Zemanova obrovská výhoda. Vášeň. Nelze ho vydírat. Srbsko a Vrbětice jinak. Cyril Svoboda pochválil Babiše za nový tah

29.05.2021 14:23 | Rozhovor

Alexandr Lukašenko musí po vynuceném přistání letadla s opozičním novinářem tvrdě narazit. Je nutné na sankcích trvat a dodržet je. Na to upozorňuje lidovec a pedagog Vysoké školy CEVRO Institut Cyril Svoboda. V rozhovoru také vysvětlil, proč považuje znovuzvolení Adama Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictví jako logický a správný krok, nebo proč je podle něj prezident Miloš Zeman nemanipulovatelný a nevydíratelný. Jeho chvíle prý však ještě přijde.

Zemanova obrovská výhoda. Vášeň. Nelze ho vydírat. Srbsko a Vrbětice jinak. Cyril Svoboda pochválil Babiše za nový tah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko donutil s pomocí stíhaček přistát dopravní letadlo společnosti Ryanair v Minsku. Tvrdí, že důvodem bylo oznámení výbušniny na palubě, mezi cestujícími se však nacházel opoziční novinář a organizátor protestů proti režimu Raman Pratasevič, kterého i s přítelkyní zatkli. Co si o tom myslíte?

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Jedná se jednoznačně o naprosto nepřátelský akt Běloruska. Verze s bombou je výmluva a tragické je, že opoziční novinář Pratasevič je v zemi, kde nebyl zrušen trest smrti. Jestli bude obvinění z přípravy terorismu, tak sám říká, že má obavu, že bude vystaven nebezpečí trestu smrti, což je mimořádně vážná situace.

Dovolí si to Lukašenko? Tedy nechat ho zemřít přitom, jak je celá věc medializována a jaké sankce mu hrozí?

Zatím Lukašenko ukazuje, že si dovoluje velmi mnoho, já jsem myslel, že si nedovolí, co si dovolil a ten odhad nebyl přesný. To znamená, že půjde na hranu. Zkrátka mohu říci, že to nelze vyloučit. Proto musí narazit na naprosto jednoznačnou odpověď Evropské unie a Severoatlantické aliance, tam by neměla být žádná škvíra, všichni by měli táhnout za jeden provoz.

Děje se tak?

Hledá se společná pozice k uvalení sankcí. Já jsem byl, myslím, jedinýn ministrem zahraničních věcí, který nedal Lukašenkovi vízum na summit Severoatlantické aliance a byl jedinou hlavou státu v době, kdy jsem byl ministrem zahraniční, která nemohla vstoupit na území České republiky. Takže to jsme sehráli výjimečnou roli. Nicméně teď je potřeba, aby pokračovaly sankce, zatím se týkaly 59 osob – jako je zákaz cestování, zmrazení majetku, zákaz přeletů, ale důležité jsou srovnané řady, abychom vydrželi a nenastala taková únava, která nakonec fakticky vede k vyšumění sankcí.

Říkáte, že by reakce měla být jasná a razantní. Jaké další kroky by se daly učinit?

Pro mě není důležité, jestli budou další, ale aby se v těchto vytrvalo. Abychom nakonec nezjistili, že to někteří budou obcházet nějakými jinými cestami a my nad tím budeme tiše mávat rukou. Nejdůležitější je zajistit, abychom na nich trvali. Stejně jako Lukašenko v tom, co dělá s opozicí, což je samozřejmě nepřijatelné, ale dělá to natvrdo, neuhýbá ani o milimetr, tak by měl stejnou odpověď dostat ze Západu.

Proč ta odpověď a reakce nebyla tak jasná a razantní kvůli Vrběticím po oznámení českých politiků, že tamní výbuchy měli na starosti ruští agenti?

Protože se tam stalo hodně chyb. My jsme nepožádali o konzultace podle Washingtonské smlouvy, nebylo speciální zasedání severoatlantické Rady, ani jsme nepožádali o společný postoj podle smlouvy o fungování Evropské unie a na úrovni Evropské unie. Šlo o procesní pochybení, žádali jsme o společnou pozici až po vyhoštění. Stala se řada kroků, řekl bych sporných, a ty vedou k tomu, že jsme nedostali dostatečnou podporu na Západě.

Jde tedy o chybu českých politiků?

Je to možná především chyba strategie české zahraniční služby, ale nemohu to hodit na diplomaty, my jsme si zkrátka o ty dva kroky neřekli, neřekli jsme si o společný postoj ani v Evropské unii, ani v Severoatlantické alianci, ale ani jsem nezaznamenal, že by politici – s výjimkou křesťanských demokratů – žádaly své politické strany, aby u svých ministrů tlačili na společný postoj. Zkrátka se to stalo předvolebním bojem a výsledkem je, že jsme se nesetkali s jednoznačnou podporou. Jednoho dne to rozklíčujeme, budeme vidět, kdo udělal jakou chybu, ale nyní jsme blízko toho a bohužel postoj není jednoznačný.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

Takže souhlasíte s výtkou britského premiéra Borise Johnsona, že Česká republika nekonzultovala své kroky před tím, než vše oznámila médiím?

Ano.

