Tajtrlíky celému světu dělají. Směšnost Fialovy vlády dosahuje vrcholu, obává se Okamura

13.08.2023 6:52 | Rozhovor

Miliony za letadlo se Zelenským a další věci, sloužící jen k tomu, aby pětikoalice ukázala, jak hájí zájmy Bruselu, Washingtonu a Kyjeva. A nakonec se Tchajwan stejně rozhodně postavit továrnu na čipy v Německu, které za jeho politiku vůči Rusku a Číně mistrují. A Markéta Pekarová Adamová o tom suverénně tvrdí, že je to naše vítězství. Předseda SPD Tomio Okamura se obává, že směšnost vlády, která dělá tajtrlíky celému světu, dosahuje vrcholu.

Tajtrlíky celému světu dělají. Směšnost Fialovy vlády dosahuje vrcholu, obává se Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura také navrhoval na pořad schůze zákon o referendu

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Veřejností tento týden otřásl dost brutální případ znásilnění s pokusem o vraždu patnáctileté dívky v Plzni, který měl spáchat osmnáctiletý Ukrajinec, o pár dní později se mělo něco podobného stát v Praze. Máme se začít obávat o bezpečnost na českých ulicích?

Je to šílené, co se tady opakovaně děje a jak to dosavadní vlády tolerují. Je opravdu smutné sledovat, jak opět někteří zastánci proimigrační politiky Fialovy vlády zlehčují tento další odporný trestný čin, který u nás spáchal opět migrant, tentokrát z Ukrajiny. A dokonce tito lidé ještě veřejně útočí na lidi, kteří tento čin správně odsuzují.
 
Připomenu, že nedávno zase znásilnil nezletilou dívku za bílého dne u Terezína islámský migrant z Afriky. Chtěl bych tyhle obhájce migrantů vidět, kdyby to byla jejich dcera nebo někdo z rodiny.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan přitom navrhuje, aby byl migrantům z Ukrajiny prodloužen režim tzv. dočasné ochrany, zavedený ke zvládnutí humanitární katastrofy v loňském roce. Prodloužen má být o další rok, tedy až do konce března roku 2025. Jak se k tomu stavíte?

My jsme proti tomu, aby se Ukrajincům plošně prodloužil režim tzv. dočasné ochrany v ČR o další rok. Pobyt každého cizince má být dle nás posuzován individuálně. Režim dočasné ochrany totiž umožňuje všem Ukrajincům mimo jiné volný vstup do ČR bez nutnosti žádat o vízum, bezplatný přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění a školnímu vzdělávání i k určitým typům sociálních dávek.

Pane Okamuro, jste tedy proti pomoci válečným uprchlíkům?

Neodmítáme adresnou, časově omezenou a přiměřenou pomoc skutečným válečným uprchlíkům a obětem válečných konfliktů, ale jsme proti plošnému rozhazování veřejných peněz. Zároveň platí, že válečný konflikt probíhá jen na menší části území Ukrajiny (Ukrajina má 9x větší rozlohu než ČR), přičemž na většině území válka není a je tam evidentně bezpečno, jelikož se tam desítky tisíc ukrajinských migrantů z ČR vrací i s dětmi trávit dovolenou a letní prázdniny. Jsou plné obchody, fungují restaurace a zábava, jezdí taxíky a jak proběhlo i hlavními médii, tak Ukrajinci na Ukrajině nakupují rekordní množství luxusních aut včetně nejdražších Mercedesů AMG a Rolls-Royce.

Fialova vláda dosud udělila tzv. dočasnou ochranu zhruba půl milionu migrantům z Ukrajiny a většina z nich se oproti původním slibům již nechce vrátit domů, přestože můžou. Štědrá náruč Fialovy vládní pětikoalice jim vyhovuje. Zatímco české občany vláda sdírá z kůže a naši lidé už často nemají ani na zubaře ani základní léky. V této souvislosti upozorňujeme na důležité oficiální údaje naší cizinecké policie a Českého statistického úřadu, dle kterých vloni počet cizinců žijících v ČR meziročně vzrostl o 457 590 osob na celkových 1 116 154. Každý desátý člověk legálně žijící v ČR je nyní cizinec. Nejvíce cizinců je registrováno na území hlavního města Prahy, a to 346 306 osob, kdy jde tedy téměř o třetinu osob žijících v Praze. Ani se nedivím tisícům lidí, kteří mi píšou, že se v Praze už často cítí jako cizinci ve vlastní zemi.

Jaký model řešení by si tedy představovalo vaše hnutí?

