Žádná faktická ani nepřiznaná koalice nevznikla! Komunista Grospič vrací úder těm, kteří brojí proti Babišovi, Okamurovi a komunistům

27.11.2017 20:21

ROZHOVOR "Žádná faktická ani nepřiznaná koalice nevznikla. Ostatně je velice zajímavé, jak některé pravicové strany a jejich činitelé uzurpují práva na koalice, či na vzájemnou podporu při shodě na řešení určitých konkrétních problémů jen pro sebe. Otázka stojí, zda právě tyto pravicové subjekty nechtějí vládnou za každou cenu, bez ohledu na zájmy občanů a celé společnosti jen ve svůj prospěch," hájí jednání KSČM ve Sněmovně čerstvý předseda Mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič. K žádosti Policie ČR na vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání prý nemůže nic prozradit.

Žádná faktická ani nepřiznaná koalice nevznikla! Komunista Grospič vrací úder těm, kteří brojí proti Babišovi, Okamurovi a komunistům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Místopředseda KSČM Grospič

Krátce poté, kdy jste byl zvolen ve Sněmovně za předsedu Mandátového a imunitního výboru, zazněla vůči vaší osobě tvrdá slova. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura třeba v jednací síni předčítal, co jste kdysi řekl o třetím odboji. Poslanec ODS Martin Kupka pak na svém facebookovém profilu napsal: „Ve Sněmovně den druhý: Hlasy ANO, SPD a KSČM byl zvolen za předsedu Mandátového a imunitního výboru poslanec KSČM Stanislav Grospič. Byla to symbolicky první důležitá personální volba nové Sněmovny. A hned tohle! Pan poslanec Grospič ve Sněmovně například označoval odpůrce komunistické totality před rokem 1989 za vlastizrádce. Hned první krok nové koalice je fakt chmurný.“  Co byste těmto dvěma pánům z ODS vzkázal?

Nelze se zavděčit všem a ani to není správné. Je to pohled pravicových poslanců a je to jejich názor, nikoliv můj. Nemyslím, že s nimi mám vést polemiku. Vnímám spíš skutečnost, že po volbách je třeba se zaměřit na práci pro budoucnost a nikoliv zastrašovat společnost.

Mandátový a imunitní výbor se sešel poprvé ke svému jednání v pátek. Na stolech máte žádost Policie ČR na vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Téměř všichni novináři vědí, co v té první žádosti policie na vydání obou pánů bylo uvedeno. Předpokládám, že jste již prostudoval onu druhou žádost - je v ní oproti té minulé nějaký rozdíl? A předpokládáte, že Sněmovna bude postupovat podobně, tedy že oba politiky vydá k trestnímu stíhání?

Ano, tato žádost byla doručena od předsedy Poslanecké sněmovny do sekretariátu mandátového a imunitního výboru. Měl jsem možnost se s ní seznámit. Protože je jednání tohoto výboru neveřejné, je to všechno, co vám k ní mohu říci. Nebudu předpokládat, jak rozhodne Poslanecká sněmovna, protože jsme na začátku jejího posuzování.

Prezident Miloš Zeman se chystá jmenovat Andreje Babiše premiérem kolem 6. prosince, jeho chystanou menšinovou vládu jmenuje zhruba 15. prosince. Přece jen – pokud premiér Babiš bude v té době obviněn policií, jaké to podle vás bude mít ozvěny v zahraničí, v EU?

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí

Právní řád České republiky je postaven na zásadě presumpce neviny. Z toho je třeba vycházet, byť je velice lákavé - zejména pro sdělovací prostředky - podsouvat morální rozměr osob, jež mají být nebo jsou trestně stíhané a tento rozměr nadřazovat nad pravomocné rozhodnutí. Zdali to bude mít dopady v zahraničí, a jaké, není možné relevantně nyní posuzovat a nerad bych se dopouštěl šíření poplašné zprávy.

Podporu menšinové vládě ANO ostatní parlamentní uskupení zatím vylučují, pouze KSČM dala najevo ochotu za určitých podmínek takový kabinet tolerovat. Při středeční volbě předsedy Sněmovny a dalších sněmovních orgánů ovšem podle ostatních stran už vznikla faktická, i když nepřiznaná koalice mezi hnutím ANO, SPD Tomia Okamury a komunisty… Dá se k tomu něco dodat?

