Cześć! To nejlepší od našich sousedů dorazí na několik dní opět do Brna

11.04.2023 16:14 | Tisková zpráva

Polská kuchyně, filmy, hudba, literatura… To vše budou mít Brňané znovu na dosah ruky. Už potřinácté se tu odehrají Dny polské kultury.

 Cześć! To nejlepší od našich sousedů dorazí na několik dní opět do Brna
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Nejen z partnerského města Poznaně, ale i dalších polských metropolí přijedou do Brna hosté představit střípky této Česku blízké západoslovanské kultury. Přímo v ulici Kobližná lidé zhlédnou fotky z Lodže, která letos slaví 600. výročí založení (12. 4. – 4. 5.), a pokud je kroky zavedou až do útrob Knihovny Jiřího Mahena, která se přímo na Kobližné nachází, najdou v jejích jednotlivých patrech výstav hned několik. Jak vedle sebe bojovali Češi a Poláci ve druhé světové válce, připomene panelová výstava na Univerzitě obrany (17. 4. – 10. 5.).

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11603 lidí

Milovníci polského filmu si nenechají ujít přehlídku Kocham film (Kino Art, 11.–19. 4.). Na ctitele hudby mysleli v Knihovně Jiřího Mahena, kde pořádají hned dva koncerty: 17. dubna zazní v podání Bacewicz String Quartet díla polských skladatelů, o den později na společném česko-polském hudebním večeru vystoupí cimbálka ZUŠ Smetanova z Brna a První poznaňský nesymfonický ukulele orchestr. Z literárních zážitků zveme do knihovny třeba na komponovaný program ke 100. výročí narození nobelistky Wisławy Szymborské, který si připravili studenti polonistiky na Filozofické fakultě MU (26. 4.), a v Paměti národa představí polská reportérka Magdalena Grzebałkowska knihu Vojenka o osudech dětí během 2. světové války (27. 4.). V restauraci Baroko budou servírovat tradiční polské menu (12.–14. 4.).

Více informací a kompletní program festivalu najdete na stránce ZDE.

Hlavními organizátory festivalu jsou magistrátní Odbor zahraničních vztahů a Knihovna Jiřího Mahena. Dalšími partnery jsou Polský institut v Praze, město Poznaň, Knihovna Raczyńských v Poznani, Jihomoravský kraj, Lodžské vojvodství, Kino Art a restaurace Baroko.

Pendantem jarních Dnů polské kultury v Brně jsou podzimní Dny české kultury v Poznani, na kterých se prezentuje Brno a Česká republika. Jde o jednu z aktivit v rámci partnerství Brna a Poznaně, které bylo uzavřeno v září roku 1966. Tehdejší smlouva o partnerství zahrnovala oblast kultury, cestovního ruchu a komunálního hospodářství, v květnu 1989 byla rozšířena o oblast ekonomickou a výměnu odborníků (zejména univerzitních pracovníků). Úzké vazby mají i instituce v obou městech, například Knihovna Jiřího Mahena a Knihovna Raczyńských v Poznani.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…