Pan Novotný je jeden z nejtrapnějších vtipů svého otce. Petříček nechápe hodně věcí. Jan Keller dodává i šílené historky s europoslanci

03.12.2019 19:54 | Zprávy

ROZHOVOR „Z dotyčného pána mám dojem, že je jedním z nejtrapnějších vtipů svého otce.“ Delší komentář si umělecký výstup starosty Řeporyjí Pavla Novotného v ruské státní televizi nezaslouží. I to říká profesor Jan Keller v souvislosti se záměrem Novotného stavět nový památník. Známý sociolog a bývalý europoslanec také reaguje na ohrožení proruskými aktivisty a vlivem Číny. „Nepochybuji o tom, že ovládnutí Česka patří k prioritám Čínské lidové republiky. Číňané prý dokonce vyhrožovali, že si nás najdou na mapě.“ A teroristický útok v Londýně? „Nedivil bych se, kdyby Evropský parlament podal na některém ze svých příštích jednání návrh na zákaz nošení klů kytovců. Osobně znám několik europoslanců, kteří by byli mentálně schopni takový návrh vypracovat.“

Pan Novotný je jeden z nejtrapnějších vtipů svého otce. Petříček nechápe hodně věcí. Jan Keller dodává i šílené historky s europoslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Řeporyjský starosta Pavel Novotný vystoupil v ruské státní televizi a vzbudil pořádný rozruch. Jaký máte dojem z jeho vystoupení?

Viděl jsem ukázku z jeho uměleckého výstupu. Z dotyčného pána mám dojem, že je jedním z nejtrapnějších vtipů svého otce. Delší komentář si nezaslouží.

Když se podíváme na ruské, potažmo sovětské ztráty na životech během druhé světové války, vnímají je tak, že to je obrovská národní oběť zbytku Evropy, kterou přinesli, a o tom se nežertuje? Může Novotného výstup nějak zneužít ruská propaganda?

V Rusku jsou, podobně jako v jiných zemích, umírnění politici a jestřábi. Putin drží zatím jestřáby na uzdě. Podobné exhibice, jakou provedl Novotný, slouží jen k tomu, aby jestřábi posílili. To není ani v zájmu Ruska, ani v zájmu občanů Řeporyjí.

Co se týče vlasovců, na jedné straně pomohli osvobodit Prahu, na druhé ale bojovali spolu s nacisty. Jak je brát? Je vhodné jim stavět památník? Máme, pokud jde o ruské emoce, výstavbu památníku od Pavla Novotného vnímat jako pokus o schválnost vůči Rusku, nebo jako sebevědomý krok, protože vlasovci pomohli osvobodit Prahu?

Vlasovci zradili třikrát. Nejdříve zradili Rusy, nakonec zradili Němce. A mezi tím zrazovali české a moravské partyzány, do jejichž oddílů se infiltrovali, aby je pak vydali komandům, která je brutálně zmučila a poté zavraždila. Vždycky zrazovali toho, kdo právě prohrával.

Lidé typu Pavla Novotného z Občanské demokratické strany mají tedy hned trojí důvod, aby jim stavěli pomníky. 

Čeho Pavel Novotný dosáhl a čeho tím ještě může dosáhnout? Mluví se totiž o tom, že si toto Rusové nenechají líbit…

Nevím, jak mohou Rusové odpovědět, a nevím ani, zda jim to za odpověď stojí. V každém případě budou mít soudní lidé problém, aby jim jejich možnou reakci vyčítali.

Nejde jen o Pavla Novotného, Rusko se dostalo do českého diskurzu v souvislosti s výroční zprávou BIS, kde se uvádí dokonce už i to, že tzv. proruští aktivisté jsou přímo řízení ruskými orgány. Dříve byli považováni jen za užitečné idioty. Hrozí nějaké nebezpečí?

Já jsem byl svého času veden v podobné zprávě jako ekoterorista. Skončilo to u jistého soudu, kde jsem se proti podobným označením hájil tím, že nemohu být terorista, protože terorismus je spojen s vyhrožováním či s použitím násilí. Na to se mne soudce otázal, zda je pravda, že některým z nás, kteří jsme se angažovali v ekologických kauzách, bylo vyhrožováno zabitím. To jsem potvrdil, načež soudce vítězoslavně prohlásil: Vidíte, takže je splněna i podmínka vyhrožování násilím, takže ekoterorista jste. Zaplatil jsem poplatek 13 000 Kč a tím soud skončil. Nechtějte po mně, abych po těchto zkušenostech bral vážně určité instance v naší zemi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…