Tohle je přece válka! Je třeba nasadit armádu, říká senátor ODS Jirsa k migraci. Zeman národ sjednocuje. Až papiňák praskne...

19.12.2015 4:49

ROK 2015 – A CO DÁL? Podle senátora Tomáše Jirsy (ODS) evropské elity, pokud jde o migrační krizi, selhaly naprosto ve všem. Podle něj je třeba zastavit migrační vlnu za každou cenu. Senátor Jirsa říká, že se stále více setkává s lidmi, kteří říkají: „Volil jsem sice Schwarzenberga, Zemana nemusím, ale v otázce migrační vlny s ním naprosto souhlasím.“

Tohle je přece válka! Je třeba nasadit armádu, říká senátor ODS Jirsa k migraci. Zeman národ sjednocuje. Až papiňák praskne...
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14418 lidí

Někteří označují rok 2015, který je téměř za námi, dokonce za nejsložitější období od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, Sýrie, Turecko a ISIL, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Určitě velikostí migrační vlny a jejím absolutním nezvládnutím vedením Evropské unie. Také nepochopitelným vítacím postojem Angely Merkelové. Považuji také za významné, jak se veřejnost v Německu a Rakousku bojí a nesmí se k problematice migrační vlny kriticky vyjadřovat. To je obrovský rozdíl mezi starými a novými státy EU. Veřejná diskuse, která probíhá u nás, je v Německu nemyslitelná.

Tématem číslo jedna se tedy stala migrační krize. Do Evropy se dostávají stovky tisíc lidí, o kterých údajně nic nevíme. Když se s odstupem podíváme na průběh krize v roce 2015, co lze považovat za úspěch v jednání Evropské unie v tomto kontextu a v čem naopak evropské elity selhaly?

Myslím, že evropské elity selhaly naprosto ve všem. Nejsem si vědom jediného činu či akce evropského prezidenta, evropské ministryně zahraničí nebo kohokoli z komise, že by migrační krizi jakkoli pomohli řešit. Pouze plané řeči a fráze. S tím si EU vystačila, když byl klid a mír, ale teď jsme ve válce a evropské elity opakují stejné fráze z dob míru.

Krizi tak řeší lídři národních států a tam jdou diametrálně proti sobě: Merkelová vítá a fotí si selfíčka s mladými Syřany, Orbán staví plot a chrání schengenský prostor. Odpověď na otázku, kdo přispívá k řešení migrační krize a kdo ji prohlubuje, je jasná. Věci se ale pod tlakem situace mění, například předseda komise Donald Tusk 2. prosince otočil a kritizoval Merkelovou! Jak dlouho bude trvat, než to dojde i dalším lunatikům?

Německo si nabralo milion migrantů, neví, co s nimi, a diví se, že je další státy nechtějí přerozdělovat. A návratová politika? Poučná je nedávná historka: Poslali jsme letadlem z EU domů 30 (slovy třicet!) Pákistánců a Pákistán nám je letadlem vrátil zpátky do Řecka. Muslimské země si dělají z naší slabosti a bezradnosti legraci!

V souvislosti s migrační krizí se i česká politická scéna začala polarizovat. Atmosféra posledních dní alespoň z hlediska médií působí tak, že každý v této zemi nenávidí Zemana, a to včetně premiéra republiky, který ho obvinil ze šíření nenávisti. Zeman prý rozděluje národ, spolčuje se s extremisty. Je tomu opravdu tak? A bude takové názorové rozdělení ve společnosti gradovat?

K mediokracii v této republice a k Zemanovi jsem napsal několik textů, které najdete na mých stránkách. Nicméně setkávám se stále více s lidmi, kteří říkají: „Volil jsem sice Schwarzenberga, Zemana nemusím, ale v otázce migrační vlny s ním naprosto souhlasím.“ Z toho plyne i zvyšující se podpora prezidenta, i když se jej některá média snaží ze všech sil dehonestovat. Nemyslím si, že rozdělení ve společnosti bude nějak gradovat. To ohrožení je tak velké, že lidi spíše sjednotí. Zejména až Němci a Rakušané začnou svobodně mluvit o své situaci a do Čech se dostanou faktické zkušenosti s migrací. Podívejme se do francouzského Calais, jací jsou to nešťastní, a na mírumilovné uprchlíky, kteří se snaží dostat do Velké Británie.

To samé se podle mnohých dělo v celoevropském kontextu. Jako by se část Evropanů odklonila od dosavadních elitních politiků typu Merkelové nebo představitelů EU a přiklonila se k euroskeptickým a antiuprchlickým silám. Je to zdravý vývoj? Jde o reakci na konkrétní situaci, nebo na dlouhodobě neutěšený stav soužití menšin v Evropě s většinou? Objevují se též názory, že ke „krajní pravici“ se kloní lidé, kterým se zdá, že je přestala hájit běžná levice. Co na to vše říci a co v této souvislosti čekat příští rok? Bude řada voleb, mluví se i konkrétně o přežití Angely Merkelové, vzestupu Marine Le Penové...

