Romský aktivista Holomek: Zemana volí ti, co si nedokáží analyzovat situaci. Ať udělá co nejvíc chyb, aspoň lidi uvidí, co je zač. Táhne nás do Ruska, díky bohu za EU

18.03.2016 20:02

ROZHOVOR Uměle vyvolávané a hlavně virtuální nebezpečí migrace u nás paradoxně pomohlo Romům. I to si myslí romský aktivista Karel Holomek a předseda nevládní organizace Společenství Romů na Moravě. Zároveň také upozorňuje, že rozpad EU by mohl být velké neštěstí. Přál by si, aby Miloš Zeman udělal „ještě víc ,kalašnikovů‘ a chyb, jako je kauza Peroutka, aby bylo jasné, jaký je“.

Romský aktivista Holomek: Zemana volí ti, co si nedokáží analyzovat situaci. Ať udělá co nejvíc chyb, aspoň lidi uvidí, co je zač. Táhne nás do Ruska, díky bohu za EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Kam se podle vás posunula problematika migrace s tím, že loni do Evropy přišly skoro dva miliony lidí?

V České republice se nezměnilo skoro nic, když čtu ta směšná čísla o nějakém stu migrantů, není to nic. Musím ale přiznat, že se změnil můj pohled na vnímání lidských práv. I já, který jsem byl vždy bezvýhradným zastáncem lidských práv, jsem musel některé věci přehodnotit z hlediska limitů, které zde v případě tak velké migrace jsou. Je-li ohrožena bezpečnost země, je třeba činit určitá opatření, ne ale taková, která by popřela principy, na nichž stojí například Evropská unie. Musím také říct, že velmi oceňuji postoj české vlády a premiéra Sobotky, a to i přes výhrady, které k němu mám. Ten postoj se nevymyká principu solidarity s EU, a přitom bere v úvahu limity a hranice, které musí i Česká republika respektovat, aby bezpečnost a fungování státu byly zajištěny. Liší se tím od postoje maďarské vlády nebo Polska, je podle mne dobře, že se Česká republika z tohoto přístupu vymyká, a je to i v Evropě pozitivně hodnoceno. Oceňuji také, že v tomto směru vláda a zejména premiér Sobotka, z něhož se „z povinnosti“ stal statečný člověk, obratnou politikou dostali prezidenta Zemana do role člověka, který musí jezdit na jakési spanilé jízdy po krajích českých, protože v zahraničí ho kromě Ruska a Číny nikde neberou vážně.

Největší tíhu migrace nese Německo, Angela Merkelová ale ztrácí podporu voličů. Myslíte, že svou politiku dlouhodobě dokáže obhájit?

Je faktem, že AfD, považovaná za nacionalistickou stranu, uspěla, ale zdaleka to není tak, že kancléřka Merkelová prohrála, jak to interpretuje například Václav Klaus. Rád bych se ho zeptal, co říká na to, že šéfka AfD prohlašuje, že na hranicích Německa se budou migranti střílet. CDU ztratila, ale pořád platí, že hraje v německé politice hlavní roli. Klause považuji za člověka, který má sice brilantní mozek, ale někdy je naprosto vedle jak ta jedle. Merkelová vůbec neprohrála, lze mluvit o neúspěchu CDU, ale ne o neúspěchu Angely Merkelové, která je dlouhodobě úspěšná, ještě úspěšnější, než byl Helmut Kohl. Evropská unie je v problémech, ale já jako občan České republiky jsem rád, že jsme jejím členem. Stačí si všimnout, co EU dělá, třeba i pro řešení problematiky  Romů. Všude kolem je zřetelně vidět, čím EU prospěla ČR, městům a podobně. A takové řeči, že si od Unie nenecháme diktovat nebo že je to stejná organizace jako RVHP nebo Varšavská smlouva, nemůže přece žádný soudný člověk brát vážně. Je v zájmu i všech těch, kteří na Evropskou unii nadávají, udržet se v ní, protože je to jediná perspektiva vývoje. Když se EU rozpadne, spadneme pod vliv Ruska, jak to prosazuje pan Zeman. Tomu se ale musím jen smát, je to ovšem smích plný hořkosti.

Obliba prezidenta Miloše Zemana u nás roste. Myslíte, že mu může vydržet do prezidentských voleb a že bude opět zvolen?

Zeman prostě si už teď dělá volební kampaň a hraje na to, že polovina národa je na jeho straně. Je to ale polovina těch, kteří si nedokážou analyzovat situaci a stanovit pořadí hodnot, které musejí platit pro lidské jednání. Je s podivem, že jsou ještě lidé, jež na jeho rétoriku slyší. Přeji si, aby Zeman udělal ještě více chyb, ještě víc „kalašnikovů“ a chyb, jako je kauza Peroutka, aby bylo jasné, jaký je. Snad se lidem otevřou oči. Prezident Zeman je největším bezpečnostním rizikem tohoto státu, on i lidé z jeho okolí – Mynář nebo Nejedlý – to je naprostý skandál. 