Důrazně trváme na tom, aby byl vstup každého cizince do ČR a jeho další pobyt v ní posuzován individuálně, včetně Ukrajinců, a to na základě standardního českého cizineckého a azylového práva. Nikoli na základě jednorázových účelových norem ze strany Fialovy vlády či nařízení EU. S tím, že nutnou podmínkou pro nárok na sociální dávky financované z českých veřejných rozpočtů musí být, při splnění dalších zákonných požadavků, české státní občanství. A samozřejmě platí, že prosazujeme nulovou toleranci nelegální migrace.

Nedávná letecká přeprava prezidenta Volodymyra Zelenského vládním speciálem stála nejméně dva miliony korun. Jak se nedávno zjistilo, o přepravu požádal premiér Petr Fiala a náklady na leteckou přepravu ukrajinské delegace hradilo ze svého rozpočtu Ministerstvo obrany. Když si promítneme, co se během této nívštěvy odehrálo, bylo to podle vás smysluplné využití prostředků českých daňových poplatníků?

A k tomu je potřeba přičíst ještě další miliony na zajištění logistiky, ochranky a tak dále. Přitom Ukrajina má i v současnosti k dispozici vlastní letadlo pro zahraniční cesty. Je to od vlády nehoráznost. Na to vláda peníze má. Ale na české občany ne a ještě jim zvyšuje daně a snižuje důchody.

U Ukrajiny ještě zůstaneme. Evropská unie už od začátku ruské invaze poskytla Ukrajině celkem 76 miliard eur (asi 1,84 bilionu korun) a ve finanční podpoře chce pokračovat i v následujících letech ve výši dalších 50 miliard eur. Docházejí jí ale finanční prostředky, můžeme tedy očekávat ještě větší tlak na členské státy, aby platily ony?

Ano, předsedkyně Evropské komise von der Leyenová vyzvala minulý měsíc všechny členské státy, aby do Bruselu poslaly další stovky miliard eur. Jak víme, tak většina členských států jsou velmi zadlužené, včetně těch největších, a samy si také půjčují. Týká se to i České republiky. A unie žádné své peníze nemá, má jen to, co vybere od již teď zadlužených členských států EU a jejich občanů a zároveň vydává dluhopisy, za které ručí všechny členské státy. Jsou to tedy naše peníze. EU je dluhová unie. Kdyby se takhle chovala domácnost nebo firma, tak je dávno v exekuci či v insolvenci. Hnutí SPD nesouhlasí s tím, aby naše peníze šly na další vraždění na Ukrajině! Chceme mír, ne válku a podporujeme mírová jednání a neutralitu České republiky v tomto konfliktu.
 
EU chce nyní posílit takzvaný „mírový fond“, spíše bych ho ale nazval válečným fondem, jelikož jsou z něj financovány zbraně pro Ukrajinu, až o 20 miliard eur (475 miliard korun). Komise zároveň navrhla pro roky 2024 až 2027 uvolnit pro Ukrajince postupně dalších 50 miliard eur. S tím ale musejí nejprve jednotně souhlasit všechny členské země. Očekává se, že návrh by mohlo blokovat například Maďarsko, které má k další podpoře Ukrajiny hlasité výhrady.

Politická scéna a pražské kavárny má ale tento týden jiné téma. Zuřivě se debatuje o jmenování Roberta Fremra do Ústavního soudu, což se podle některých dotýká i prezidenta Pavla, který dost nešťastně vykládal, že za komunismu všichni soudci soudili stejně a „byly takové zákony“. Začíná se nám tu rozpadat liberální koalice „George Clooneyho z Prahy“, jak někteří po volbě Petru Pavlovi přezdívali?

Různé lidi dohání jejich minulost. Komunistický rozvědčík bude posuzovat míru morálního selhání komunistického soudce. A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom absurdný? (smích)

A zatím padlo rozhodnutí, že v Německu se bude stavět tchajwanská továrna na čipy, u nás ne. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nás ale přesvědčuje, že je to naše vítězství. Tož, máme se radovat?

Směšnost a trapnost Fialovy vlády dosahuje vrcholu. Takže Němci, kteří pravidelně nejezdí na Tchaj-wan a zároveň mají korektní vztahy s Čínou, dostali z Tchaj-wanu novou investici deset miliard eur (zhruba 242 miliard korun) na stavbu továrny na čipy. A co Česká republika? Výsledek Fialovy vlády je pouze ten, že paní Pekarová Adamová (TOP 09) a pan Vystrčil (ODS), kteří si tam udělali opakovaně výlet za státní peníze, dostali od Tchaj-wanu pro sebe vyznamenání. Dělají tajtrlíky celému světu, ale neřeší katastrofickou ekonomickou situaci naší země.

Pane předsedo, opatrně s těmi katastrofami...

