Politička od Gazdíka: Důchodci si zvykli na pomoc státu. To se musí změnit

15.05.2013 12:25

ROZHOVOR Do voleb bychom měli jít s TOP 09, říká středočeská předsedkyně hnutí Starostové a nezávislí a někdejší starostka Chýně Věra Kovářová. sKarty jí nevadí, pokrok se prý nedá zastavit a důchodové pilíře by zavedla povinně. Na to i na současné chování prezidenta Miloše Zemana se jí v rozhovoru ptaly ParlamentníListy.cz.

Politička od Gazdíka: Důchodci si zvykli na pomoc státu. To se musí změnit
Foto: stan
Popisek: Věra Kovářová

Anketa

Chystáte se zapojit do penzijní reformy?

2%
98%
hlasovalo: 17047 lidí

Jaké dáváte šance Starostům a nezávislým do parlamentních voleb v příštím roce?

Uvidíme, nejdříve musíme rozhodnout, jak bude vypadat spolupráce s TOP 09 a jakým způsobem do voleb půjdeme. Starostové šance určitě mají, protože jsou to lidé prověření komunálními volbami, znalí věci a jak se ukazuje z Parlamentu, tak se mají docela dobře k práci, dávám jim tedy dobré šance.

Měli by tedy Starostové do voleb jít s TOP 09, nebo by se měli o přízeň voličů ucházet zvlášť?

Můj osobní názor je, že do parlamentních voleb je to spojení, které může být výhodné pro obě strany, jak pro starosty, tak pro TOP 09. Mohla by pak pokračovat i parlamentní spolupráce, takže za sebe bych se k tomu přikláněla.

Jak se tedy díváte na současnou politiku TOP 09, kdy je z mnoha stran kritizována?

Vždy říkám, že pro Starosty bylo důležité přijetí nového rozpočtového určení daní kvůli spravedlivějšímu rozdělování peněz. To bylo nejdůležitější, co může být, takže dobře.

Je něco, s čím nesouhlasíte v jejich politice?

Celkem s tím nemám problém. Co se týká například sKaret, jde o věc, která stejně bude jednou zavedená. Pokrok se nedá zastavit. Jediné, co je pro mě trošku s otazníkem, je otázka důchodové reformy, protože každý se musí do systému nějak zapojit. Zda zvolí některý z pilířů nebo jiný způsob zabezpečení na stáří, to je jedno. Mladí na to nebyli zvyklí, musí se to naučit a možná že zůstanou třeba jen v prvním pilíři tak, jak se to dělá v západní Evropě.

Pokrok se zastavit nedá, ale je vzhledem k nejstarší generaci, která nemá perfektní zkušenosti s moderními technologiemi, na sKartu opravdu ten správný čas?

Vzpomínám si třeba, když jsme si všichni museli převzít kartu pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Dostali jsme výzvu a dostavili se pro kartu, jak to funguje. Já z vlastní zkušenosti vím, že mnoho seniorů kolem 80 let s tím problém nemá. Většina důchodců má nějaké příbuzné, kteří mohou poradit a vždy je někdo, kdo poradit může. Senior by neměl zůstat opuštěný. Je pravdou, že generace, která s takovými věcmi neumí zacházet, se bude posouvat. Jako se naučili zacházet s mobilním telefonem, kdy je to naučily děti, a také se nejdříve báli.  Někteří se naučili pracovat s počítačem a je to pro ně spojení se světem. Vidím to tak, že důchodci si trošku zvykli, že se o ně má postarat stát. Mělo by dojít ke změně a vypomoci má rodina. Teprve když nemůže, tak má zasáhnout stát.

Jak se tedy díváte na současnou podobu důchodové reformy? Mluvilo se o statisících lidí, zatím jde ale o nižší desítky tisíc třeba ve druhém pilíři…

Nikdo ji nebyl schopen rozjet dvacet let, a když se to konečně podařilo, tak kdo nemusí, nepřipojí se, protože jsou tam velké otazníky. Jakmile je něco nepovinné, tak se systém rozloží. Jestli je důchodová reforma dobrá, to musí ukázat čas. My jako laici, kteří tomu nerozumíme, to nedokážeme posoudit. Spoléhám se, že jestliže se někdo odváží k takovému kroku, je to cesta správným směrem.

