Pandemie blbosti, nikoliv covidu. Lékař Havrda natvrdo o Kubkovi a poměrech v ČLK

14.01.2022 19:45 | Rozhovor

Pohled na onemocnění covid-19 rozděluje nejen laiky, ale také odborníky, lékaře nevyjímaje. „Milan Kubek ztratil můj respekt v okamžiku, kdy začal až fanaticky strašit občany smrtí, pokud se nedají naočkovat,“ vysvětlil lékař Miroslav Havrda z Hradce Králové jeden z impulsů ke vzniku Paralelní lékařské komory.

Pandemie blbosti, nikoliv covidu. Lékař Havrda natvrdo o Kubkovi a poměrech v ČLK
Foto: Archiv M. Havrdy
Popisek: Miroslav Havrda, místopředseda Svobodných a zakladatel Paralelní lékařské komory

Před časem jste založil Paralelní lékařskou komoru. Jde pouze o recesi, nebo vážně míněnou aktivitu? Co vás k tomu vedlo a co si od toho slibujete?
 
Jde o vážně míněnou aktivitu. V Paralelní lékařské komoře (PLK) jsou řádní členové České lékařské komory (ČLK), kteří mají jiný názor na problematiku onemocnění covidem, než prezident ČLK Kubek a další zastánci jednoho směru.
 
Hlavním cílem PLKu je zahájit na toto téma kultivovanou lékařskou diskusi, které se druhá strana i s podporou politiků a médií vyhýbá. Dále informujeme občany České republiky, že v medicíně je potřeba hledat pravdu neustále a některá dogmatická tvrzení, jak se postupně potvrzuje, jsou i pro ně velmi nebezpečná. 
 
Již v minulosti jste často kritizoval prezidenta ČLK Milana Kubka za jeho postoje k pandemii covid-19. Co vám na jeho vyjádřeních vadí nejvíce? Není přece správné, aby se prezident ČLK vyjadřoval na podporu boje proti tomuto onemocnění?
 
Člověk by měl mít před autoritami respekt. Ten jsem u Milana Kubka ztratil v okamžiku, kdy začal až fanaticky strašit občany smrtí, pokud se nedají naočkovat. Dále opakovaně dehonestoval zdravé neočkované a covidovou pandemií velmi poškozené živnostníky. I on tvrdil, že očkování je tečkou za covidem. Nyní vidíme, že také on lhal.
 
Lékař, který vystupuje v médiích, by měl dodávat jiným občanům optimismus a naději a měl by se vyvarovat výroků, které jsou proti lékařské etice a zdravému rozumu. V rámci lékařského stavu neproběhla žádná diskuse ohledně povinného očkování, proto vedení ČLK nemá žádný mandát požadovat tuto formu zásahu do integrity člověka.
 
 
Zdá se, že doposud největší pozdvižení způsobilo poslední rozhodnutí vlády Andreje Babiše, pomocí kterého se má zavést povinné očkování pro seniory a některé profesní skupiny. Co jsou podle vás ty největší důvody, proč by očkování proti covid-19 mělo zůstat dobrovolné? 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…