Sociolog pohrozil: Muslimská komunita přebírá moc. Po ulicích chodí muslimové se samopaly a mohou si dojít pro kohokoliv. Proto je potřeba...

05.11.2020 17:15 | Zprávy

ROZHOVOR Muslimská komunita podle sociologa Petra Hampla zcela nepokrytě přebírá moc: „Muslimové dobře vědí, že mohou znovu udeřit, kdykoliv je napadne. Nemuslimové vědí, že se mohou stát terčem útoku, kdykoliv muslimy napadne,“ začíná rázně rozhovor o posledních útocích radikálů v Evropě. Hampl tvrdí, že kroky Francouzů už nemají smysl a islamizaci jejich země se dá zabránit pouze násilím. A záchrana západní civilizace prý není možná bez zásadních změn v politice, ekonomice i společnosti.

Sociolog pohrozil: Muslimská komunita přebírá moc. Po ulicích chodí muslimové se samopaly a mohou si dojít pro kohokoliv. Proto je potřeba...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Vídeň má za sebou teroristický útok, podle dosavadních informací velmi dobře naplánovaný. Ve Francii radikální muslimové stínají hlavy, za poslední týdny došlo ke dvěma takovým případům. Francouzský učitel přišel na ulici o hlavu, protože žákům ukazoval karikatury Mohameda a hovořil o svobodě slova. Kromě toho při útocích zemřeli i další lidé a tyto akce nebyly za poslední dobu ojedinělé. O čem podle vás tyto útoky svědčí?

O tom, že muslimská komunita zcela nepokrytě přebírá moc. Přímo v ulicích hlavních měst se pohybují muslimové s vojenským výcvikem, vyzbrojení samopaly, a mohou si dojít pro kohokoliv. Bezpečnostní složky jsou bezmocné, politici se zmůžou pouze ne nejasná prohlášení. Muslimové dobře vědí, že mohou znovu udeřit, kdykoliv je napadne. Nemuslimové vědí, že se mohou stát terčem útoku, kdykoliv muslimy napadne.

Extrémní multikulturalisté mohou tvrdit, že to jsou jen náhodné kriminální činy. Ale oni se neodváží říci nebo udělat něco, čím by mohli muslimskou komunitu popudit. Kdysi byl vykreslován negativní scénář, že muslimové dosáhnou nadpoloviční většiny v populaci, a potom demokraticky převezmou moc. Teď vidíme, že k převzetí moci jim stačí méně než deset procent.

Myslíte tím, že se útoky budou opakovat?

Nejspíš ano, ale to není podstatné. Podstatné je, že každý francouzský učitel ví: Pokud budu mluvit o svobodě projevu, přijdu o hlavu. To je účinnější než jakýkoliv zákon nebo vyhláška ministerstva.

Už léta spolu probíráme nelegální migraci v Evropě a její dopady. Jak podle vás nelegální migrace a radikální islám v Evropě souvisí? Jsou to spojené nádoby?

Za prvé připomínám, že žádná nelegální migrace už neexistuje. Po uzavření příslušných mezinárodních dohod má každý muslim či Afričan právo vstoupit na území Evropské unie, a žít zde.

Migrace a islám samozřejmě souvisí. Území evropských zemí jsou kolonizována podobně, jako byla v 18. a 19. století kolonizována indiánská Amerika. Přicházejí noví lidé s novou kulturou. Muslimové zde žijí v několikáté generaci, nadále pěstují svou původní kulturu a evropským životním stylem pohrdají – stejně jako američtí bílí osadníci. Rozdíl je snad jen v tom, že evropské ženy dostanou možnost stát se dalšími manželkami kolonistů a rodit muslimy, budou-li chtít.

Dobývání Afriky je ale zobrazováno jako příchod civilizace na divošská území. Není tady tomu přesně naopak?

Nemylme se. Muslimové nás pokládají za zaostalé a méněcenné. Oni přece už znají světlo Mohamedova zjevení, a my ještě ne. Přesně řečeno, dokonce nás nepokládají za lidi. Nevěřící je podle Mohameda spíš jakýsi podčlověk – nižší bytost. Nám to může připadat absurdní, ale kdo obsazuje města toho druhého? Kdo v těch městech může beztrestně krást, znásilňovat a někdy i zabíjet? My v Riádu a Karáčí nebo oni v Paříži, Londýně a Berlíně? Kdo je tedy ten silnější? Kdo je vyspělejší?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…