Žádná faktická ani nepřiznaná koalice nevznikla. Ostatně je velice zajímavé, jak některé pravicové strany a jejich činitelé uzurpují práva na koalice, či na vzájemnou podporu při shodě na řešení určitých konkrétních problémů jen pro sebe. Otázka stojí, zda právě tyto pravicové subjekty nechtějí vládnout za každou cenu, bez ohledu na zájmy občanů a celé společnosti, jen ve svůj prospěch. My jsme jen na základě oslovení předložili vítěznému politickému subjektu své programové priority k vzájemné diskuzi.

Poslanci nezvolili za místopředsedu PS Petra Fialu. To ale zapůsobilo na opoziční Demokratický blok jako rozbuška. Poslanci třeba krátce poté apelovali na svědomí Sněmovny. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek dokonce poslance zpucoval s odkazem na Tomia Okamuru za to, že místopředsedou Sněmovny bude po zvolení člověk, který napadá média a lže, což by mělo Sněmovně vadit o mnoho více. Jak se na situaci díváte?

Dívám se na tuto situaci tak, že byly vyhlášeny lhůty na nominaci a poté proběhla tajná volba. Nechci spekulovat, kdo v tajné volbě koho volil z návrhů na místopředsedy Sněmovny. Myslím si, že se nic dramatického nekonalo. Stačí se podívat na průběh většiny ustanovujících schůzí Poslanecké sněmovny z minulých volebních období.

Miloš Zeman na své státní návštěvě Ruska musel čelit aféře s článkem k roku 1968 zveřejněném na webu ruské armádní televize Zvezda, který chválil sovětskou okupaci Československa v roce 1968. Při setkání s premiérem Dmitrijem Medveděvem se Zeman proti článku ohradil. Nakonec byl text ze serveru stažen a na jeho místě se objevila pochvalná informace o takzvaném pražském jaru. Podle Zemana to je důkaz, že „novináři plně odpovídají charakteru prostitutek". Jak na vás průběh aféry působil? 

Prezident Miloš Zeman poté, co se o tomto dozvěděl, zareagoval, ruská média rovněž. Nyní je třeba se dívat na budoucnost České republiky.

Miloš Zeman tvrdí, že vzal do Ruska velký počet podnikatelů proto, že pro naši zemi dohodnou obchody za několik miliard. Jenže tento „přínos“ mnozí politici odmítají, prý je obchod s Ruskem riskantní a ruský zahraniční obchod, resp. jeho obrat není pro ČR téměř žádným přínosem. Naopak Jan Stuchlík, odborník na mezinárodní politiku a ekonomickou žurnalistiku působící na Vysoké škole ekonomické v Praze, tvrdí, že obchod s Ruskem je významnější, než říkají statistiky. „Rusko je pro Česko jednou z prioritních zemí, kam se vláda snaží nasměrovat větší část českého vývozu. Už v roce 2012 se Ruská federace posunula na místo pátého nejdůležitějšího obchodního partnera Česka,“ uvádí. Stuchlík ale není zdaleka sám, kdo říká něco takového. Jak si vysvětlujete rozdílné pohledy?

Bezprostředně v devadesátých letech Česká republika ekonomicky tratila, když bez rozumné úvahy vyklidila východní trhy ve prospěch řady západoevropských firem. Návrat byl pomalý a obtížný, ale pro velkou část firem z České republiky, např. i pro Škodu a. s. jde o klíčový trh, který umožnil přestát i nedávnou velkou recesi. Myslím si, že rozdíl zmíněný v otázce je způsobem tím, že se ekonomické posouzení zaměňuje za politická přání určitých kruhů. Realita je však zřejmě jiná.

Prezident Miloš Zeman v Soči zopakoval, že protiruské sankce by se měly zrušit. Souhlasíte s ním?

Ano. Myslím si, že politika sankcí, ale i třeba vojenského nátlaku, v dnešní době k ničemu nevede, mír nepřináší a naopak způsobuje ekonomické obtíže. A nepřispívá ani k politické stabilitě.

