Petr Hartman: Zeman a rozpory v koalici

24.04.2013 21:29

Návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana v Rakousku vyvolala poněkud překvapivě větší reakci v Česku než u našich sousedů.

Petr Hartman: Zeman a rozpory v koalici
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 

Hlava státu se přitom snažila upoutat pozornost i bonmoty typu výměny uzavření Temelína za pronájem Zwentendorfu. Tedy jaderné elektrárny, která nebyla na základě referenda z 80. let minulého století uvedena v Rakousku do provozu.  
 
Výbušnější než atomová elektrárna se ukázal Zemanův komentář k prázdnému křeslu velvyslance ve Vídni. Prezident si v této souvislosti přál ukončit spory kolem jmenování diplomatů. Podle něj k tomu může dojít dvěma způsoby. Buďto se dohodne s ministrem zahraničí, nebo s premiérem. Tato slova vyprovokovala Karla Schwarzenberga k reakci, že pokud bude obejit, padne vláda. TOP 09 by totiž podle něj okamžitě opustila koalici.  
 
Unáhlený výrok jasně dokazuje, že se přímo zvolenému prezidentovi podařilo vnést nervozitu do vládního tábora. Jinak by vyjádření Miloše Zemana prošlo bez komentáře. Zároveň ostrá Schwarzenbergova reakce může ilustrovat úroveň vzájemné důvěry mezi koaličními partnery. V tak zásadních věcech, jako je například jmenování velvyslanců, by měla být součinnost mezi premiérem a ministrem zahraničí samozřejmostí. Zkrátka by si ani jeden z nich neměl připustit, že by tomu mohlo být jinak. Ostatně slova premiéra Petra Nečase to potvrzují.  
 
Schwarzenbergovy pochybnosti by snad mohly vycházet z dění kolem amnestie. Její vyhlášení vyžaduje spolupodpis předsedy vlády. Petr Nečas ho připojil, aniž by svůj postup s kabinetem konzultoval. Takže ho svým způsobem obešel. Možná, že šéf TOP 09 počítá s tím, že by to mohl zopakovat. Má-li relativně slabá vláda čelit přímo zvolenému prezidentovi se silným mandátem, musí být soudržná. Jinak se jí může stát, že se o některé možnosti korigovat chování hlavy státu připraví.  
 
Právě prohlubování rozporů uvnitř koalice je cestou, kterou může Miloš Zeman splnit jeden z předvolebních slibů, že se postará o konec Nečasovy vlády. A nemusí se kvůli tomu vydat za hranu ústavy a bez vyslovení nedůvěry ve sněmovně ji odvolat. Jak se mohl přesvědčit při návštěvě v Rakousku, jednodušším způsobem je její postupné rozložení pomocí dobře volených slov. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…