Sobci, směšné argumenty a vůdce Juncker. Stojí nás to všechny naše zdraví. Profesor Kolíbal trhá letní čas na kusy

23.10.2019 19:57 | Zprávy

ROZHOVOR Šlo to udělat jednoduše, ale Juncker se místo toho rozhodl mezi státy EU vhodit jablko sváru, říká Prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc., který působí v Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky Fakulty strojního inženýrství při VUT v Brně, k plánovanému konci střídání letního a zimního času. „Letní čas je nechvalným výdobytkem dob první a druhé světové války a právem patří na smetiště dějin,“ míní profesor Kolíbal a dodává, že letní čas nás v březnu pravidelně nutí zažívat ranní tmu a je nezdravý. A jak přesně letní čas poškozuje naše těla? To profesor Kolíbal velmi podrobně vysvětluje, podívejte se.

Sobci, směšné argumenty a vůdce Juncker. Stojí nás to všechny naše zdraví. Profesor Kolíbal trhá letní čas na kusy
Foto: www.kolibal.cz
Popisek: Prof.Ing.Zdeněk Kolíbal, CSc.

Podle aktuálního vývoje na půdě Evropského parlamentu to vypadá, že v roce 2021 budeme naposledy přeřizovat hodinky. Středoevropský čas (SEČ, standardní) a východoevropský čas (letní) se tedy přestanou střídat, každý stát si vybere, kterým z těchto časů se bude dále chtít řídit. Jaký je výhodnější pro Česko, pane profesore?

Podle mých zkušeností je společnost rozdělena asi na 40 % odpůrců letního času, který jim vadí, 40 % těch, kterým je to jedno, a zbývajících 10–20 % zastánců tohoto válečného výdobytku. Na otázku, zda by občanům vadilo zrušení letního času, by asi většina odpověděla, že nevadilo. Zřejmě na tomto základu se Evropský parlament rozhodl, že se střídáním času skončí. Osobně to pokládám za velmi jednoduchou věc. Prostě stačilo, aby se vůdci EU rozhodli, že loni v říjnu proběhne poslední změna času, přejde se tak bezproblémově pro všechny na jednotný přirozený čas, který pro nás znamená čas středoevropský (SEČ), a bude to všem ke spokojenosti. Ne tak evropský vůdce pan Jean-Claude Juncker. Vhodil mezi státy, podobně jako řecká bohyně sváru Eris mezi další tři bohyně, jablko sváru a dal všem státům do roku 2021 na vybranou, který čas si ponechají. Soudím, že k takové dohodě nikdy nedojde, protože se všude najde dostatek zastánců letního času, kteří jsou natolik sobečtí a k ostatním bezohlední, že jejich zábavy jsou jim nade vše, a přestože naše republika je ideálně rozprostřena kolem 15. poledníku, procházejícího Jindřichových Hradcem, nad nímž při SEČ Slunce právě kulminuje a je skutečné pravé poledne, jsou ochotni narušit ostatním lidem a hlavně školou povinným dětem, zejména nepřirozenou ranní tmou v zimě, jejich životní pohodu.

Že jsou nejznámější uváděné výhody letního času, jako například úspora energie, zanedbatelné, je již zřejmé. Existují ale jiné, silnější důvody, proč si letní čas ponechat?

Letní čas je nechvalným výdobytkem dob první a druhé světové války a právem patří na smetiště dějin! K čemu byla úspora energie v továrnách, které pracovaly na tři směny a mnohdy byly v tunelech a i pod zemí? Jednoznačně šlo a dodnes jde o násilnou diktátorskou manipulaci s lidmi. Na úsporu elektrické energie si nehrála ani v době zavádění letního času odbornice na biorytmy AVČR paní prof. Helena Illnerová. Ta tehdy doporučila těm, kterým vadí, že v březnu ráno je ještě tma, ať si rozsvítí silné reflektory (In: LN 30. 3. 2002). V souvislosti s údajným spořením el. energie se jednalo o nonsens na entou. Dlouho jsme v rámci boje proti letnímu času vyžadovali vyjádření mluvčího ČEZ a jiných organizací, kolik že se vlastně ušetří. Postupem doby se i úředně prokázalo, že nic. A silnější důvody, proč si letní čas ponechat, žádné nejsou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…