Před pár dny jsme si připomněli výročí listopadových událostí roku 1939 a 1989. V souvislosti se sametovou revolucí ale opětovně vzplanuly debaty o tom, zda se máme nyní lépe než „za komunistů“. A hlas lidu není v této souvislosti zrovna jednoznačný. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Porovnávají se dvě velice rozdílná období.

Ministerstvo vnitra připustilo k prezidentským volbám všech devět kandidátů - o znovuzvolení usiluje prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, podnikatel a textař Michal Horáček, bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty), hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer. Koho byste z nich preferoval vy osobně?

Mě výrazně nepřesvědčuje v současné době ani jeden z kandidátů na prezidenta České republiky. Budeme-li chtít zachovat postavení České republiky, hájit její suverenitu a národní zájmy, pak je třeba volit toho, kdo na tyto otázky dá odpovědi a záruky, že se tak bude chovat v případě zvolení.

Pro někoho je velmi kontroverzní postavou podnikatel Michal Horáček, pro jiného Mirek Topolánek. Horáček ztrácí body prý tím, že byl v době totality vekslákem, valchařem a dělal i černého bookmakera, po roce 1989 zbohatnul na hazardu. Topolánka u lidí zase handicapuje „jeho“ Dalík a navíc se v poslední době dostal díky politice do vysokého byznysu – je předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky a od října 2011 je předsedou dozorčí rady Elektrárny Opatovice. „Když byl Topolánek nahoře, tak se spustil s poslankyní a pak se vykašlal na svou ženu, která mu dala děti. A takového člověka nemám za spolehlivého. Když se mu koule přenesou do mozku a on opustí svou ženu, to pak není o chlapáctví!“ uvedl dokonce na konto Topolánka politický aktivista John Bok. Má pravdu?

Vše patří k demokracii a nikdo by neměl být ostrakizován. Odráží to i stav naší společnosti. Na druhou stranu věřím, že lidé jsou moudří a dovedou kandidáty posoudit a vybrat si toho, kdo je osloví.

KSČM, podobně jako ČSSD, momentálně stojí kvůli propadu v parlamentních volbách před otázkou, zda úplně změnit vedení strany, a jakou cestou se vydat, aby voliči levicovým stranám opět uvěřili. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš mluví o omlazení strany, druhý místopředseda Josef Skála tvrdí, že partaj je málo revoluční a měla by více reflektovat étos své revoluční historie. Do toho všeho se bouří okresní výbory KSČM. „Hlavní vina a odpovědnost (za volební výsledek) padá na hlavy Vojtěcha Filipa a Jiřího Dolejše,“ zní třeba v usnesení OV KSČM Praha 2. „Místo čestného a důstojného přístupu a přiznání odpovědnosti za volební debakl sledujeme jen mlžení, výmluvy, vytáčky a svalování viny na jiné. Je to nefér a nepřijatelné,“ píše se tam dále. Politika současného vedení je prý bezzubá a bezbarvá. Můžete se k tomu vyjádřit?

Naše strana si prochází předsjezdovým obdobím po ne příliš úspěšných volbách do Poslanecké sněmovny. V této diskuzi zaznívají a ještě zaznějí nejrůznější názory. Rozhodující bude, jak se však nakonec vyjádří okresní, krajské konference a jak rozhodnou delegáti sjezdu. Jsem přesvědčen o tom, že diskuze uvnitř strany je vždy potřebná a zdravá, není ničím mimořádným. Také jsem přesvědčen, že KSČM vzejde z této diskuze i svého sjezdu posílená. Máme co lidem v naší zemi nabídnout. Jsme stranou moderní a myslím, že dokážeme najít příčinu volebního neúspěchu a poučit se z něj, nezklamat naše sympatizanty a voliče. Je podstatné dívat se do budoucnosti a nežít minulostí.

Má stranický předseda Vojtěch Filip vaši důvěru? Koho budete preferovat na mimořádném jednodenním sjezdu 21. dubna 2018 v Nymburce za předsedu? Mělo by celé vedení strany dát k dispozici své funkce?

Je otázkou, kdo z návrhů na okresních a krajských konferencí vzejde a bude na předsedu naší strany kandidovat. Vést tak nyní o tom spekulace je předčasné. Vojtěch Filip je dnes řádně zvoleným předsedou strany, nemám důvod to zpochybňovat a nevěřit mu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…