Vládo, boj se. Občané, chvíli vyčkejte. Zwyrtek Hamplová pohrozila

03.01.2023 17:22 | Rozhovor

Z DEŠTĚ POD OKAP „Podle mého názoru páchá Evropa už dlouho ekonomickou sebevraždu, odstřihnutím zdrojů z Ruska to jen urychlila, a ani si přitom nevšimla, že o tom, co se bude dít na jejím východě, se rozhodovalo stylem ‚o nás bez nás‘ v USA v minulých dnech.“ Známá advokátka a nová senátorka Jana Zwyrtek Hamplová poskytla Parlamentním Listů bilanční rozhovor. „Chudneme, firmy krachují, občané upadají do bídy… A svět si nad hloupostí EU mne ruce, protože ostatní na tom vydělávají. Neuvěřitelný krok bylo obejití práva veta a ručení za dluhy kvůli Ukrajině členskými zeměmi EU. Sváteční období považovala za ‚klid před bouří‘. Občané se všechno včas dozví. Být vládou, rozhodně klidně nespím,“ varuje.

Vládo, boj se. Občané, chvíli vyčkejte. Zwyrtek Hamplová pohrozila
Foto: Martin Straka
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Když jsme spolu hovořili koncem loňského roku, zmínila jste se o „testu odolnosti“, kterým jsme s covidem prošli. Ze současné perspektivy, byl to spíš takový lehký zátěžový test, že?

Bohužel. Jako bychom se náhle ocitli v nějakém špatném filmu. Ráda bych znala režiséra. Nicméně bych chtěla zmínit, že období covidu bych ani s odstupem doby nenazvala „lehký zátěžový test“. Byla to neuvěřitelná zkušenost, jak snadno lze mediální masáží a dobře řízenou propagandou odebírat lidem jejich základní práva, nařizovat do očí bijící nesmysly, pošlapat u toho ústavu, škrtnout zdravý rozum a vytvářet nepřátelství proti skupině obyvatel… a třeba dokonce dětí ve škole. Podle mě to byla zkouška, co si mohou vlivní a často bohatí vládci tohoto světa dovolit, a co všechno jim projde. To, že na tom majitelé farmaceutických firem a výrobců roušek, testů, a tak dále, vydělali miliardy, je v podstatě jen detail. To kolem je to šílené. To, že se objevil nový virus, je pravda. Kde se tu vzal, ukáže čas. A že se ho totálně zneužilo k testu ovládání lidí, to už musí vidět každý. Někdo si to prostě jen nepřizná.          

Sotva se společnost začala dostávat z následků pandemie, přišla válka na Ukrajině. Inflace, ekonomická, potravinová, migrační  krize… Jak to všechno shrnout?

Sleduji dění na východě, samozřejmě jako běžný občan, od roku 2014. Ta válka nebyla překvapení, to nedávno bez uzardění přiznala i Angela Merkelová. Že mírové dohody nebyly chápány jako mírové, ale jen pro získání času. Čemu pak chcete věřit... Ostatně komu a proč se konflikt hodí, ukáže až čas. Jsem proto v hodnocení velmi zdrženlivá, a rozhodně nechci dělat soudce v konfliktu vysoce problematické Ukrajiny a vysoce problematického Ruska za doposud nespecifikované účasti USA. To je na jiné znalce mezinárodní politiky. Co však zásadně odmítám je to, aby Česká republika obětovala tomuto konfliktu sama sebe, tedy odmítám, abychom pro přemrštěnou pomoc jedné straně tohoto konfliktu obětovali své občany. Nevidím k tomu jediný důvod. Nejsem proti pomoci potřebným, jsem proti zneužívání této pomoci, vydávání pomoci potřebným za zbrojení, výcvik cizích vojsk na našem území, odstřihnutí se od levných zdrojů energií jen proto, že chci dělat gesta, a tak dále. Těžko shrnout do pár vět to, co teď Evropa páchá, a v čem mnohdy Česká republika vede prim.

Ustojí to Evropa?

Podle mého názoru páchá Evropa už dlouho ekonomickou sebevraždu, odstřihnutím zdrojů z Ruska to jen urychlila, a ani si přitom nevšimla, že o tom, co se bude dít na jejím východě, se rozhodovalo stylem „o nás bez nás“ v USA v minulých dnech. Evropský trh nahradily Rusku Čína a Japonsko, tedy jediný, kdo ta gesta EU odnáší, jsme skutečně my. Ne nadarmo je také ticho kolem vyšetřování Nord Streamu – tuším zde bude ještě velké překvapení. A pokud jde o migrační krizi – každá země, která nechala své území obydlet výrazněji jinými národy, na to těžce doplácí. Pro chování zástupců těch národů. Nejsem zastáncem multikulturalismu, v minulosti jsem třeba tvrdě vystoupila proti kroku Merkelové, která bez ohledu na jiné státy pozvala do Evropy uprchlíky. Nelze slučovat neslučitelné. Tedy vše, co se tu děje, teď hlavně chudobu, si vytváříme sami, tedy rozhodují to naši přechytralí politikové, protože chtějí být papežštější než papež. Oni jsou viníky všeho, a naše chyba je, že jim to dovolíme. Je nutné chránit svůj domov – což znamená, že občas musíme říct někomu, že tu nemá co dělat, vždy musíme dát na misku vah napřed zájmy našich občanů, a především musíme při všem používat mozek. To je celé. Jsme to dlužni našim předkům i sami sobě. Za vše, co se dnes děje v Evropě, si může Evropa sama. Buď jsou lidé v jejím čele tak hloupí, nebo zaplacení. Obdobně to platí o českých politicích. Chudneme, firmy krachují, občané upadají do bídy… A svět si nad hloupostí EU mne ruce, protože ostatní na tom vydělávají. O České republice nemluvě, v tom vedeme prim zase v rámci EU. Tato vláda naši zemi ekonomicky ničí, a z toho ničeho, co máme, ještě rozdává na všechny strany jako smyslů zbavená.                

Jak zvládl kabinet Petra Fialy všechny tyto výzvy roku 2022?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zločinci se o nás prostě postarali., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHanees , 03.01.2023 17:37:10
Já si hlavně pamatuju, jak s prvním ukrajinským vandrákem skončil Covid v Česku!!! Krátce přd tím ještě jela naplno meziokresová buzerace a najednou se stal zázrak. Žurnalteroristi měli navou hračku - foukat do ......... ukrajincům..........

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…