Otřesné. Podplácení, vyhrožování, ponižování. Bude se tím zabývat česká policie. Uprchlíci z Iráku vyprávějí o pozadí kauzy příjezdu a útěku křesťanských uprchlíků...

25.10.2016 4:40 | Zprávy

ROZHOVOR Salman Hasan je uprchlík z Iráku. Pochází z muslimské šíitské rodiny, ale opustil islám a stal se křesťanem. Muslimové ho za to chtěli zabít, sám byl zajatcem Islámského státu. Pracoval a pomáhal v uprchlických táborech, a sice skutečným uprchlíkům. Pomáhal nadaci Generace 21 s křesťanskými uprchlíky z Iráku. Nyní ale upozorňuje na údajné nestandardní až nelegální praktiky této nadace. Hasan je šéfem International Christian Outreach Ministry, která s pomocí křesťanským uprchlíkům v Iráku začala. Ke svému případu se vyjádřil i Saad Al-Ghanim, který byl jako uprchlík se svou dcerou podle svých slov neoprávněně zbaven víza do ČR.

Otřesné. Podplácení, vyhrožování, ponižování. Bude se tím zabývat česká policie. Uprchlíci z Iráku vyprávějí o pozadí kauzy příjezdu a útěku křesťanských uprchlíků...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Salman Hasan

Pane Hasane, naposledy, když jsme spolu hovořili, jste řekl, že někteří křesťanští uprchlíci, kteří se měli dostat do České republiky, byli vyškrtnuti ze seznamu, hovořil jste o podezření z korupce a naznačil jste, že někteří lidé, kteří nebyli tak potřební, si zaplatili za to, aby se sem dostali, ale sirotci a vdovy se sem nedostali... Můžete říci více? Jak se to vyvíjelo dál. Jaké máte důkazy pro svá obvinění a tak dále…
 
Hasan: Původní seznam, který mám k dispozici (a Generace 21 nevěděla, že ho mám), jsme dali lidem, aby na něj napsali ručně svá jména. Z tohoto seznamu jsme vybrali některé lidi a udělali seznam. Tento seznam byl změněn, pak byl předán české vládě a byl schválen. Potom se ale něco stalo. Zjistili jsme, že náš bývalý koordinátor Firas, který je uprchlík a je dnes koordinátorem pro Generaci 21, nás zrazoval a pracoval za našimi zády a říkal lži. Můžeme to prokázat. S jeho pomocí vymazali mnoho jmen lidí včetně mého bratra a tvrdili o nich, že nejsou křesťany. To ale není pravda. Jsou křesťany. Máme jejich křestní listy. O Saadovi Al-Ghanim řekli, že si na poslední chvíli rozmyslel odlet do České republiky a že se rozhodl zůstat v Iráku – o tom máme video. Máte tady Saada před sebou a sám vám pak řekne pravdu, že mu zrušili víza, i jeho dceři (jíž při porodu zemřela matka) proti jeho vůli.
 
A pokud jde o ty peníze?
 
Hasan: Neřekl jsem, že Generace 21 brala peníze. Řekl jsem, že někteří lidé, jejichž jméno je na seznamu, mě kontaktovali a kontaktovali i irácké úřady, křesťanské autority i policii a řekli jim, že Firaz jim slíbil, že se sem dostanou, když zaplatí peníze. Ti lidé mi to napsali i na mobil esemeskami. A pak jsme se ptali lidí, co se stalo, a řekli, že je vyškrtli ze seznamu a pak šli na český konzulát, kde jim řekli, že jejich jméno bylo na seznamu, ale bylo škrtnuto. Takže já mám původní seznam uchazečů, pak seznam, který jsem společně vypracoval s Generací 21, a pak seznam, který schválila česká vláda. Na tom seznamu scháleném českou vládou vidíme, že více než polovina jmen byla vyškrtnuta.
 
A některá jména pak byla naopak dodána?
 
Hasan: Máme tato jména a víme o těchto rodinách, které jsou již v České republice. Jedna z nich například je sestra manželky našeho bývalého koordinátora Firase. Ale ta žena není ze zasažené oblasti, není opravdovým uprchlíkem, žili ve velmi bezpečné oblasti, kde mají dům. Ale dostala status uprchlíka. Pak tu máme další rodinu, kteří jsou také z absolutně bezpečné oblasti a nyní jsou zde v České republice. Na druhou stranu mnoho lidí, kteří jsou opravdovými uprchlíky a zasloužili by si ochranu, bylo vyškrtnuto…


 
Hovořil jste s českými úřady? Informoval jste ministerstvo vnitra, které bylo v kontaktu s Generací 21 a které ty uprchlíky prověřovalo?
 
Hasan: O těchto věcech jsem hovořil s lidmi na českém konzulátu v Erbílu. Chtěli jsme čekat, než budeme mít solidní průkazné informace v rukou – data a fakta. Nyní je máme. Informovali jsme lidi, kteří s námi spolupracovali. Informovali jsme o tom i česká média. Čili jsme úřady informovali nepřímo touto cestou. Ale zdálo se, že to nikoho nezajímá a že je zde snaha to přikrýt. To nás trápí. Protože proč opravdoví uprchlíci mají trpět a jsou tu v České republice naopak někteří lidé, kteří nejsou uprchlíky? Ty věci musejí být prověřeny. Firas není opravdový uprchlík. Tvrdil médiím, že islamisté ho chtějí zabít a že uprchl z Erbílu. Ale to není pravda. Máme video, že před odletem do České republiky měl ve svém domě v Iráku párty, na níž oslavoval a pozval tam některé lidi a tito lidé nám o tom řekli, a také jsme nahráli video, ve kterém tuto skutečnost z ničeho nic zmínili, aniž jsme se na to ptali.
 
Co uděláte teď?
 
Hasan: Půjdu na policii a řeknu jim, co se doopravdy stalo.      
 
Na českou policii, či iráckou?
 
Hasan: Budu informovat českou policii, protože irácká policie to již vyšetřuje. Řada uprchlíků, kteří byli na seznamu, ale byli nespravedlivě vyškrtnuti, šla informovat iráckou policii. Takže policie vyšetřuje Firase (Faeq Kamil) i Generaci 21. Jedna odpovědná osoba z jednoho z největších uprchlických táborů v Erbílu mi řekla, že považuje Generaci 21 za teroristickou organizaci, protože terorizuje lidi a udělala lidem mnoho zlého. Jeho dcera byla uprchlíkem zde v ČR se svým manželem a dětmi, ale vrátili se zpět do Iráku. A řekli mi, že se vrátili, protože jim Generace 21 způsobila mnoho zla. To řekl. Takže já mám k dispozici svědectví.

Bývalý člen Generace 21 nám prozradil, že jeden člověk z Generace 21 byl ochoten podplácet, konkrétně deseti tisíci dolary, aby ten projekt prosadili. Ale na webu napsali, že odešel z jiného důvodu. Jeho výpověď máme nahranou.

Kdo měl být ten člověk, který říkal, že má připravených deset tisíc na podplácení?

Hasan: Jan Talafant. A ostatní souhlasili.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…