Má nějakou šanci případný Zemanův protikandidát?

Doufám, že neprozradím nic tajného, ale asi před třemi týdny proběhla v Brně schůzka, kterou svolal režisér Rychlík s tím, že je třeba se poradit, koho postavit  proti Zemanovi, aby to byl důstojný soupeř. Byly tam osobnosti z intelektuálního prostředí i spousta mladých lidí a doufám, že se to povede. Navíc zde ve střední Evropě máme příklad prezidentů Kisky nebo Dudy, kteří původně byli neznámí, a přesto uspěli. Důležité je, aby mladí lidé šli k volbám a věděli, co je v zájmu tohoto státu. A je také nutné volit, byť se skřípěním zubů, sociální demokraciii při parlamentních volbách v roce 2017, které budou tři měsíce před prezidentskými volbami. Pokud by vyhrál Babiš, tedy strana ANO, je jisté, že by prezident jmenoval premiérem Babiše a Babiš bez okolků by ze Zemana učinil kandidáta strany ANO pro prezidentské volby. Není žádné tajemství o existenci tandemu Babiš – Zeman. V případě vítězství sociální demokracie lze jen stěží přepokládat, že by sociální demokracie podporovala volbu člověka, který ji permanentně nenávidí a škodí jí. Napříč politickým spektrem současnosti nevidím žádnou stranu, která by Zemana podporovala, kromě ANO, a to ještě s výhradami. Bohužel rozhodovat budou lidé, kteří nevidí, jaká nebezpečí současný prezident představuje, a hodnotí jeho přibližování se průměru či snad podprůměru českého občana a voliče. Tomu primitivní rétorika Zemana lahodí.

Nejistota zasáhla i Evropskou unii, chystá se britské referendum, sílí euroskepticismus. Jak to vnímáte?

Určitě by bylo velké neštěstí, kdyby Británie z EU odešla, pokud sleduji názory premiéra Camerona, i on si to uvědomuje. Členství je pro Británii přínosem a větší část jejích občanů je pro zachování členství v Unii. Británie je důležitou součástí EU, nemyslím sice, že by její odchod znamenal naprostý konec Unie, ale velmi špatné by to bylo. Je zcela jasné, že by toho využilo Rusko, čím více bude Evropská unie rozklížená, tím více bude růst Putin. Jak sám řekl, považuje za největší neštěstí rozpad Sovětského svazu, a to jasně svědčí o tom, že usiluje o  obnovení velmocenského postavení své země. A proto je nutné, aby proti němu stála silná, tvrdá a bezpečná hranice, a tou jsou jedině USA, NATO i Evropská unie. Je to jediná možnost, jak udržet Putina v rozumných mezích.

Jak vidíte budoucnost Sýrie a tamních konfliktů poté, co bylo uzavřeno příměří a ruské letecké síly se stahují? Má šanci nějaké kompromisní řešení vedoucí k míru? A jak to může ovlivnit migrační krizi?

Už to, že se začíná řešit problém na místě, je dobrý signál. Základem řešení migrační krize je nyní dohoda s Tureckem, byť za cenu určitého vydírání. Turci musejí zabránit nekontrolovatelnému přílivu migrantů. Putin sice stahuje své letecké síly, ale není to proto, že by dosáhl cíle likvidace Islámského státu, ale hodí se mu to do jeho momentální koncepce. Uvidíme, co přinese jednání EU s Tureckem, pokud se dohodnou, bude to sice stát velké peníze, mohlo by to přinést řešení migrační krize.

Prezident Zeman pro letošek předpověděl, že se migrační vlna přežene i přes nás. Má podle vás pravdu?

To je nesmysl, žádná uprchlická vlna v Česku ani na Slovensku nebude, budou to možná větší počty uprchlíků, které budeme přijímat, jak je to nastaveno podle evropských dohod, ale i kdyby to bylo nějakých pět tisíc lidí, nejsou to žádné nebezpečné počty. To, co říká Zeman, je jen nahánění strachu a populistické shánění přízně. Jiná věc je, jak se potom budou ti lidé integrovat. Takové programy musí zabezpečit stát. Tvrdím ale, že žádná nebezpečná vlna se přes nás nepřevalí. Ostatně migranti o Česko neprojevují příliš zájmu.
Chtěl bych ještě upozornit na jeden aspekt migrace – podívejte se, co se stalo s Romy a pohledem na ně. To uměle vyvolávané a hlavně virtuální nebezpečí migrace u nás jim paradoxně pomohlo, protože z vědomí většiny občanů vytěsnilo jejich nesnášenlivost k Romům. Středem zájmu je někdo jiný, a to musím přičíst k dobru Miloši Zemanovi. Nebezpečí, kterým nesmyslně straší, pomohlo Romům. Najednou je klid, problém jako by přestal existovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…