Stávka lékařů? Méně mrtvých. Jozef Banáš o covidu: Šílené lidstvo a propaganda

22.03.2021 12:02 | Zprávy

ROZHOVOR Covid všechny přibrzdil, přiměl k zamyšlení, ale jen zdůraznil to, co je skutečností. Covid je volání Země o pomoc, lidstvo je nemocné, nenormální, sobecké. Slovenský prozaik, dramatik a diplomat Jozef Banáš však není optimistou, že by to pandemie změnila. Připomíná chování lidí během a po bombardování Drážďan Američany a Brity na sklonku druhé světové války. Také tvrdí, že ve světě probíhá těžká mediální palba nejen proti ruské vakcíně Sputnik V, ale proti všemu, co je ruské. Její schválení by bylo stejným zázrakem, jako kdyby Američané dovolili Němcům dostavět Nord Stream 2.

Stávka lékařů? Méně mrtvých. Jozef Banáš o covidu: Šílené lidstvo a propaganda
Foto: Archiv JB
Popisek: Ing. Jozef Banáš, slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik

Už více než rok  bojuje celý svět s pandemií. Český ministr zdravotnictví Jan Blatný se vyjádřil, že se lidé musí naučit s covidem žít, protože on nezmizí. Norma už prý nebude stejná jako předtím. Tak jako se život po 11. září už nevrátil k tomu, jaký byl předtím, tak i po této epidemii se nastaví nová norma. Jak nás koronavirová éra promění, jaké budou její hlavní dopady?

Pan Blatný má pravdu, covid je nemoc a nemoc je součástí našich životů, tak jako je jí i smrt. Všichni volají po tom, aby se svět vrátil do dob předcovidových. To se vážně chceme vrátit do dob neustálého honění, soutěžení, bojů, ničení, válek, mrhání a plundrování přírody? To se chceme vrátit do dob nakupování kabelek a módních doplňků vyráběných dětskými otroky v Bangladéši? Mnozí říkají, že covid je uměle vyvolaný, ale to není podstatné. Tato nemoc jen zdůraznila to, co je skutečností − svět je nemocný. Tak, jak se člověk skládá z buněk, tak on sám je zároveň buňkou organismu naší matky – Země. Dokud budou nemocné buňky, bude nemocný i celek. Covid nás všechny přibrzdil, přiměl k zamyšlení, začali jsme si sypat popel na hlavu, ačkoli jak znám lidskou povahu, nejsem optimistou. Válka byla přece jen něco horšího než covid a bombardování Drážďan Američany a Brity bylo z války to nejhorší. Kurt Vonnegut v Jatkách č. 5 píše, jak se lidé v krytech modlili, slibovali Bohu i nemožné, jen aby už to šílenství zastavil. A když to skončilo, tak se ti samí lidé vrhli na mrtvoly a kradli jim hodinky. Takže ne − nechci se vrátit do předcovidových časů.

Bývalý český prezident Václav Klaus, který covid také prodělal, označil nemoc za středně vážnou virózu. Dlouhodobě odmítá roušky, většinu omezujících opatření uvalených v souvislosti s pandemií na společnost a rovněž i očkování. Vám jsou bližší názory těch, které proti omezením protestují, nebo je schvalují? A čím byste opačný tábor přesvědčoval, že ten váš názor má větší smysl?

Stejně jako pan Klaus jsem překonal covid, ale já s těžkým průběhem, byl jsem hospitalizován, mnohá z nebezpečí této nemoci jsem pochopil na sobě. Poučil jsem se zejména v tom, že nemoc nelze brát na lehkou váhu, viděl jsem nasazení lékařů a sester na vlastní oči, patří jim respekt. Každý soudí podle vlastní zkušenosti, proto nemoc nezlehčuji, na druhou stranu považuji některá opatření za přehnaná. Nošení roušek v prostorách koncentrace lidí, dezinfekce rukou jsou v pořádku, ale nošení roušek v parcích, v lesích, tam, kde je rozptyl lidí, je už přehnané. Ba dokonce si myslím, že je to zdraví škodlivé. Při výdechu se přece organismus zbavuje odpadu, kterým je kysličník uhličitý a my ho vdechujeme zpět. Jsem běžec – po covidu mi to jde hůř – a téměř denně potkávám v lese běhat někoho s rouškou. Dokonce pokud vím, to hygienici ani nedoporučují, ale lidé jsou natolik vystrašení, že sami sobě škodí.

Zde hrají klíčovou roli média − chápu, že jistá míra strachu je dobrá k tomu, aby se lidé chovali zodpovědně, ale doslova nepřetržité strašení lidí má negativní dopad na psychiku člověka. Vyděšený člověk je snadno manipulovatelný, ovladatelný a snáze onemocní. Mám nedobrý pocit, že větším nebezpečím pro naše zdraví než covid samotný je strach z něj, strachem naše mentální odolnost prudce klesá. Oficiální místa a média si neuvědomují, že čím více budou opatření přehánět a strašit, tím je budou lidé méně respektovat, budou z přetlaku dramatických informací unavení. Zažíváme až takové absurdity, že policisté pokutují bezdomovce za to, že nejsou doma, nebo v Bratislavě zavírají otevřené tržiště, ale velké prodejny potravin hned vedle jsou otevřené. Takže já nikoho o ničem přesvědčovat nebudu, protože i tak jsou názory natolik polarizované, že to nemá smysl a zkušenost je nepřenosná. Každý má svou cestu, na které může i zemřít, ale i to může být zajímavá zkušenost. Jediné, k čemu lidi vyzývám, je zodpovědnost, ale ne blbost.

Máte vysvětlení pro to, proč Česko a v poslední době i Slovensko drtí koronavirus s takovou intenzitou, že ve světových statistikách je v počtu zemřelých na milion obyvatel Česko 3. a Slovensko 13. nejhorší s 2314, resp. 1667 oběťmi?

To je příliš odborná otázka, cokoliv bych řekl na odborné téma by byla spekulace. Nemám pocit, že data o nakažených a zemřelých jsou až tak dramatická, spíš se mi zdá, že Ministerstvo zdravotnictví má v číslech bordel. Určitě vím, že čísla jsou nepřesná, starostové obcí mají nižší čísla nakažených, než má Ministerstvo zdravotnictví. Sami odborníci říkají, že velká většina těch, kteří zemřeli, zemřela v důsledku kombinace covidu s jinými diagnózami. Na Slovensku jsme měli případ nemocnice v Kežmarku, kdy statistiky Ministerstva zdravotnictví uvedly, že v této nemocnici je hospitalizovaných 95 pacientů s covidem, samotná nemocnice jich však hlásila jenom jedenáct. Potom se není co divit, že lidé oficiálním číslům příliš nevěří a jejich ochota respektovat nařízení klesá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…