Nebojíte se společné vládní koalice KSČM a ČSSD po příštích volbách?

Je to otázka dost zásadní, protože každý, kdo prožil čas komunismu, ví, že to může být zdvižený prst a signál ohrožení. Nehledě na to hrozí, že budou mít parlamentní většinu, a to pro demokracii není dobrá věc. Je to výzva pro pravicové strany do všech voleb v příštím roce.

Jakou máte zkušenost ze spolupráce komunistů a sociálních demokratů ve Středočeském kraji?

Co se týká našeho klubu, snažím se být konstruktivní opozicí a pracovat řádně ve výborech a komisích. Máme-li nápad, předložíme ho a čas ukáže. Zastupitelstvo probíhá jinak než kdysi, opozice má právo se ke všemu vyjádřit.  V současnosti je jasné, že sliby typu "dáme do obcí nějaké peníze a dotační tituly", nelze splnit, peníze prostě nejsou.

Jaká je vaše zkušenost při spolupráci s komunistickými radními v kraji?

Pracuji ve výboru pro dopravu, který vede komunista (Ivan Cinka, pozn. red.) a vede jej celkem dobrým způsobem. Pokud dáme návrh, tak ho vezme a projedná, neshazuje ze stolu. Žádný problém jsme zatím neměli, je to také otázka odbornosti, kterou prověří čas.

Jak vnímáte působení prezidenta Miloše Zemana?

Když poslouchám komentáře poslanců a ministrů, vidím jejich obavy, protože jsou opatrní, aby nějak nedehonestovali prezidenta. Pro mě to je katastrofa.

Proč?

Má katastrofální vystupování, já si představuji  prezidenta s nadhledem, a že je prezidentem pro všechny, jak to Zeman tvrdil, což ale není. Mám obavy, zda neudělá nějakou ostudu.

Máte na mysli například vystoupení u korunovačních klenotů?

To byla poslední kapka, uvidíme. O Klausovi se aspoň vědělo, že neudělá ostudu. Vnímám to tak, jako když bojují proti sobě dva kandidáti. Vy jednoho zvolíte prezidentem, snažíte se dát mu šanci, tady je to ale beznadějné.

Věra Kovářová se narodila 20. 1. 1964 v Praze, kde vystudovala Vysokou školu ekonomickou, obor zahraniční obchod. Pracovala jako překladatelka. Zastávala funkci starostky obce Chýně. Za jejího starostování se podařilo získat peníze na investice na čistírnu odpadních vod, rozšíření školy, nové chodníky i přírodní park Višňovka. Jako zastánkyni živého venkova se jí podařilo probudit k životu i kulturní a spolkový život obce. Je duší pěveckého spolku Chlachol a občanského sdružení Arbor, které organizuje výstavy zajímavých umělců, dětské dny, adventní koncerty a masopustní průvody.

Působí jako zastupitelka obce Chýně, zastupitelka Středočeského kraje, je místopředsedkyně Sdružení místních samospráv ČR. Je též předsedkyní středočeské organizace hnutí „Starostové a nezávislí“ (STAN).  Mezi její úspěchy patří organizace Petice proti výstavbě logistického centra v Chýni, díky níž se podařilo výstavbě zabránit. Ve Středočeském kraji organizovala Petici proti zrušení Masarykova nádraží či Petici proti rušení autobusových spojů.

Bojovala za přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní, který odstranil diskriminaci ve financování menších obcí a měst.  Zaměřuje se na podporu spolkové činnosti, obnovu kulturních památek a podporu živého umění kořenícího v regionech a na podporu rozvoje cestovního ruchu.

Nyní pracuje jako lektorka německého jazyka. Je vdaná, má jednu dceru. Ve volném čase hraje na flétnu, ráda plave či pracuje na zahradě.

Osobní motto: Mít vždy vizi a plány do budoucna, nevzdat se jich za žádných okolností. Vlastní spokojenost pramení z práce pro druhé.

( zdroj: web hnutí Starostové a nezávislí)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…