Krev, Putin, Západem asistovaná sebevražda ČR, blbost, falešná humanita, pohrdání, deviace. Kníže, Keller, Okamura i Kalousek vážně o vystoupení z EU kvůli uprchlíkům

09.11.2015 17:31

ANKETA Místopředseda senátního Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Tomáš Jirsa z ODS uvedl, že falešná humanita a politická korektnost prohlubují příkop mezi obyvateli EU a jejím vedením. Migrační proud je dle něj válka lidskými projektily a bojuje se o budoucnost křesťanské Evropy, jak ji po staletí naši předkové budovali. Bude-li Německo nadále podporovat migrační vlnu a pokud prosadí trvalé přerozdělování uprchlíků, nastane čas začít vážně hovořit o vystoupení z EU.

Krev, Putin, Západem asistovaná sebevražda ČR, blbost, falešná humanita, pohrdání, deviace. Kníže, Keller, Okamura i Kalousek vážně o vystoupení z EU kvůli uprchlíkům
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

„Falešná humanita a politická korektnost stále více a více prohlubují příkop mezi obyvateli Evropské unie a jejím vedením. Migrační proud je válka lidskými projektily a nebojuje se o nic menšího, než o budoucnost křesťanské Evropy, jak ji po staletí naši předkové budovali…Bude-li Německo nadále podporovat migrační vlnu (Merkelová: ´Zvládneme to!´) a zároveň prosadí trvalé přerozdělování uprchlíků, nastane čas začít vážně hovořit o vystoupení z Evropské unie,“ napsal mimo jiné senátor Jirsa v článku publikovaném na Neviditelném psu.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech senátora Jirsy myslí. Velká část souhlasí s většinou toho, co Jirsa uvedl, ale někteří nepodporují vystoupení z EU.

Co uděláme po vystoupení z EU?

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„Zaprvé, kdybych byl senátorem Jirsou, tak bych si vzpomněl, kolik evropských peněz získal pan senátor Jirsa pro rozvoj Hluboké. Zadruhé, ať klidně mluví o vystoupení z EU, prosím. Ale co potom? Přistoupíme ke společnosti proruských asijských států? Nebo budeme osamělí jako kůl v plotě uprostřed Evropy s nikým nemajíc dobré vztahy? Zatřetí, paní Merkelová mluvila pouze o syrských uprchlících z občanské války. Ostatní migrace je něco jiného, o tom může být velká diskuse. Něco je věc západního Balkánu, jinde je třeba sucho. Ale Merkelová pozvala pouze – pozorně jsem to pročetl – Syřany unikající z války. Tam jde opravdu o kejhák. Začtvrté, kdybych byl dobrý novinář, což já nejsem, tak dobře psát neumím, tak bych napsal článek, jak ODS objevila pozdě křesťanství. Poznámky jejích představitelů k církvím z minulých let pamatuji. Najednou se pasovali na obránce křesťanství,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Co říká pan Jirsa, je věc, která byla ocitovaná již před několika měsíci. Není to nic nového. Jsem osobně rád, že se státům visegrádské čtyřky podařilo donutit západní země a vedení Evropské komise ke změnám postojů. Dnes už se hledají řešení, jak ochránit hranice Schengenu a nenechat zde uprchlíky trvale, nýbrž dočasně. Minulý týden jsem měl jednání s předsedou Spolkové rady Rakouska. Nyní připravují legislativu, která zkrátí řízení, ale zpřísní je a azyl bude jenom dočasný. Ti lidé se budou muset vracet. Myslím si, že ta záležitost se posunula. I Senát podpořil stanovisko vlády, že nechceme žádné trvalé kvóty a že požadujeme tvrdá nekompromisní jednání, která budou respektovat schengenská a dublinská pravidla. To znamená, že lze uvažovat o bezprostředně ohrožených lidech, ale jinak ty migranty vracet hned na hranicích EU. Myslím si, že pan Jirsa má pravdu, ale to, co on říká, není nic nového, ale to je stanovisko, které bylo řečeno i mnou několik týdnů zpátky. Když jsem byl v Maďarsku před 14 dny, tak jsem se setkal s prezidentem Maďarka i předsedou parlamentu i se třemi ministry a všude jsme měli shodný názor a ten nevybočuje z toho, co říká pan Jirsa,“ řekl redakci předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. 

