Probíhá tu příprava na válku s Ruskem. Řešení krize? Analytik Štefec a hrozivá věc na obzoru

14.11.2021 11:51 | Rozhovor

V Evropě probíhají přípravy na válečný konflikt mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Podle vojenského analytika Jaroslava Štefce o tom svědčí shromažďování americké i ruské techniky a personálu a politické ticho, které se kolem zbrojení nese. Zvrátit to může Čína, která se za Rusko postaví. Ohniska potenciální války jsou prý tři: polsko-běloruská hranice, Černé moře a Ukrajina. Štefec tvrdí, že tak vysoké riziko válečného střetu nebylo od kubánské krize.

Probíhá tu příprava na válku s Ruskem. Řešení krize? Analytik Štefec a hrozivá věc na obzoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Spojené státy americké a jejich služby varovaly, že Rusko možná plánuje invazi na Ukrajině, co tomu říkáte?

Tahle informace zapadá do celkem velmi zajímavé mozaiky informací souvisejících s potenciálně stále rostoucí možností vzniku válečného konfliktu v nejbližší době na hranici mezi Ruskou federací a zeměmi Severoatlantické aliance. Tady totiž vznikla tři velmi nebezpečná ohniska potenciálního konfliktu. První je hranice mezi Polskem a Běloruskem. Druhá je Černé moře, kde prudce narostla koncentrace válečných lodí Spojených států a Velké Británie a do oblasti byly přesunuty rovněž strategické systémy, jako bombardéry a podobně. Třetím potenciálním ohniskem je Ukrajina, především oblast Donbasu. Já předpokládám, že situace tak, jak se v současné době vyvinula, je bezprostřední přípravou na válečný konflikt s Ruskou federací v Evropě.

Opravdu?

Skutečně. Svědčí o tom především to, že veškeré informace přicházející zvenku, z médií i od politiků jsou prakticky nulové, nikdo o tom nehovoří. Když byly problémy v Gruzii, byla kolem obrovská mediální kampaň ještě před zahájením konfliktu, předtím se jednalo na fórech OSN a nevím, kde všude. Najednou je ticho pěšině, přitom se tady vyvinula velmi složitá bezpečnostní situace, která zaniká na pozadí pandemie covidu a informací, které tady běží o potenciálních hospodářských problémech. Ale nikdo nemluví o těchto rizicích, která se tady velmi tiše a pomaloučku, polehoučku vyvinula a souvisí s tím také dlouhodobý návoz vojenské techniky, zejména americké techniky včetně personálu do Polska, Rumunska a dalších zemí, které bezprostředně sousedí s Ruskou federací.

Z mého pohledu probíhá velmi intenzivní příprava na válku v Evropě a domnívám se, že je to v současné době zvažováno jako jedno ze základních východisek krize, která naprosto nevyhnutelně čeká celý Západ. Nejen Evropu, ale i Spojené státy a ostatní země, které se dostaly do obrovského marasmu jak ekonomického, tak krize vlastní identity, krize etiky, krize politické a krize demokracie jako takové. Takže domnívám se, že jedno z východisek, se kterým je počítáno a na které se v současné době Spojené státy a státy Severoatlantické aliance připravují, je válka s Ruskou federací. Kroky, které v současné době probíhají, k tomu jednoznačně směřují a to, o čem jste hovořila na začátku, je jen jeden z mála střípků do celé mozaiky těchto konkrétních příznaků, které na to ukazují.

Kdy by mělo k válečnému konfliktu podle vás dojít?

Pokud k němu dojde, dojde k tomu velmi rychle. Pravděpodobně tuto zimu.

Pokud k němu dojde… co by to mohlo zvrátit?

Podle mého názoru jediné, co to může zvrátit, jsou potenciální kroky Číny.

V jakém slova smyslu?

Dá jasně najevo, že se postaví za Ruskou federaci v případě, že dojde k napadení Ruska. Takže Čína by stála jako spojenec na straně Ruska.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…