Štěpánek: Fialova „ukrajinská“ vláda otočila naše směřování zpátky do totality

18.03.2022 17:04 | Rozhovor

„Český předseda vlády tu není od toho, aby si honil své osobní triko, ale aby hájil české zájmy, což se evidentně neděje. České republice Fialova cesta nic pozitivního nepřinesla,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Zapomeňte na romantické představy. Poslanci parlamentů mnoha zemí světa vypadají jako dokonalí pitomci, když se nechávají on-line peskovat od ukrajinského prezidenta, jak málo poslali na Ukrajinu zbraní, a ještě mu za to nadšeně tleskají. Peskuje je totiž prezident, který byl v roce 2019 zvolen s programem, že urovná situaci na Donbase i vztahy s Ruskem,“ přináší tak trochu jiný pohled na ukrajinského prezidenta Štěpánek.

Štěpánek: Fialova „ukrajinská“ vláda otočila naše směřování zpátky do totality
Foto: Archiv Petra Štěpánka
Popisek: Petr Štěpánek sleduje středeční proticovidovou demonstraci v Praze

Premiér Petr Fiala se vydal do okupovaného Kyjeva, aby vyjádřil podporu Ukrajině. Jak jeho krok hodnotíte?

Politika není soutěž, kdo je více svatý, ale docela prosté hájení zájmů. Přispěla Fialova cesta k deeskalaci vojenského konfliktu na Ukrajině? Ne. Zkrátila Fialova cesta válku? Ne. Je v našem zájmu, aby k nám dorazily další statisíce utečenců? Ne. Je v našem zájmu, abychom byli do války zataženi? Ne. Je v našem zájmu úzké partnerství s rozvrácenou zemí, kterou rozkradli její vlastní oligarchové? Ne. Je v našem zájmu naprostý rozvrat našich vztahů s Ruskem? Ne. Posílila Fialova cesta naši pozici v EU? Ne. K čemu tedy Fialova cesta byla? Fajn. Udělal si hezké osobní „píárko“ a psali o něm na celém světě. Jenže český předseda vlády tu není od toho, aby si honil své osobní triko, ale aby hájil české zájmy, což se evidentně neděje. České republice Fialova cesta nic pozitivního nepřinesla.

Vláda České republiky je velmi aktivní při pomoci Ukrajině. Ukrajinským vojákům posíláme blíže nespecifikovaný vojenský materiál. Je to podle vás správná cesta, nebo to zvyšuje riziko další vojenské eskalace?

Ne, není to správná cesta. Ano, zvyšuje to riziko další vojenské eskalace. A jsme zase u těch zájmů. Kdo bude z ukrajinské války nejvíce profitovat a kdo na ní nejvíce prodělá? Obchodním zájmem Spojených států je zpřetrhání ekonomických vazeb mezi Ruskem a západní Evropou. O to se už řadu let na ukrajinské šachovnici hraje. Kdo bude jediný, kdo nakonec vydělá? Ano, správně, Spojené státy. Kdo prodělá? Všichni ostatní. Že do Kyjeva jede polský premiér, má svoji logiku, protože Polsko je nejbližší evropský spojenec USA, Polsko z toho nakonec bude těžit. Česká republika v tomhle postavení není. A nikdy nebude.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…