Okamura otevřeně promlouvá o praktikách týmu Nory Fridrichové: Za zády vám pustí kameru a čekají na něco nepříjemného. S tím „rozhovorem v trenkách“ to bylo úplně jinak

15.06.2018 9:09 | Zprávy

ROZHOVOR „ČSSD je stranou, která notoricky neplní sliby, notoricky obelhává občany, a jedinou možností, jak ukáznit vlivné členy ČSSD, jsou dobře placená politická korýtka ve státní správě,“ popsal ze svého pohledu současné vládní vyjednávání Tomio Okamura, šéf SPD a místopředseda Sněmovny. Celá stabilita vlády postavené na půdorysu ANO, ČSSD a KSČM bude záležet na tom, do jaké míry Andrej Babiš uplatí v první řadě ČSSD právě lukrativními posty ve státní správě a do jaké míry je přisaje na státní penězovody. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se pustil do veřejnoprávních médií, která se podle něj stala součástí politického boje a politickou mafií. A popsal dva příklady z posledních dní.

Okamura otevřeně promlouvá o praktikách týmu Nory Fridrichové: Za zády vám pustí kameru a čekají na něco nepříjemného. S tím „rozhovorem v trenkách“ to bylo úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Andreje Babiše už sice prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem podruhé, ale na vládu s důvěrou čeká národ osm měsíců. Bude premiér při druhém pokusu úspěšný, nebo se v tomto státě máme připravit spíš na to, že po letní dovolené půjdeme volit kromě komunálních politiků i poslance do Sněmovny? 

Já do hlavy ČSSD opravdu nevidím. To, co mohu říci, je, že patnáct poslanců sociální demokracie rozhodně není ve shodě. ČSSD je celkově mimořádně rozhádaná strana. I kdyby to hlasování o důvěře jednou dopadlo, bude nestabilita neustále pokračovat, protože ČSSD je stranou, která notoricky neplní sliby, notoricky obelhává občany a jedinou možností, jak ukáznit vlivné členy ČSSD, je, že žádají lukrativní, dobře placená politická korýtka ve státní správě.

Takže v podstatě stabilita celé případné vlády postavené na půdorysu ANO, ČSSD a KSČM bude záležet na tom, do jaké míry Andrej Babiš uplatí v první řadě ČSSD právě lukrativními posty ve státní správě a do jaké míry je přisaje na státní penězovody, aby je uklidnil a aby v podstatě odkývali to, co si Andrej Babiš přeje.

Proč má Andrej Babiš takový úspěch u voličů, probírám v současnosti s mnoha politiky i odborníky. Často slýchávám vysvětlení, že všichni mají rádi dárky a sliby nezarmoutíš. Nechávají se Češi omámit sliby, a pokud ano, kdy se probudí?

Úspěch Andreje Babiše je postavený na mediální prezentaci. Já sám vystupuji v médiích dvacet let, takže to dokážu velice dobře posoudit na základě vlastních zkušeností. Tím, že vlastní média, která Andreje Babiše nedehonestují, která mu jdou na ruku a neotevírají žádnou zásadní kritiku jeho konání, mu samozřejmě vytváří především u seniorů obraz ublíženého chudáčka, který sem přišel řešit nějaké problémy. Já tu situaci znám, protože v době, kdy jsem ještě nebyl cenzurován mainstreamovými médii a kdy jsem měl prostor hovořit o svých návrzích konkrétně a několikrát týdně, byl jsem právě u starší generace – u seniorů v podstatě jedním z nejpopulárnějších lidí v České republice.

Oni jsou skupina, jež má zdaleka nejvyšší účast u voleb, a Andrej Babiš to zajisté velice dobře ví. Skutečně díky svým tištěným médiím obsadil hlavní skupinu starších voličů, řekněme, pětašedesáti let, kteří čerpají mediální informace hlavně z tištěných médií. Navíc ve srovnání s jinými skupinami nejméně používají internet, aby si zjistili alternativní informace a mohli si je porovnat, kde je pravda a co jsou výmysly. Tím je zároveň snadno ovlivnitelná mainstreamovými médii, protože k jiným zdrojům informací se hůře dostávají. I na tom je založen úspěch Andreje Babiše.

A co sliby?

Víme z minulého volebního období, že Andrej Babiš nesplnil drtivou většinu svých slibů a ani v dnešní době je neplní a často dělá pravý opak. Například na oko říká, že nechce migranty a euro, ale jeho konání je přesně opačné. Zrovna v těchto dnech protlačil Sněmovnou přes úvodní hlasování fiskální pakt Evropské unie, který je přípravou na přijetí eura. Na oko obelhává občany, že je proti migrantům, přitom minulý měsíc v Evropském parlamentu jeho poslanci hlasovali pro otevření dalších možností pro přijímání migrantů, tedy těch nepřizpůsobivých migrantů z islámských a afrických zemí. Psaly o tom i ParlamentníListy.cz, kde byla přesně vypsána i jména konkrétních europoslanců. Všichni europoslanci zahrnutí za hnutí ANO hlasovali stejně jako kandidát na ministra zahraničí, europoslanec Poche za ČSSD. Hnutí ANO otevřeně podporuje migraci a říká opak.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…