válečnému soupeři našeho dodavatele energií ,kterým bylo Rusko - Ukrajině , daroval zbraně . No a jsme......... . Je pravda , že většina našich voličů nevěděla co udělá po zvolení.Ale vlastizrada je přece jasný termín a musí platit pro každého Čecha , natož pro zvoleného politika . To jsem trouba co?! Vymýšlím si takové pitomosti a napadám vaši pětikolku ! FUJ

|  5 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…