„Svět je nespravedlivý a velmocenská politika bohužel nezná termín mocenské vakuum. Nejsme ani Norsko, ani Švýcarsko, ani Velká Británie. V našem případě vystoupení z Evropské unie neznamená více suverenity, svobody a soběstačnosti, ale více Moskvy. Zajímalo by mě, zda si to senátor Jirsa uvědomuje a říká to proto zcela záměrně, anebo si to neuvědomuje a dělá ruským vlivům takzvaného užitečného idiota,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Ač jsme se tázali na otázku křesťanství, předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na dotaz nereagoval. Ani další členové vedení strany, místopředsedové Jan Bartošek, Ondřej Benešík, Jan Mihola či poslanci.

Na dotaz nereagoval ani předseda ODS a poslanec Petr Fiala, ani místopředsedové ODS Jan Zahradil, Evžen Tošenovský či Miloš Vystrčil, podobně jako k výroku svého člena Jirsy mlčela i většina poslanců a senátorů.

Než se probudíme až v Evropských islámských emirátech…

„Jsem rád, že stále více politiků se připojuje na naši stranu a jasně varují před nelegální imigrační krizí. Česká republika je suverénní stát a nikdo nemůže zasahovat do našich rozhodnutí. EU v první řadě musí krizi řešit, zastavit valící se vlny uprchlíků a posílit bezpečnost. Doufáme, že díky tomu prosadíme naše návrhy zákonů. A pokud bude Brusel dál pokračovat v politice diktování, je na místě se nad dalším setrvání v EU zamyslet,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Jsem vážně rád, že se lidé začínají probouzet. O migraci, neschopnosti EU ji řešit a debatě o vystoupení hovořím už pár let. Doufám, že tohle tempo ostatních politiků nebude znamenat, že se k opravdovému řešení problému probudíme až v Evropských islámských emirátech, kdy domorodí evropští otroci již nebudou mít volební právo,“ varuje předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To říkají Svobodní dávno. Migrační kvóty jsou pro mnohé poslední kapkou. Usilujeme o Evropu s volným obchodem, ale bez byrokracie, kvót a přerozdělování,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„S charakteristikou, kam se dostala EU, s kolegou Jirsou bezvýhradně souhlasím. Navrhované řešení, tedy vystoupení z EU, to je složitá otázka. Jsem kritik EU a teď už tomuto konceptu nevěřím, ale musím se držet faktů a dát jim přednost před zjednodušením a populismem. Lídři EU naprosto selhali a nejsou schopni řešit bezpečnost EU, stejně tak jako nejsou schopni dělat politiku, která je pro státy EU prospěšná, a dělají spíše politiku USA, která daleko za oceánem má objektivně jiné zájmy než Evropa. To je skutečnost a za tohoto stavu by se vystoupení z EU jevilo jako logický krok. Podle mne je ovšem pozdě a dopadlo by to velmi špatně. Proč? Protože 80 procent HDP naší země dělají zahraniční firmy. Stejné procento, tedy 80 procent obchodu s potravinami ovládají rovněž zahraniční řetězce. Dotace českých zemědělců se realizují prostřednictvím Společné zemědělské politiky. A ještě jedno ´protože´ – protože současná politická garnitura ani náhodou nezaručuje zvládnutí tohoto kroku. Nejsou tu národohospodáři, nejsou tu pevní politici a hlavně – skoro nic v naší zemi není naše. Mnohdy ani voda, ani zásobníky plynu a daleko nejhůř je na tom finanční kapitál,“ říká senátor a předseda SPO Jan Veleba.

„Z těchto a mnoha dalších důvodů to po praktické době už možné není a kdo říká, že ano, tak slibuje něco, co není dost dobře splnitelné. Nebo snad někdo disponuje s příslušnými ekonomickými a sociálními analýzami dopadů? Pokud ne, a jsem přesvědčen, že je nemá, tak podle čeho usuzuje, že to je možné a zvládnutelné? Podle horoskopu nebo vidiny nárůstu volebních procent? Když ale říkám A, tak musím říct i B. A moje ´B´ je – nechme unii unií a zabezpečme naši republiku – hranice, soběstačnost v potravinách, budujme české obchodní řetězce, českou banku, připravme svoji průmyslovou a agrární politiku a tak dále. Mezi tím se situace vykrystalizuje a pokud se EU rozpadne, tak budeme už trochu připraveni. Pokud ne, tak si v jejím rámci pojedeme svoji linku. Ale vystoupit s holou ´zádelí´ jsa s unií ekonomicky naprosto svázáni (třeba Škoda auto), tak to by současné problémy nikoliv vyřešilo, ale eskalovalo. Navíc by to národ rozdělilo na nesmiřitelné tábory. Například zemědělci by byli ze shora uvedeného důvodu tvrdě proti a obávám se, že mladí lidé stejně tak,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jan Veleba.