Pane redaktore, občané ČR zažívají nejrozsáhlejší propad životní úrovně ze všech zemí v celé Evropě. Nikde v Evropě se reálné příjmy nepropadají tolik jako u nás. V prvním čtvrtletí letošního roku, dle údajů statistického úřadu EU Eurostat, poklesly reálné příjmy českých občanů o 6,7 %, což je nejvíce v celé Evropě. Přitom kromě dvou případů (Slovensko a Německo) ve všech evropských státech nyní reálné mzdy a platy meziročně rostou. Nejvíce rostou v Maďarsku (o 17,9 %), v Estonsku (o 13,3 %), v Rumunsku (o 13,7 %) a v Polsku (o 11,9 %). Průměr růstu mezd a platů v celé Evropské unii je 5 %. Je tak naprosto zřejmé, že se Fialova vláda nemůže vymlouvat na mezinárodní situaci a zahraniční vlivy – tyto tristní výsledky jdou čistě na její vrub.

Pojďme si ten vrub rozebrat. Kde vy vidíte hlavní příčiny?

Je to výslednice několika faktorů, zejména pak souběhu vysoké inflace a dlouhodobě nízkých mezd. Příčinou dlouhodobě vysoké inflace v ČR je jednak rychle rostoucí deficit státního rozpočtu a rekordní růst státního dluhu, přičemž obojí je důsledkem katastrofální vládní fiskální a rozpočtové politiky. Dalším zdrojem vysoké inflace je masivní růst cen energií a potravin, kdy vláda rezignovala na své povinnosti a nevyužívá cenové regulační nástroje. Vláda ještě navíc hodlá zvyšovat daň z přidané hodnoty u mnoha druhů zboží a služeb, což povede k dalšímu růstu jejich cen.

Například zdražení pohonných hmot je jednoznačně způsobeno zvýšením spotřební daně u nafty, které proběhlo k 1. srpnu a které prosadila vláda Petra Fialy (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) a její poslanci. Hnutí SPD hlasovalo proti tomuto návrhu a varovalo před jeho negativními dopady. Těmi jsou nejen růst cen pohonných hmot, ale i následný růst cen všech druhů zboží a služeb, do kterých si jejich prodejci zakalkulují vyšší náklady na dopravu. Jde tedy jednoznačně o škodlivé a proinflační opatření, které ani nijak výrazně neposílí příjmy státního rozpočtu, protože řidiči a dopravci, zejména v oblasti nákladní či kamionové dopravy, budou namísto v ČR nakupovat pohonné hmoty v sousedních státech.

Česká republika střednědobě představuje třetího největšího vývozce elektřiny v EU, přitom české domácnosti čelí jedněm z nejvyšších cen této energie. Loni ve druhém pololetí například platily naši občané a firmy za elektřinu včetně daní a poplatků čtvrtou nejvyšší cenu v EU a 2,5násobek toho, co v průměru domácnosti ve zbývajících zemích Visegrádské čtyřky! Vyvážíme naši levnou elektřinu do Německa a Rakouska, přitom tam mají levnější ceny než máme my. Všechno kvůli nekompetentní Fialově vládě.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A jaké by tedy bylo vaše řešení?

Hnutí SPD již více než rok požaduje snížení vládních cenových stropů na energie a u elektřiny jejich zafixování přímo u výrobců a zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty u základních potravin včetně důsledné kontroly cen a marží zahraničních maloobchodních potravinových řetězců. Současně je třeba zaměřit se na zahraniční korporace podnikající v ČR, které část zisku ve formě dividend vůbec nedaní a na mzdy českých zaměstnanců vynakládají podstatně nižší část svých příjmů, než je tomu v jiných evropských státech.

Už i renomovaní čeští ekonomové zlomili hůl nad neschopnou Fialovou vládou. Dokonce už i poradce premiéra Fialy a ekonom Štěpán Křeček řekl v TV Prima, že ,Evropa se v porovnání se světem stává skanzenem. A Česká republika zaujímá stejnou roli v rámci Evropy.' A ekonomka Ilona Švihlíková ve stejném pořadu doplnila, že ,tuzemsko je přímo evropskou periférií'.

Politici Fialovy vládní pětikoalice lhali a podvedli voliče. Slibovali, že budou bojovat proti zadlužení, ale zadlužují naši zemi rekordní rychlostí. Slibovali, že nezvýší daně, ale zvyšují je nejvíce od listopadu 89. Rekordně snížili reálný příjem občanů a rekordně zvýšili inflaci a zdražování. Slibovali, že budou hájit zájmy naší republiky, ale hájí zájmy Bruselu, Washingtonu a Kyjeva.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL v minulých dnech oznámil, že průměrný důchod od ledna příštího roku v rámci řádné valorizace vzroste pouze zhruba o 400 korun, což znamená zvýšení průměrné penze o necelá 2 % v situaci, kdy se meziroční růst inflace stále pohybuje okolo 10 %. Máte pocit, že tu za Fialovy vlády držíme sociální smír?

