Obermaierová potupila Pavla: Pomlouval Klause i Zemana. A sám je úžasný?! Pořád někde courá, neřeší problémy!

18.06.2023 5:15 | Rozhovor

Lidé nadávají na pokračující zdražování a zároveň říkají, že i když Fialova vláda skončí, tak už se ty ještě nedávné ceny stejně zpátky nevrátí. „S kým mluvím, tak je otrávený. Ale co si budeme povídat, když víme, že takové to musí být, jak to vláda chce,“ říká pro ParlamentníListy.cz herečka Jaroslava Obermaierová. Vadí jí, jak při 100 dnech úřadování Petra Pavla byli špiněni jeho předchůdci, zatímco on je za úžasného. „Já jsem ho zatím vnímala jenom tak, že je pořád na cestách. Tak nevím, jestli je lepší, místo aby řešil problémy tady, že pořád někde courá,“ dodává herečka.

Obermaierová potupila Pavla: Pomlouval Klause i Zemana. A sám je úžasný?! Pořád někde courá, neřeší problémy!
Foto: Youtube
Popisek: Herečka Jaroslava Obermaierová.

Začátkem roku jsme si povídali o vysokých cenách potravin. I když podle statistiků šly v květnu oproti dubnu zase nahoru, prohlásil v té době premiér Petr Fiala ve Sněmovně, že ceny potravin klesají a že to je výsledek tlaku jeho vlády. Jak to v obchodech vnímáte vy?

Já zase tak často nakupovat nechodím, ale když už, tak jsem si nevšimla nějakého zlevnění. Podle toho, co slyším v televizi, když poslouchám nějaké komentáře, tak samozřejmě se ta drahota někoho dotkne víc, někoho míň. Při pohledu na účtenku je to pochopitelně znát, statistiky snad nelžou.

To politici se přitom ani nezačervenají. Jak na ně lidé ve vašem okolí reagují?

Lidi nadávají pořád. Strašně. A na všechno. S kým mluvím, tak je otrávený. Ale co si budeme povídat, když víme, že takové to musí být, jak to vláda chce. Vždyť většina je šťastná a nadšená z toho, že je ta vláda úžasná. Tak to asi dělá dobře. Samozřejmě to myslím ironicky. Ale když se kolem sebe rozhlédnete, tak jsou lidé potichu. Asi jsou spokojení, asi mají ještě peníze.

Premiérův ekonomický poradce Štěpán Křeček lidem doporučil, ať jezdí nakupovat do Polska, kde je levněji. Petr Fiala se od toho distancoval, ale proč si jeho vláda vede hůř než vláda našich severních sousedů, to neřekl. Využila jste někdy tu zmíněnou radu?

To když jsem slyšela, tak jsem se jen zasmála. Protože třeba já mám do Polska dost daleko a rozhodně by mi to nestálo za to, jet tam třeba pro chleba. Asi to tam politici zvládají líp než u nás. Aspoň co jsem slyšela, tak u nás asi špatně zastropovali ceny energií.

Pochopitelně se hledá viník vysokých cen. Zemědělští prvovýrobci své ceny tři měsíce po sobě snižují, méně pak výrobci, zatímco koneční prodejci zdražují. Měla by to schytat i vláda, že je a jejich ceny nedokázala zkrotit?

Já nevím, na koho mám nadávat dřív, protože mě to štve celkově. Jsem jen zaznamenala takovou informaci, že jsme přestali být v mnohém soběstační. Ať už je to vepřové, vajíčka, mléko. Podcenili jsme to, zrušily se cukrovary a další podniky, a tím pádem musíme mnohem víc dovážet než dřív. Ale čert aby se v tom vyznal. Je mi divné, když jsme byli soběstační v řadě potravin, tak proč je to teď horší. To nechápu. V tomhle nám EU asi moc radost nedělá.

Máte pocit, že lidé už jsou s drahotou smíření, nebo nadávají na Fialovu vládu a viní ji z toho, jak nás vysoké ceny drtí?

Nadávají, ale zároveň říkají, že i když tahle vláda skončí, tak už se ty ještě nedávné ceny stejně zpátky nevrátí. Tak nevím, jestli bude mít někdo sílu s tím něco udělat, nebo se s tím už budeme muset nadobro smířit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak je potřeba dodat paní Obermajerová,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 18.06.2023 11:10:46
že Petr Pavel žádné problémy nevyřeší, protože on sám je součástí toho problému....

|  15 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…