Vlastimil Vondruška: Jestli Brusel prosadí nucené přijímání uprchlíků, udělá stejnou chybu jako SSSR v roce 1968. Cesta k Czexitu

14.12.2017 4:44 | Zprávy

ROZHOVOR Pokud Brusel prosadí prostřednictvím své nepřehledné byrokracie a kompetencí vůči členským zemím kvóty pro přijímání uprchlíků i pro nás, pak to bude jasný důkaz toho, že jsme přišli o národní suverenitu. Spisovatel a historik Vlastimil Vondruška tvrdí, že jde o princip, a pokud k nějakému kroku nevidí občané této země rozumný důvod, nelze ho dovolit. Rozumným důvodem podle něj rozhodně nejsou demagogické proslovy lidskoprávních aktivistů. Hodnota jejich argumentů je stejná jako komentáře, obhajující internacionální pomoc bratrských vojsk v srpnu 1968.

Vlastimil Vondruška: Jestli Brusel prosadí nucené přijímání uprchlíků, udělá stejnou chybu jako SSSR v roce 1968. Cesta k Czexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel Vlastimil Vondruška

Je povinnost přijmout migranty v duchu nařízení Evropské komise legitimní? Existuje závazek respektovat společná ustanovení v duchu Lisabonské smlouvy, ale pravdou je, že mechanismy schvalovacích procesů jsou už hodně nepřehledné. Jak tedy vnímáte fakt, že i když by měla existovat v zásadních krocích shoda členských zemí, v tomto případě došlo k rozhodnutí bez ohledu na námitky zemí, které nesouhlasily?

V dobách, kdy se u nás volila jednotná kandidátka Národní fronty, obraceli všichni rozumnější lidé pohledy na Západ a představovali si, jakým požehnáním by byla demokracie a pluralita politické scény. Měli pravdu, tehdy. Dnes se však, pro mě z nepochopitelných důvodů, dramaticky změnilo politické jednání a myšlení těch, kteří se politikou živí. Hovořím o těch vrstvách, které by nám měly za peníze, které jim dáváme, vytvářet co nejlepší podmínky pro náš vlastní obyčejný život. Místo toho desetitisíce byrokratů v Bruselu a další statisíce na ně v jednotlivých členských zemích EU navázaných úředníků, aktivistů, poradenských firem či lobbistů neustále vymýšlejí jednu hloupost za druhou, aby nám život znesnadnili.

Připravujete knihu o funkci elit v současném světě. Politici jsou rozhodně elitou v sociologickém smyslu. Jsou dokonce velice vlivným a mocným typem elit. Jak tedy vypadá z vašeho pohledu činnost Bruselu?

Chovají se stejně jako kdysi komunisti. Stali se vládnoucí silou společnosti a správné je nikoli to, co chtějí lidé, ale co si vymyslí oni. Je nutno je poslouchat. Je nutno jim servilně přizvukovat a jakýkoli náznak odporu je třeba trestat. Pokud si nějaká země na základě demokratických voleb chce vybrat pro určitý problém vlastní řešení, je ihned označena těmi nejhanlivějšími výrazy a spojené síly byrokratů celé EU hledají všechny možné cesty, jak takový odbojný stát potrestat. Protože názor lidí v téhle demokracii neznamená téměř nic. Lid je prý hloupý a nelze mu seriózně naslouchat. A smyslem byrokracie je prosadit svou vůli za každou cenu. Pokud by teď někdo namítl, že vidím situaci trochu černě, pak uvedu jako příklad kauzu s kvótami na přijímání uprchlíků. Ale nedejme se mýlit. Stejným mechanismem se v členských zemích EU prosazují tisíce regulací a nesmyslných opatření, které se vylíhly v něčích hlavách v Bruselu a které pak jejich služebnictvo prosazuje pod heslem implementace celoevropských nařízení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…