„Vidíme využití silné stránky Evropy proti nám. Tedy orientace EU na lidská a občanská práva. Lidskoprávní aktivistka Sabatina James žijící v Německu, a která pochází z Pákistánu, řekla, že největší slabinou Evropy je tolerance k netoleranci. Toleranci k netoleranci nyní vidíme. Ti takzvaní uprchlíci porušují zákony, ničí materiální hodnoty, páchají násilné činy, pohrdají našimi hodnotami, a my se snažíme jim vyjít vstříc. To je špatně. Je dobře, že Angela Markelová se ocitá ve stále větší izolaci. Je na čase přemýšlet o tom, jak rozvolnit vztahy s Evropskou unií. Pamatujeme si, že v roce 2009 stál ústavní právník Jaroslav Kuba, který varoval před tím, jak se může nakládat s články 78 a 79 ve směru kvót na imigranty. Tehdy, když se mu Štefan Fülle smál, tak se ukázalo, že Kuba měl pravdu. Stejně tak si pamatujeme na agitování Zuzany Roithové, že se nemáme nechat strašit Lisabonskou smlouvou. A máme to tedy,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.  

EU se v této podobě rozpadne dřív, než stihneme vystoupit. Evropa svou falešnou humanitou vykročila na cestu Říše římské

„Souhlas,“ reagoval stručně na slova senátora Jirsy poslanec ANO Pavel Plzák.

„Německu se daří destruovat EU zevnitř. Spíše bych řekl, že se EU v této podobě rozpadne dřív, než stihneme vystoupit. Dnes už je třeba přemýšlet nad tím, co se bude dít, až EU nebude,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Evropa svou falešnou humanitou vykročila na cestu Říše římské. Deviace je součástí pseudo-kultury a pseudo-norem. Kritici a odpůrci této sebezničující deviace jsou označováni za extremisty. Vlastenci za nacionalisty a fašisty. Vytváří se umělé nepřátelství se strašákem Ruskem. Jediným, komu to vyhovuje, jsou nadnárodní korporace a finanční kruhy. Ano, mám obavu o Evropu, mám obavu o své děti a vnuky. Souhlasím tedy s tím, co pan Jirsa řekl,“ sdělil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„K tomu není co dodat, v podstatě s tím zcela souhlasím. Členství v EU ´za každou cenu´ by nás nemělo dovést k rozpadu národního státu, který generace našich předků usilovně a často s velkými oběťmi vybudovaly. Západem asistovaná sebevražda ČR, prostřednictvím migrace, určitě není to, o co by mělo skutečným českým vlastencům jít,“ upozorňuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

„To je blbost! Co by tím pan senátor získal? Zamyslel se vůbec nad tím, odkud imigranti přicházejí? Nevšiml jsem si, že by proudili z Německa do České republiky,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Analýzu pana senátora kolem důvodů migrační krize nesdílím. V poslední době se strašení našich občanů islamizací Evropy stává spíše nástrojem politického boje, a to dokonce i některých doposud demokratických stran. Například ODS, jejíž je pan senátor členem, využívá toto téma ke svému zviditelnění. Co se týká názorů na falešnou humanitu či politickou korektnost, tak tady s panem senátorem souhlasím, že to prohlubuje příkopy mezi občany a EU. Ale nejde pouze o současnou migrační krizi, ale obecně o deficit demokratického rozhodování. Nicméně platí, že bezpečnost České republiky je mimo jiné zaručena naším členstvím v EU a řada globálních problémů je řešitelná pouze v rámci unie. Proto považuji za národní zájem naší země setrvání v EU,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Nakonec budeme muset křesťanům uchránit tu jejich Evropu my, ateisté…

„S naprostou většinou toho, co pan senátor Jirsa tvrdí, souhlasím – až na jednu věc. Vystoupení z EU považuji v současné době za útěk z boje. Musíme na EU tlačit a aktivně ji měnit ve prospěch jejích občanů a bránit ji. Na občany EU evropští a bruselští politici v poslední době zapomněli a jejich názory ignorují,“ říká místopředseda Zahraničního výboru sněmovny Pavel Šrámek.