To je pro nás naprosto nedostatečné. Zvýšení důchodů v lednu roku 2024 tedy nebude nijak zohledňovat růst inflace. Vláda si narychlo ve stavu legislativní nouze schválila zákon nový, na jedno použití, podle kterého důchody následně valorizovala v průměru o 1 100 korun méně. Fialova vláda je tedy absolutně nekonzistentní a bezzásadová a ve věcech valorizací důchodů rozhoduje vždy jen dle toho, co bude pro naše důchodce horší.

Hnutí SPD naopak bojuje za oprávněné zájmy a práva příjemců důchodů, a proto podáme návrh zákona, který by umožnil od ledna zvýšit všechny důchody o významně vyšší částku, než o pouhých 400 korun, což prosazuje vláda Petra Fialy. A ještě jedna informace - vláda již dala za poslední rok Ukrajincům téměř 100 miliard korun. Na cizince tedy peníze mají, ale na naše občany úplně kašlou.

Pokud jde o důchody, tak čím dál častěji zaznívají argumenty, že problém může vyřešit migrace. O ní jsme dost mluvili už na začátku, ale jste ochoten připustit, že český pracovní trh nějakou takovou injekci potřebuje?

Je to totální nesmysl. Na nezaměstnané imigranty se vydávají obrovské sociální dávky. 436 milionů eur měsíčně (10,43 miliardy korun) na občanských příspěvcích, tedy kombinaci podpory v nezaměstnanosti a sociálních dávek, vyplácí Německo statisícům uprchlíků schopným pracovat (protože nepracují), informovaly Novinky. Jen loni vynaložila Spolková republika na tzv. základní zajištění přistěhovalců 46 miliard eur (1, 1 bilionu korun). 50 procent uprchlíků, kteří do Německa dorazili v roce 2015 ve velké vlně „vítací kultury“ exkancléřky Angely Merkelové, se neživí prací. Zároveň prudce stoupla kriminalita. To jsou ti lékaři a jaderní inženýři? Imigrace podle globalistů prý prospívá ekonomice. Tím, že slušní pracující lidé živí nepřizpůsobivé nepracující imigranty?

Ještě připomenu další aktuální případ. 23letý muž afghánského původu, jenž v Německu sexuálně obtěžoval pět žen a jednu z nich znásilnil, dostal podmínku! Kde jsou všichni bojovníci za Istanbulskou úmluvu, aby to odsoudili? Nebo má Istanbulská úmluva sloužit jenom k šikaně slušných mužů a zavádění genderové ideologie? Fialova vláda podporuje Migrační pakt EU a otevřené hranice. Asi aby mohli imigranti znásilňovat i v naší zemi, což se už stalo. Víme, že afghánský imigrant žijící v Německu se v Karlových Varech pokusil zavraždit dvě ženy! Další příklad. Soud v německém Frankfurtu řeší případ, kde šestadvacetiletý Afghánec Adnan Q. žádá navrácení částky ve výši 6 500 euro, které zaplatil za nevěstu třináctiletou Avu B. Dívka si ho totiž odmítá vzít navzdory výhrůžkám a bití. ,V Afghánistánu se to tak dělá (kupování a bití žen), tak to dělám i tady. A nejsem jediný', řekl u soudu Afghánec.

Nechceme v naší zemi islámské imigranty a prokázané znásilnění musí být tvrdě trestáno! Připomínám, že přijetí afgánských uprchlíků v naší zemi prosadil tehdejší premiér Andrej Babiš. Těch případů je ale strašně moc a jen dokladují, že imigranti muslimského a afrického původu jsou tikající a mnohdy už vybuchující bomba. Hnutí SPD stojí ostře proti Migračnímu paktu EU, který odsouhlasila Fialova vláda a který zavádí kvóty na africké a islámské imigranty do ČR, nebo výpalné půl milionu korun za každého nepřijatého imigranta.

Opět se objevují zprávy o nedostatku léků. Nedostatková jsou antibiotika s penicilinem, sirupy proti horečce či přípravky pro léčbu průjmů. Ministr Válek sliboval, že situace se zlepší s oteplením, jenže teď zase máme za dveřmi podzim a chřipkovou sezónu. Jaké jiné řešení než spoléhání na slunce tedy zkusit?

Je to další příklad totálního selhání Fialovy vlády a ministra zdravotnictví Válka z TOP 09. A jak problém s nedostatkem léků vyřešit? Demise neschopné vlády, obnovení výroby důležitých léků u nás v ČR a odmítnutí nesmyslných nařízení Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Problém je , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 13.08.2023 8:13:52
že hlupák volič nechtěl vidět Rychetského podvod, lži Fialy,nenazranost ,,koalice,,Výsledek vidíme,, Totální likvidace ČR,,Za podpory zrádce Streduly a bandy zvané,,odbory,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…