Jak podle vás celkově přistupovat k Rusku a Bělorusku v takových případech, které se dějí právě s opozičními politiky nebo novináři? Tedy v zemích, kde opoziční novináři a politici fungují pod hrozbou perzekuce? Na každý takový případ by měla reagovat Evropská unie jasně a tvrdě? Nebo lze zaujmout celkový postoj a měnit tyto věci nějak jinak?

Já jsem zastáncem toho, abychom měli dlouhodobou strategii, ale v případě uneseného novináře nebo aktivisty Prataseviče a jeho přítelkyně Sofie Sapegaové je situace tak výjimečná, že se musí jednat razantně a okamžitě. Dokonce nám náš právní řád nedovoluje vydat někoho k trestnímu stíhání do ciziny, pokud mu hrozí trest smrti. To je mimořádně vážné. Všechna srovnání s jinými vynucenými přistáními v historii neobstojí, protože tady jde o trest smrti.

Prezident Miloš Zeman se omluvil Srbsku za bombardování Jugoslávie. Co tomu po těch letech říkáte? Překvapilo vás to?

Nepřekvapilo, i když musím připomenout, že to byla Zemanova vláda, která tehdy dala souhlas, aby Severoatlantická aliance provedla bombardování na území bývalé Jugoslávie, takže z toho se Miloš Zeman nemůže vyvléct. Omluvil sám za sebe, za Miloše Zemana, což je v pořádku, ale není to omluva České republiky, kterou by musela projednat vláda či Parlament a musela by být jinak formulována. Stát v době, kdy byl Zeman premiérem, bombardování podpořil. On to asi tehdy viděl jinak a jinak nyní.

Miloš Zeman v posledních měsících čelí silné kritice nejenom kvůli kauze Vrbětice, ale i svým dalším vyjádřením a krokům. Mluví se o vlastizrádném chování. Jak si vede?

Podle mě se Miloš Zeman stále více stylizuje do role a bude to role, kterou bych nazval one man show. To bude jeho role a role, ve které nebude brát ohledy na nikoho, ani na své nejbližší okolí, protože chce dotáhnout svoji větu, kterou řekl při poslední volbě prezidenta republiky: To je moje poslední výhra, po které nebude prohra. Chce předvést, že může udělat cokoliv a žádná prohra nebude následovat. Zachová se velmi svébytně a tak, jak se rozhodne on sám. Podle mne je to příprava na jeho roli a nevychýlí ho nic, ani obviňování vlastizrady. To nebude mít vůbec žádný vliv na jeho chování.

Hraje u něj roli ego?

Chce zůstat prezidentem, který zanechá silnou stopu. Má jednu obrovskou výhodu, že je nevydíratelný a nemá žádnou vášeň kromě politiky. Nikdo mu nemůže říct, že mu zajistí lepší stáří, když jeho jachta je nafukovací člun na rybníku v jižních Čechách a stačí mu jet na tamní chalupu. Je člověkem těchto potřeb a má jedinou vášeň, kterou je politika, tudíž je nemanipulovatelný a nevydíratelný. Já si myslím, že to bude nějaká etuda, která bude zaznamenána v dějinách. Uvidíme, co udělá po volbách, já si myslí, že to bude něco svébytného a bude to rukopis Miloše Zemana.

Co si jako bývalý ministr myslíte o rošádách na ministerstvech v poslední době pod vládou Andreje Babiše (ANO)? Naposledy Tomáš Petříček nebo Petr Arenberger, kterého nahradil Adam Vojtěch?

Pokud jde o ministra zahraničních věcí, na mne to stále dělá dojem, že jde primárně o vnitropartajní konflikt uvnitř sociální demokracie mezi vítězným Janem Hamáčkem, který vyhrál v prvním kole předsednictví v ČSSD, a Tomášem Petříčkem, který prohrál. Dokonce si myslím, že by klidně mohl jako bývalý ministr Petříček říci: Prohrál jsem já a neprohrála moje myšlenka ve směřování uvnitř sociální demokracie. Navenek se výměně dává jiný příběh, ale to je moje interpretace. To je můj dojem, ale nejsem u toho, nejsem v sociální demokracii.

Pokud jde o ministra zdravotnictví, tak to, že je teď ministrem Adam Vojtěch, je logický krok a nejlepší možné řešení v dané situaci, protože ministr Arenberger se rozhodl rezignovat. Jak jsem to pochopil, rozhodl se tak on sám, takže podal demisi, odstoupil a v tomto případě je jediným správným řešením povolat někoho, kdo se nemusí učit ani minutu a může nastoupit na ministerstvo. A to je Adam Vojtěch, takže to vidím jako logický krok.

Nepřekvapilo vás tedy, že se do funkce po roce vrátil, protože mezi Čechy o tom kolují různé vtipy…

V zásadě mě to nepřekvapilo, a pokud, tak mě to překvapilo pozitivně, protože v téhle situaci, když vám ministr podá demisi, je třeba povolat někoho, kdo se nebude učit celou agendu. Mohl by vybrat z náměstků, ale ministr Vojtěch je přece jen člověk, se kterým je zkušenost, parlamentní i exekutivní, takže tady premiér přesně věděl, do čeho jde. Podle mne to byl krok správný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…