„Ano, politická korektnost zabijí Evropu a čím dříve si to přiznáme, tím lépe. Musíme být odpovědní nejen k současnosti, ale také k budoucnosti našich vnuků a dětí. Pokud nechceme, aby v Evropě v budoucnu vznikla multikulturní válka, musíme migrační vlnu do Evropy umět korigovat,“ reagovala senátorka ODS Veronika Vrecionová.

„Vystoupení z EU je hloupost. To pan Jirsa obežene Českou republiku plotem? S kritikou falešné humanity souhlasím, ale tu můžeme změnit pouze pokud budeme součástí EU, ne mimo,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Senátor Jirsa má dle europoslance Jana Kellera v řadě věcí pravdu. „Mám dojem, že nakonec budeme muset křesťanům uchránit tu jejich Evropu my, ateisté. Jenom mi pořád není jasné, s kým se spojíme, až z Evropy kvůli politice Německa vystoupíme,“ dodal Keller.

„Vystoupení z EU není na pořadu dne. Myslím, že Němci nakonec dostanou rozum, protože i v Německu se zvedá vlna nevole ve vztahu k německé migrační politice,“ předpokládá poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Nemyslím si, že je to na vystoupení z EU, ale fakt je jeden – že migrační politika EU je velmi špatná, pokud vůbec nějaká je,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

Nastoupení cesty směrem k Putinovi, do náruče restaurování někdejší sovětské říše a jejích satelitů

„Senátor Jirsa by byl dobrým pohraničníkem za komunismu – tehdy si proti běžencům komunističtí politici také vymýšleli různé zástupné důvody. Konec konců dnešní návrhy na vystoupení z EU jsou návrhy na nastoupení cesty směrem k Putinovi, do náruče restaurování někdejší sovětské říše a jejích satelitů. Běženci jsou lidé zachraňují si životy své a svých rodin. Není to žádná válka, stejně jako při útěcích zpoza železné opony nebo před nacismem nebyli uprchlíci projektily žádné strany, ale lidé toužící po životě v bezpečí a svobodě. Ať se nám to líbí nebo ne, je nenávist k běžencům spojenectvím s represemi Islámského státu i Asadova režimu nebo podobných z dalších částí světa. Spojenectví ospravedlňující zločiny proti lidskosti, za které v moderní době jejich původci končili před mezinárodními tribunály. Řeči o migraci nebo nebezpečí tam, kde se jedná o odmítání poskytnutí aspoň dočasného bezpečného útočiště, mají jen zamaskovat krev, která nám v takovém případě ulpívá na rukou,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Se senátorem Jirsou sedíme v jedné lavici. Takže máme na ekonomické uprchlíky z muslimského světa a postupné obsazování křesťanské Evropy stejný názor. Půjde-li Evropa tímto směrem, dopadneme všichni špatně,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Nebýt solidární s ostatními zeměmi EU a podléhat populistickým tlakům je hazardování s bezpečností vlastní země. Bezpečnostním rizikům se můžeme bránit jako součást celku. Volat po vystoupení z EU je voda na mlýn kremelskému imperiálnímu snažení Evropskou unii rozbít,“ míní europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina.

„Cílem musí být společná ochrana schengenského prostoru a racionální imigrační politika. Hovořit o vystupování z EU mi připadá značně nezodpovědné,“ uvedl poslanec ANO Roman Kubíček.

„Pro mne nic nového. Dlouhodobě tvrdím totéž, co uvedl senátor Jirsa. A v souladu s tím se snažím i ve sněmovně podle možností i hlasovat. Jen slova totiž dávno nestačí,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Musím bohužel souhlasit s kolegou Jirsou,“ sdělil senátor Jozef Regec.

„Je vidět, že pan senátor bude ani ne za rok obhajovat mandát a zdá se, že už zahájil kampaň. Solidarita s opravdu potřebnými je právě odrazem křesťanských hodnot, na kterých Evropa stojí. Samozřejmě ale nemůžeme rezignovat na bezpečnost. Ti, kteří k nám přicházejí, musí být poučeni o našich hodnotách, na jejichž respektování musíme trvat,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Neschopná bruselská byrokracie

„Já bych nepoužil termín ´falešná humanita´, ale spíše ´neprozřetelná hloupost´. Humanita je jen jedna a takovou ano – těm skutečně postiženým válkou. Vše ostatní je jen naše hloupost, pokud přijmeme to, co nám nutí Merkelová a neschopná bruselská byrokracie. Opravdu si snad ještě někdo myslí, že tato prudce vygradovaná migrační vlna má spontánní základ? Já opravdu ne. Úsvit - NK již dlouho poukazuje na podivné aspekty této migrační vlny, na rizika, která s sebou nese. A upozorňovali jsme na to už dávno. Že nejsme žádní šiřitelé poplašných zpráv, jak nás někteří chtějí označovat, nám vývoj situace a reakce okolních států dávají jasně za pravdu,“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler

