Poslankyně Majerová: Po zkušenostech z USA nebo Rakouska může s korespondenčním hlasováním přijít jen naprostý blázen

19.01.2021 16:36

ROZHOVOR Volební koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 představila v minulých dnech legislativní návrh, díky kterému by mohli Češi žijící v zahraničí volit korespondenčně. Za tento návrh si však obratem schytala ostrou kritiku, především pak od konzervativního hnutí Trikolóra Václava Klause ml. Podle olomoucké poslankyně Zuzany Majerové Zahradníkové a místopředsedkyně hnutí Trikolóra korespondenční hlasování destruuje demokracii a navíc je v rozporu s ústavou, která vyžaduje, aby byly volby tajné. „Volby nejsou tuctová internetová anketa,“ varuje Majerová Zahradníková před nápady na digitalizaci voleb.

Poslankyně Majerová: Po zkušenostech z USA nebo Rakouska může s korespondenčním hlasováním přijít jen naprostý blázen
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslankyně a místopředsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková

Poslanci za hnutí Trikolóra se opakovaně vyjádřili, že odmítají návrh ODS, lidovců a TOP 09 na zavedení korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraniční. Proč tento návrh odmítáte? Co vám na něm vadí?
 
Po zkušenostech z Rakouska, kde právě kvůli problémům spojeným s korespondenčním hlasováním museli prezidentské volby opakovat, a s tou úplně nejčerstvější negativní zkušeností z amerických prezidentských voleb, ze kterých se Spojené státy hned tak nevzpamatují, může s podobným návrhem přijít jen naprostý blázen nebo někdo, kdo nemá čisté úmysly.
 
 
Předkladatelé tohoto návrhu argumentují tím, že je přeci správné, abychom umožnili voličům žijícím v zahraniční podílet se na hlasování tedy i složení parlamentu. Vy v tom diskriminaci této skupiny voličů nevidíte?
 
To je demagogie. Čeští občané žijící či pobývající v zahraničí mohou volit už teď. Jak v prezidentských, tak ve sněmovních volbách. Volební místnosti jsou po celém světě, na velvyslanectvích, na konzulátech, občas i jinde. Chce to jen a pouze zvednout zadek a ctít svátek svobodných voleb. To není málo!
 

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
 
Když váš předseda Václav Klaus ml. na začátku roku mluvil o referendu o setrvání v EU, které by mělo být součástí každých voleb do poslanecké sněmovny, obhajoval tento nápad tím, že je třeba důsledně hájit demokratické principy. Nebylo by právě korespondenční hlasování ze zahraničí také projevem ochrany demokracie?
 
Je to přesně naopak. Korespondenční hlasování demokracii spíše destruuje. Aktuální zkušenost ze Spojených států amerických je snad dostatečně varující. Naše Ústava navíc předepisuje, že volby mají být tajné. Korespondenční hlasování onu tajnost vůbec nezaručuje, naopak umožňuje docela jednoduché fixlování bez jakéhokoli prokázání identity. 
 
V poslední době se objevilo více myšlenek, jak zmodernizovat celý volební systém. Nejčastější se mluví o zkrácení voleb na jeden den nebo zavedení nějaké formy digitalizace voleb. Jak se na toto úvahy díváte vy?
 
Prakticky ve všech zemích světa stihnou volby za jediný den. Neexistuje žádný důvod, proč by to speciálně u nás mělo být jinak. V tomto směru jsem pro racionalizaci. Naopak s digitalizací bychom měli zacházet opatrně. Demokratické volby jsou svátek, a ne nějaká tuctová internetová anketa, kdy na „písíčku“ či chytrém telefonu jednou klikáte tady a za pár vteřin zase jinde. Ono totiž na tom, že když jdete uplatnit svoje nejzákladnější občanské právo, je dobré navléknout čistou košili, za ruku vzít děti, aby se poučily, dojít do volební místnosti s vlajkou a státním znakem a tam vhodit do urny volební lístek, totiž pořád něco je. Je to svátek demokracie a svobody volby, kterou by měl každý ctít. Koneckonců rozhoduje o směřování své země na další 4 roky. A to je dozajista zásadní. Je to naše země a náš svět pro naše děti. Co je víc?!
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…