Putin je jejich mandelinka bramborová. A zbrojení říkají obrana. Foldyna popsal, co se taky schválilo v rozpočtu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
03.12.2023 8:18 | Rozhovor

Vyhlásit generální stávku! To je zcela zákonný postup, který by očekával poslanec SPD Jaroslav Foldyna od odborářů, když sledoval reakce vůči nim od současného kabinetu. „Každý den a měsíc navíc, kdy přežije tato vláda, bude tato země draze platit,“ konstatoval a připomenul, že podepsané smlouvy se dost složitě mění a jmenuje konkrétně, co je nám úplně k ničemu. „V loňském rozpočtu byla miliarda a sedm set milionů pro děti do Gambie na zavlažování nějakých fíků,“ uvedl k loňské bilanci a okomentoval i schvalování rozpočtu na rok 2024.

Putin je jejich mandelinka bramborová. A zbrojení říkají obrana. Foldyna popsal, co se taky schválilo v rozpočtu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jaroslav Foldyna

Uskutečnila se stávka ČMKOS, zapojilo se snad přes sedmdesát procent škol, premiér Petr Fiala si zřejmě nevšiml, občas padne prostá laická otázka, co dál?

Byla to stávka výstražná, která měla upozornit vládu, že už toho mají odboráři dost. Očekávali, že premiér s nimi začne jednat. Premiér, při svých cestách mimo Prahu, v době, kdy byla stávka a představitelé vládních špiček viz šéfová Parlamentu a šéf Senátu letěli do Kyjeva, vzkázal, že je to vlastně hysterie a politické ambice představitelů odborů, takže odpověď velice arogantní. Žádná konstrukce. Očekávám, že odborové svazy vyhodnotí, že vládu zajímá více konflikt na Ukrajině než občané České republiky, a tak dojde k tomu, že odborové svazy řeknou: Nechcete nás slyšet, dobře půjdeme do generální stávky. Nebude vám v Praze jezdit metro, nebude vám jezdit městská doprava a lidé pracovat. Já bych šel touto cestou. Vy jste si řekli o konfrontaci, nikoli my, my jsme vás vyzývali, abyste s námi jednali, že je to špatně… Já bych očekával tvz. generální stávku. Postupujeme-li ze zákona, tak zákon říká, že je to takto v souladu. Šel bych do generální stávky. Zřejmě máte ještě někoho jiného, komu jste ještě odpovědní místo občanů České republiky, tak jdeme do generální stávky. 

Doufáme, že sledujeme rozpad české vládnoucí koalice v přímém přenosu. Víme, že vůbec to, že bylo povoleno, aby šli lidé společně do voleb byl podvod na voličích. Myslíte si, že kabinet Petra Fialy dovládne v podstatě v demisi?

Nechci spekulovat. Samozřejmě se domnívám, že je celá řada rozumných lidí uvnitř např. ODS, ale netroufám si odhadnout, jaká je jejich pozice a síla. Strategie může být různá. Může vzniknout politická krize uvnitř koaličních stran. To by byly spekulace… Z pohledu opozice říkám, že čím déle budou vládnout, tím méně musíme dát do volební kampaně, protože ji dělají za nás, ale na druhou stranu, tím hůř pro tuto zemi. Každý den a měsíc navíc, kdy přežije tato vláda, bude tato země draze platit. Zdá se, že chtějí přežít až do posledního dne svého mandátu. Můžeme doufat, že opozice vyhraje volby a že změní zákony. Jenom složitě můžeme měnit smlouvy, které vzniknou za této vlády.

Jestliže paní Černochová a company rozhodne, že koupíme letadla z USA, tak těžko budeme smlouvy vypovídat. Tato vláda zadělala na velké problémy a vůbec tady nemluvím o tom, že pan Lipavský z hlediska jeho zahraniční politiky nadělá problémy pro dvě další vlády.     

Sněmovna hlasy poslanců vládní koalice a přes kritiku opozice schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Hnutí ANO vyzvalo k férové diskusi v Poslanecké sněmovně o zdražování energií. Co na schválený rozpočet říkáte vy?

Schválený rozpočet je devastující. Je řada odborníků, kteří říkají, že opatření, které vláda nastoluje, se budou míjet účinkem, klesá spotřeba, životní úroveň lidí. Místo toho, že dáváme peníze na zbrojení, tak že dáváme peníze na obranu? Hra se slovíčky, padesátá léta zpět, akorát se tomu dává nový kabát. Předtím nás strašili komunisti mandelinkou bramborovou ze Spojených států amerických, tihle nás straší Putinem. Česká vláda vytváří ohromný problém, zatěžuje rozpočet náklady na zbrojení. Polemika, jestli je to na obranu? Je to na zbrojení! Máme kupovat americká útočná letadla, která nám budou dodaná za nějaký pět nebo osm let? Úplný nesmysl. Dílčí výdaje v zahraniční politice, že budeme podporovat různé neziskové organizace v Indonésii a v Kuala Lumpur? Nesmysly. V loňském rozpočtu byla miliarda a sedm set milionů pro děti do Gambie na zavlažování nějakých fíků. Úplné hamotiny!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je osvěžující, v této vládní, diletantské a nesmyslné pakárně, slyšet, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 03.12.2023 9:14:09
rozumná slova pana Foldyny. Je naprosto devastující, když nějaká, zmatená, neodborná ministryně utratí naprosto proti logice, 400 miliard. To by měl být, bez odsouhlasení v celostátním referendu pro tak velký imaginární výdaj, trestný čin. A dotyčný vládní magor by měl být odsouzen. A v tomto případě ekonomického půstu by měly být všechny neziskovky zrušeny nebo je okamžitě přestat financovat, samozřejmě mimo prokazatelně sociální. A zároveň zlikvidovat všechny státní, nesmyslné dotace společně s vyřešením cen el. energie a plynu, které se řeší přímo ukázkovým, diletantským způsobem. Tedy neřeší !!!

|  20 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…