„Diskuze nad formou našeho dalšího členství v EU je opravdu na místě. I toto Úsvit - NK navrhuje a mluvil jsem o tom na naší demonstraci 28. října v Praze. Je naprosto legitimní, že požadujeme zahájení racionální, věcné, faktické diskuze o výhodách a nevýhodách členství v EU, o jejím fungování a našich představách o členství v tomto uskupení. A pokud poté dospějeme k závěru, že chceme jít jinou cestou než dosud, nikdo nesmí občanům bránit v tom, aby si o tom svobodně rozhodli sami. Dovolím si tvrdit, že pokud naši občané souhlasí s naším dalším členstvím v EU, tak pouze za jiných podmínek a pravidel. A také si dovolím tvrdit, že v možnost změny nevěří,“ dodal Fiedler.

„Německo samo nic neprosadí, to je právě výhoda EU. Pokud bychom sledovali logiku pana senátora, tak kvůli každoročně se opakující chřipkové epidemii bychom měli vystoupit ze Světové zdravotnické organizace,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Domnívám se, že neustále žvanění, demonstrování a urážení obou stran je naprosto neefektivní a nebojím se říct stupidní. Pokud reálné nebezpečí existuje, pak je třeba okamžitě a nekompromisně zasáhnout, pokud nebezpečí není, pak by bylo vhodné ukázat mentální vyprázdněnost těch, kteří si na tomto problému hrají politické body. A to nedůležitější by bylo začít skutečně pracovat na tom, aby se lidem v době konjunktury žilo o něco lépe,“ odpověděl poslanec Petr Adam.

„Myslím, že nepřátelé unie využijí každou příležitost k vyvolávání sporů a podnětů k vystoupení. Je to jen populismus, který využívá kampaně, která se teď v rámci uprchlické krize vede. Unie, i přes problémy, má svá pozitiva,“ domnívá se poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Německu už dochází, že jeho vstřícnost je nereálná,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Myslím si, že řešení nastalé situace by mohlo být nastartováno již na čtvrtečním mimořádném summitu EU, který bude věnován migrační krizi. Návrhy, které představuji, jsou logické a realizovatelné. Pokud by tyto návrhy naši zástupci představili a summit by se jimi zabýval, mohly by přinést tolik očekávané řešení. Jako poslanec a člen Úsvitu - Národní koalice předkládám tyto návrhy: 1. Ukončení vojenského konfliktu v Sýrii, Iráku a Afghánistánu. To je možné pouze po dohodě zemí EU, NATO, USA, Saúdské Arábie a Ruska, bez které nelze situaci vyřešit. 2. Obnovit v těchto zničených zemích infrastrukturu, průmysl, školy, nemocnice a byty. Náklady na obnovu by hradily všechny státy NATO, USA, EU a další země, které tyto války rozpoutaly. Domnívám se, že by se do pěti let tento úkol podařilo z podstatné části splnit. 3. Přijímat utečence na dobu určitou - např. na dobu těchto pěti let, po kterých by se vrátili zpět do fungujících zemí. 4. Zahájit rozsáhlou kampaň na podporu porodnosti v zemích EU. Nedostatečná porodnost je částečně příčinou toho, že některé státy vidí řešení demografického vývoje v tom, že ztrátu porodnosti dorovnají přísunem uprchlíků. V Evropě mají všechny rodiny peníze na to, aby dokázaly vychovat dvě nebo tři děti. Oproti rozvojovým zemím zde máme blahobyt a proto bychom si to mohli dovolit. Z výše uvedeného je zřejmé, že vystoupení České republiky z Evropské unie není v tuto chvíli na pořadu dne,“ předestřel poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Dle senátora Tomáše Jirsy se Evropská unie také dosud projevila jako naprosto neschopná jakkoli zastavit či alespoň zpomalit migrační proud, naopak přes příchod zimy počet migrantů neklesá. „Čtvrteční vyhlášení Bruselu, že příští rok můžeme očekávat v Evropě až tři miliony migrantů, přeci znamená, že vedení EU nehodlá migrační proud nijak zastavovat, naopak. Toto vyhlášení je přeci jasným vzkazem pro pašeráky, že příští rok budou mít ještě větší příjmy,“ dodal ve svém článku Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…