Ricinový olej, ten způsobuje průjem. Ta historka Respektu nemá žádnou logiku, chytá se za hlavu diplomat Bašta. Vystřelil si někdo z českých zpravodajců?

30.04.2020 19:58 | Zprávy

ROZHOVOR „Buď si někdo z našich zpravodajců vystřelil a sdělil jim takovouto šokující informaci, nebo si to vymysleli v Respektu, říká ke kauze ricin v Praze bývalý diplomat a politik Jaroslav Bašta. A vysvětluje, co by podle nového ruského zákona hrozilo starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi, pokud by se dostal do rukou ruské justice. Hrozilo by mu 360 hodin veřejných prací. Dokáže si představit, jak by ve středu Moskvy pucoval sochu Žukova nebo Koněva a všichni by si ho přitom fotili. Jestliže někomu hrozí takhle strašlivý trest, proč by ho zabíjel?" ptá se.

Ricinový olej, ten způsobuje průjem. Ta historka Respektu nemá žádnou logiku, chytá se za hlavu diplomat Bašta. Vystřelil si někdo z českých zpravodajců?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Podle týdeníku Respekt přiletěl do Česka před třemi týdny muž s ruským diplomatickým pasem, který měl kufřík s jedovatým ricinem. Bezpečnostní složky prý o příletu muže věděly a vyhodnotily ho jako riziko pro dvojici pražským politiků – primátora Hřiba a starostu Prahy 6 Koláře. Když to složky věděly, proč ho policie nezatkla a následně nebyl vyhoštěn?

Celé to vypadá jako krajně nepravděpodobná historka. Je to něco docela nepředstavitelného. Vezměte si to z hlediska zpravodajské služby, kdy se tedy rozhodnou, že pošlou nájemného vraha či člověka, který má provést vraždu a Respekt se to dozví hned ze tří zdrojů českých zpravodajských služeb. To je, jak už psal pan generál Šándor, jako kdyby české zpravodajské služby měly své agenty přímo v Kremlu.

Kdyby je tam měly, tak tím, že se to otisklo v Respektu...

... by je dekonspirovaly a způsobily jim velké potíže. Už takhle je to historka, která nemá žádnou logiku. Ani zpravodajskou, ani další. Je tu jenom několik možností. Buď si někdo z našich zpravodajců vystřelil a sdělil jim takovouto šokující informaci, nebo si to vymysleli v Respektu.

Kdo myslíte, že by si z nich vystřelil? Napadla mě spekulace ohledně Rusů. Nemyslím si, že by tu chtěli otrávit nějaké politiky, ale třeba by se jim zamlouvalo, kdyby se báli...

Ano, vyděsit je. To je myslím docela logické, protože začali zákonem, který schválil ruský prezident Vladimir Putin v následujícím týdnu po demontáži sochy Koněva.

Když už se budeme bavit o tom, proč by Rusové měli podnikat takovéhle akce, tak je třeba se podívat na tento ruský zákon a co by případě panu starostovi Prahy 6 hrozilo, pokud by se dostal do rukou ruské justice. Hrozilo by mu 360 hodin veřejných prací. Dokážu si představit, jak by ve středu Moskvy pucoval sochu Žukova nebo Koněva a všichni by si ho přitom fotili. Jestliže někomu hrozí takhle strašlivý trest, proč by ho zabíjel? Daleko hezčí bude, když bude čistit tu sochu.

Je pro vás tedy krajně nepravděpodobné, že by se Rusové pustili do takovéto ricinové akce?

Navíc si dal ještě někdo záležet, že si vymyslel ricin. Zatím ty spektakulární vraždy, které byly, tak to bylo polonium v případu Litviněnka a novičok u Skripalových. Teď najednou někdo vyrukuje s ricinem. Jediné, co mě napadá, skoro nechutný vtípek. Víte, jaké jsou účinky ricinového oleje?

Tak to nevím...

Způsobuje průjem.

Chtěl bych však připomenout, že v minulém století jeden ricinový atentát byl, na bulharského disidenta a spisovatele Markova. Ten byl patrně zavražděn bulharskou tajnou službou...

Ano. Bylo to v Londýně a byla to rána deštníkem, ve kterém byla ta injekce. Možná si někdo vzpomněl na tuto starou historii.

Přes všechna podezření atentátů ze strany Ruska, nikdy ale nebyl jejich cílem politik z jiné země...

Vždycky šlo o jejich bývalé občany. Pokaždé šlo o lidi, kteří z pohledu ruských nebo předtím sovětských zpravodajských služeb zradili. Tady pak vyvstává podezření, jestli tomu tak není v případě pana Hřiba a pana Koláře. Pak by nám ale měli říci něco o své minulosti v tomto ohledu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…