Skutečné zájmy za kauzou ricin? Velká hra. Rusko musí být „zlé“, aby... Zkušený armádní činitel to rozkrývá, celé a napřímo

03.06.2020 20:00 | Zprávy

ROZHOVOR „Podle mého názoru tady vůbec nejde o žádného Hřiba, Koláře nebo nějakého Novotného. Ti tři, to jsou nepodstatné figurky, o kterých se časem budou vyprávět anekdoty,“ uvádí k událostem kolem údajného „tajného agenta s ricinem“ bývalý vysoký vojenský činitel plukovník Ladislav Petráš. A promluvil o osobním setkání s mužem, který měl podle médií údajně ricin do ČR dovézt. V souvislosti s touto kauzou upozornil mimo jiné na boj o dostavbu JE Dukovany. Zmínil například i „snahu EU o likvidaci národních států“. Naše současné vztahy s Ruskem označil za „velmi špatné“.

Skutečné zájmy za kauzou ricin? Velká hra. Rusko musí být „zlé“, aby... Zkušený armádní činitel to rozkrývá, celé a napřímo
Foto: archiv L. Petráš
Popisek: Ladislav Petráš

Časopis Respekt před časem informoval, že do Prahy měl údajně přijet „ruský agent s jedem ricin“, kterého bezpečnostní služby vyhodnotily jako riziko pro primátora Hřiba a starostu Ondřeje Koláře. Co vy na tuto informaci, nad kterou se dodnes vznáší celá řada otazníků, říkáte?

Tento případ se stal již před delší dobou a bylo k tomu napsáno mnoho článků. Většina z nich se však zabývá pouze tou falešnou hrou, kterou odstartoval článek v Respektu (O. Kundra). Pokud se nejedná o humoristický časopis, kterým Respekt není, i když to tak občas vypadá, tak ten článek musel mít nějaký účel.

Zkuste si ho například dát do souvislosti s upadající prestiží EU a NATO (nejen v souvislosti s řešením pandemie COVID-19). Dejte si do souvislosti narůstající problémy USA jak v oblasti ekonomické, monetární, ale i vojenské moci. Nebo se snahou USA přesunout část jaderných nosičů ze SRN na budované vojenské základny v Polsku. Dejte si to do souvislosti s prohlášením A. Vondry na sjezdu ODS o tom, že by bylo vhodné vybudovat na letišti Mošnov vojenskou základnu USA.

Já k těmto souvislostem přidávám i boj o dostavbu JE Dukovany a snahu realizovat jeden z bodů komuniké zveřejněného na závěr návštěvy A. Babiše a ředitele BIS Koudelky v USA v roce 2019: „Spojené státy a Česká republika potvrzují, že energetická bezpečnost je neoddělitelným pilířem národní bezpečnosti každé země. Budeme spolupracovat na prozkoumání příležitostí vyplývajících z transformace energetických trhů.“ No, a tady je vhodné vyřadit část konkurence.

To vše vyžaduje permanentně vytvářet představu o nepříteli, udržovat lidi v neustálém strachu z budoucnosti. K tomu všemu nezbytně potřebujete ukázat na nepřítele, a tím je RF. Ale to jsou problémy na strategické úrovni. Každá země musí něčím přispět, aby „dílo bylo dokonáno“. No a my máme ricinového agenta. Pro tuto špinavou práci však potřebujete nějakého užitečného idiota. Tím se u nás stal Respekt se svým O. Kundrou za velkého přispění naší zpravodajské služby (BIS). Posléze se k tomu přidalo i naše MZV v čele s ministrem Petříčkem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…