Režisér Magnusek: Tvrdit, že Babiš je vrah? Ne. Točím o okupaci, ne o tom, že Češi ubližovali Němcům

05.10.2021 8:54 | Rozhovor

Po šokujících Bastardech, kde se podle jeho slov snažil ukázat realitu, se vrací do školství. Ve svém novém seriálu, ale i v realitě. Proč nevěří on-line výuce? Myslí si o Pirátech, že jsou „neomarxisté“? A proč nemůže mluvit o svém nejnovějším filmu? O tom všem v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz promluvil vystudovaný speciální pedagog, režisér, ale také kandidát v letošních volbách Tomáš Magnusek. Prozradil také, z jakého důvodu se mu nelíbí, že se malují kříže na náměstí i co říká na „osočování“ premiéra Babiše v souvislosti s pandemií.

Režisér Magnusek: Tvrdit, že Babiš je vrah? Ne. Točím o okupaci, ne o tom, že Češi ubližovali Němcům
Foto: archiv T. Magnusek
Popisek: Tomáš Magnusek

Pane režisére, při našem posledním rozhovoru jste zmínil, že vám vadí pohled některých médií a nakonec i filmařů na období kolem druhé světové války. Uvedl jste, že máte pocit, jako kdyby válka začala v roce 1945 a uvažujete proto, že natočíte film, který by mapoval naopak období okupace. Podařilo se? Bude se točit?

V tuhle chvíli sháníme na tento projekt, který je velmi finančně náročný, prostředky. Já jsem známý tím, že málokdy o svém filmu mluvím dřív, než vím, že ho budu stoprocentně realizovat. Tenhle film má být velmi výpravný, takže je potřeba se na to připravit. Ale ano, chystám opravdu velký projekt a budu vděčný za každou podporu. Projekt, ve kterém se budeme věnovat celé okupaci a nebudeme se snažit poukazovat pouze na to, jak Češi po válce ubližovali Němcům, ale také, v čem tady lidi sedm let žili. V jakém strachu, kdy vám kdo zaťuká u dveří.

Prozradíte o filmu alespoň něco? Například název, místo, kde se děj odehrává?

Je to příběh jedné z těch nejtragičtějších událostí v naší historii. Týká se našeho regionu východních Čech. Pokud se všechno podaří, tak do konce roku řekneme více.

Vzhledem k tomu, že jste v našem předešlém rozhovoru zmínil, že se vám nelíbí, jak některá média nahlíží na tuto dobu, počítáte s kritikou ze strany médií i některých svých kolegů?

Jediné, čeho se bojím, je to, že si zase někteří lidé udělají obrázek dřív, než vůbec začneme točit, aniž by k tomu filmu, scénáři, měli jakékoliv informace. A to by mě mrzelo. Lidé mnohdy soudí cokoliv a kohokoliv, aniž by s ním měli vlastní zkušenost.

Kultura byla na řadu měsíců zavřená, v současné době, ač ještě s určitým omezením, ale funguje. Jak moc se podle vás pandemie a protiepidemická opatření na kultuře podepsala?

Myslím, že hodně. Lidé chodí do vnitřních prostor na kulturu obecně méně, což je velká škoda.

Kromě přípravy na zatím „tajný“ film, na čem v současné době pracujete?

Především připravuji seriál ze školního prostředí Škola mého života. Je natočeno prvních sedm dílů a od přelomu října a listopadu se začíná točit. Jsou to krátké příběhy školáků, učitelů z jejich pohledu. Tenhle projekt jsme připravovali velmi dlouho a je určen všem generacím. Dodělal jsem film Stáří není pro sraby a dokončuji snímek Bastardi 4: reparát a po celé České republice jezdím po besedách o mém hubnutí a filmech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…