Petr Drulák a slovenská média: „Chtěli atentát na Fica přišít Putinovi. Nešlo to.“

22.05.2024 15:55 | Rozhovor

Slovenská liberální média roky živila nenávist vůči Robertu Ficovi a mají svůj díl viny na atentátu. ParlamentnímListům.cz to řekl politolog, bývalý elitní diplomat a expert na mezinárodní otázky Petr Drulák. Podle něho se média včetně českých trapně pokusila útočníka vykreslit jako příznivce Ruska, ale opak je pravdou. „Atentátník pocházel z protivládního tábora. To je důležité a nemělo by to zapadnout,“ říká profesor Drulák.

Petr Drulák a slovenská média: „Chtěli atentát na Fica přišít Putinovi. Nešlo to.“
Foto: Repro Youtoube
Popisek: Profesor Petr Drulák

Uplynul týden od atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. Co k tomu celému lze z vašeho pohledu říci na základě toho, co dosud víme? 

Především bych řekl, že v zemi střední Evropy je takový čin velmi neobvyklý. K útokům na politiky sem tam dochází, ale útok střelnou zbraní je něco zcela jiného. Zajímavá je osoba pachatele, protože šlo očividně o politicky motivovaný útok. Nebyla to pouze narušená osoba, i když je pochopitelné, že kdo provede takový útok, nějakou patologii v sobě má. Na prvním místě to byl politický útok, který přišel od odpůrce politiky premiéra Fica a příznivce předchozí garnitury. Proto je z toho tamní opoziční tábor vyplašený, vykládá jak by se to nemělo tematizovat, že by se o tom vůbec nemělo mluvit atd. 

Když hovoříte o názorovém ukotvení atentátníka, byl zde na začátku pokus i ze strany části českých médií vykreslit toho pachatele jako příznivce Ruska, který se účastnil akcí nějaké skupiny „domobranců“. Přitom se jednalo o jediný snímek starý osm let a později byl názorově úplně jinde. Chodil na protesty proti Ficovi, na akce Progresivního Slovenska, podporoval Ukrajinu a podle jeho okolí byl jasně proti současné vládě apod. O tom už tatáž média zrovna hlasitě nemluvila.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Volím SPD., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAňas , 22.05.2024 16:07:16
Přesto jsem nucen přiznat, že některé osobnosti (Drulák, Rajchl, Vidlák) začínají být v opozici vládě výraznější.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

23:59 Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Byl jedním z novinářů, kteří rozkryli aféru Twitter Files. Příběh o tom, jak polit…