Doporučuji knihu Michela Houellebecqa Podvolení, což je jedna verze, kam může vést islamizace Evropy. Druhá varianta může být nějaký nový Hitler, který nastoupí v Německu, až německý vítací papiňák praskne. Obojí je výsledkem toho, že se situace neřeší a evropské elity čekají, že se to vyřeší nějak samo, jako vždy. Maximálně přisypou peníze do Řecka nebo Turecka, což je jediné, co umějí. Evropská unie potřebuje krizový management, a ne ty sice hodné, ale nic nedělající rentiéry, kteří tam sedí.

Podívejte, s jakou úlevou odjeli evropští lídři do Paříže na klimatický summit. Do Evropy se valí statisíce nelegálních migrantů a premiér Sobotka mluví o tom, že největším ohrožením Evropy je klimatická změna, a vymýšlí, jak snížit produkci CO2.

Stabilitou Evropské unie zatřásla také dluhová krize v Řecku, kdy se rozhodovalo o jeho dalším působení v eurozóně. Výsledkem je, že Řecko obdrželo překlenovací úvěr, zůstává v eurozóně, zavádí reformy. Jak hodnotit tento stav? Přinese to vyřešení problému Řecka? Zůstane Řecko v eurozóně, a pokud ano, je tomu tak dobře?

Řecko mělo již dávno opustit eurozónu a vrátit se k drachmě. A teď by mělo urychleně opustit schengenský prostor. A to nemluvím o tom, že do EU se Řecko dostalo na základě prokazatelně zfalšovaných statistických dat. Ale to je dnešní EU, kritizovat Řecko je zakázané.

Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje Evropy v roce 2016? Poradíme si s migrační krizí, nebo se nakonec staneme obětí džihádu a evropská civilizace nastoupí cestu k postupnému zániku a spácháme sebevraždu, jak varují někteří analytici?

Samozřejmě čtu mnoho katastrofických analýz, ale vždycky jsem si myslel, že Evropská unie zkolabuje na své přílišné složitosti. Viz Joseph A. Taiter: Kolapsy složitých společností, Dokořán 2009, nebo Miroslav Bárta: Kolaps a regenerace, Academia 2013. Nikdy mě nenapadlo, že bude-li EU ohrožena, otevře hranice a nebude se bránit. Tohle je přece válka, jsme ve válce a válčí se lidskými projektily.

Někteří politici a publicisté nás straší, že nám, Čechům, hrozí ztráta svobody. Prstem ukazují zejména na Andreje Babiše a Miloše Zemana. Přiblíží se příští rok cosi takového?

V posledních letech jsem několikrát pobýval na Ukrajině a seznámil se s jejím fungováním. Zjednodušeně řečeno, na Ukrajině oligarchové vlastní ekonomiku, média, politické strany a dnes i soukromé armády. Lidé ve volbách rozhodují pouze o tom, kolik poslanců bude mít v parlamentu ten který oligarcha. Považuji založení nepolitického hnutí a nákup médií Andrejem Babišem za krok k ukrajinizaci České republiky. Další krok tímto směrem je, že všechna ostatní média koupili další podnikatelé jako své „bezpečnostní investice“. Vzhledem k tomu, že vidím, jak nefunguje Ukrajina, je to pro naši zemi neradostný vývoj.

Čas od času padne termín „válka“. Ať už světová, nebo lokální. Slýchali jsme, že Rusko může napadnout Pobaltí. Amerika Rusko. Čína Ameriku. Amerika Čínu. Írán Izrael. Izrael Írán… Přiblíží se na základě dějů příštího roku něco z toho? Nebo lze očekávat uklidnění v Sýrii či na Ukrajině?

Nemyslím si, že budou konflikty eskalovat. Na Ukrajině, ať je to jakkoli, konflikt zamrzá. Pro ukončení konfliktu v Sýrii se rodí velká koalice, protože Islámský stát ohrožuje dokonce i Saúdskou Arábii. Jde o to, jak dlouho to bude trvat, kolik migrantů ještě přijde, kolik sankcí na sebe ještě vzájemně uvalíme a jak si to sami zkomplikujeme.

Jaké východisko byste navrhoval v dnešní situaci migrační vlny – obrnit se zdí a uzavřít hranice schengenského prostoru, nebo pomoci všem imigrantům bez rozdílu?

Zastavit migrační vlnu za každou cenu. Dostat migraci pod kontrolu. Vzhledem k tomu, že EU problém neřeší, jednotlivé státy se „opevňují“ samy, což může vést k samovolnému rozpadu Schengenu.

Můj názor ze 3. prosince je, že je třeba nasadit armádu a ochránit vnější hranici Schengenu. Prověřit migranty, kteří jsou již uvnitř, a těm, kteří jsou vně, poskytovat azyl a ochranu podle platných zákonů. Nezapojí-li se Řecko seriózně do ochrany svých hranic, je nutné ho vyloučit ze Schengenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…