Manipulace kolem Istanbulské úmluvy! Obsahuje otrávené kapky. Vše odhaleno. Roman Joch promluvil

18.06.2023 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Stereotyp je přeci převažující zvyk či názor. A proč by státní moc měla bojovat proti převažujícím konvencím, jak to chce Istanbulská úmluva? Tlak na její podepsání je manipulativní. To sdělil o dokumentu, o němž bude zanedlouho jednat tuzemská vláda, bývalý poradce premiéra v oblasti zahraničí a lidských práv a současný ředitel Institutu pro výzkum práce a rodiny Slovenské republiky Roman Joch.

Manipulace kolem Istanbulské úmluvy! Obsahuje otrávené kapky. Vše odhaleno. Roman Joch promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Česká vláda poněkud otálela s informováním, kdy Istanbulskou úmluvu projedná a nakonec vše odsunula na tento týden. Není to divné?

Neřekl bych, že je to divné. Vláda se může rozhodnout kdykoliv o jakém bodu bude jednat. Teď už je ale veřejně známo, že je to na programu jednání.

Nicméně vláda je často kritizována za špatnou komunikaci s veřejností. Souhlasíte s kritikou?

Asi nejslaběji s občany komunikovala ohledně jejího balíčku úspor. Tam si myslím, že to z hlediska public relations (PR) prohrává. A obhajoba úsporných opatření, přestože mám také obavy ze zvyšování daní, by mohla být profesionálnější a lepší než je ta současná.

Jaké máte výhrady proti ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, tedy zmíněné Istanbulské úmluvy?

Pár meritorních a jednu formální. Pětadevadesát procent textu je úplně v pořádku a je to něco, co už v českém právním řádu je, a co Česko na různých úrovních státní správy dělá. Pak je tam ale pět procent, která jsou podle mě těmi otrávenými kapkami, které znehodnotí celé jinak kvalitní jídlo.

Úmluva například zavádí pojem gender, který ale není biologickým pohlavím, nýbrž jde o umělý konstrukt, který tuzemský právní řád doposud nezná. Ten termín je nedefinovaný, což může nadělat v právním řádu paseku. Veškeré násilí na ženách má být vnímáno jako genderově podmíněné, což není pravda. Zloděj může okrást stejně tak dědečka jako babičku, když vidí, že oba dva jsou slabí a bezbranní. A když okrade raději babičku, tak to není kvůli genderu, tedy z důvodu jejího pohlaví. Je to, co se týká obsahu, ideologický dokument.

V úmluvě se také požaduje, že státní moc má bojovat proti předsudkům. Nejen proti stereotypům ohledně rolí mužů a žen, tedy těm, které vedou k násilí na ženách, ale vůči všem stereotypům. Nicméně stereotyp je přeci převažující zvyk či názor. A proč by státní moc měla bojovat proti převažujícím konvencím.

Formálně by dokument v této podobě neschválil žádný parlament. A proto se to napsalo jako mezinárodní úmluva a existuje tlak, že když nějaké země tuto mezinárodní úmluvu ratifikovaly, musíte i vy. To je manipulativní.

Jste ředitelem Institutu pro výzkum práce a rodiny Slovenské republiky, silně katolické země, která úmluvu neratifikovala. Není tím ovlivněn váš názor?

Tady však nejde o katolicismus či náboženství. Bulharský Ústavní soud dokonce ve svém nálezu konstatoval, že ta úmluva odporuje tamní ústavě. A Bulharsko je tradičně spíše pravoslavná země.

Je to dané faktem, že my ve východní a střední Evropě nejsme tak ovládáni progresivistickou ideologií jako jsou elity a média v západní Evropě. Jinými slovy, my jsme si uchovali to, co bychom mohli nazvat jako common sense neboli zdravý selský rozum.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Joch zapomíná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJiM , 18.06.2023 12:35:19
Kdo nemá tak krátkou, nebo selektivní paměť jako pan Joch, si určitě vybaví agresivní názorovou ohajobu ODS a především Petra Nečase. Jeho obhajoba Nečasových výroků či chování v té době, Jocha dostatečně popsaly. Jeho žvatlání o 95% kvalitního textu a kapkách "jedu" je toho důkazem. Těch 95% "kvalitního" textu, který není vůbec kvalitní, bylo vytvořeno jako ochranný obal pro možnost nasazení další zhraně k ovládání člověka.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…