Žádná demonstrace, klid bude. Turoňová se bouří: Zahnat lidi domů a mlčet?

19.05.2024 20:25 | Rozhovor

„Média hlídacím psem demokracie? Dnes jsou spíše ochočeným domácím mazlíčkem liberálů, pro které vytváří společenskou liberálně progresivistickou bublinu, do které pohlcují co největší část veřejnosti,“ říká v souvislosti s tím, co se odehrálo na Slovensku, právnička Jana Turoňová, která je na kandidátce STAČILO! Domnívá se, že atentát může ovlivnit nejen situaci na Slovensku, ale i v ČR. Zhodnotila dvacet let od našeho vstupu do EU a řekla, co očekává od blížících se voleb do Evropského parlamentu. Vyjádřila se i ke zrušené akci odborů.

Žádná demonstrace, klid bude. Turoňová se bouří: Zahnat lidi domů a mlčet?
Foto: archiv: J. Turoňová
Popisek: Právnička Jana Turoňová.

Paní doktorko, co říci k útoku na premiéra Fica? Dá se takový čin vůbec nějak komentovat?

Tento útok jednoznačně odsuzuji. Doufám, že Robert Fico tuto těžkou životní zkoušku překoná a bude se schopen brzy vrátit do politického života. Vzhledem k tomu, že se jedná o politicky motivovaný atentát, určitě jej komentovat musíme. Není možné, abychom mlčeli, nebo snad bagatelizovali jeho význam. Byl to podlý a neomluvitelný útok, neférový pokus zvrátit výsledek demokratických voleb. A o jaký výsledek vlastně jde? Robert Fico se snaží vzdorovat Bruselu, hovoří o národních zájmech Slovenska, o suverenitě své země a navíc se snaží navázat užší spolupráci s Viktorem Orbánem, tedy podílí se na pokusech o užší středoevropskou spolupráci. Odhlédněme nyní od toho, jak moc je středoevropská spolupráce pro centralistickou Evropskou unii nebezpečná. Podstatné je, že se Evropa štěpí na dva nesmiřitelné tábory, ve kterých se usazuje představa mytologického boje dobra se zlem. Z takové představy se zřejmě zrodil i atentát na slovenského premiéra. Útočník se rozhodl vzít osud Slovenska do vlastních rukou a rozhodnout za ostatní o tom, co je správné a dobré. To je alarmující a nemyslím si, že bychom to měli brát na lehkou váhu. Máme nyní příležitost si přiznat, jak závažná situace v Evropě je a že jsme se skutečně ocitli uprostřed boje za budoucí podobu Evropy, naší společnosti i našeho myšlení. Dochází k podstatnému civilizačnímu posunu a ten bohužel bývá vlnou násilí doprovázen. Ať už v podobě válek, nepokojů, nebo atentátů. Situaci je samozřejmě třeba uklidňovat, ale současně se musíme připravit na přiostření situace. Doporučuji občanům, aby využili příležitosti a zúčastnili se letošních voleb do Evropského parlamentu, kde mohou svůj postoj k současnému dění vyjádřit pokojně. Pětikoalice dnes představuje probruselskou a proatlantickou politiku. Komu vyhovuje, kdo se s ní ztotožňuje, má možnost ji podpořit. Naproti tomu opoziční, zejména mimoparlamentní síly, reprezentují alternativu a nabízejí cestu ke změnám.

Krátce po útoku na premiéra začali někteří slovenští vládní představitelé mluvit o určité vině slovenské opozice a také novinářů. Mají pravdu?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…