S ubytováním Pardubice poskytnou Ukrajincům i peníze do začátků

04.03.2022 14:51 | Tisková zpráva

Pardubice vyhradí pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny dvanáct městských bytů. Některé byty jsou v tuto chvíli již prakticky připraveny, další budou v horizontu několika dní.

 S ubytováním Pardubice poskytnou Ukrajincům i peníze do začátků
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Rada města také na mimořádné schůzi schválila okamžitou finanční pomoc rodinám, které do Pardubic přijdou bez peněz a nemají zde ani zázemí u příbuzných či známých. „Pokud bude třeba, dostanou s ubytováním také finanční podporu. Potřebují si koupit jídlo a další nezbytnosti a než se zkontaktují s úřady a získají dávky v hmotné nouzi, přece jen to chvíli potrvá. Proto jsme se rozhodli, že jim pomůžeme nejen střechou nad hlavou, ale i menší částkou na to nejnutnější,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš.

Rada města proto v pondělí posílila rozpočet odboru sociálních věcí v kapitole mimořádná okamžitá pomoc o 100 tisíc korun právě za tímto účelem. „Díky pardubickému providerovi bude ve všech bytech dostupné i bezplatné internetové připojení,“ dodal náměstek s tím, že právě spojení s přáteli a rodinnými příslušníky je pro běžence velmi důležité.

Město jako takové mnoho volných bytů, které by mohlo uprchlíkům poskytnout, nemá. Rozhodlo se ale upravit a vybavit dvanáct bytů v domě, který je kvůli připravované rozsáhlé rekonstrukci momentálně neobývaný. „V současné době máme připraveny čtyři byty pro čtyři rodiny, další byty jsou vymalovány a čekají na vybavení. Chybí nám postele a další nábytek, ložní prádlo, ale také vybavení kuchyní a podobně. V současné době tu máme ubytovány dvě rodiny s dětmi,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Iva Bartošová.

Sociální odbor pardubické radnice je od minulého týdne v úzkém kontaktu s neziskovými organizacemi Centrum pro integraci cizinců a Most pro, které v Pardubicích soustřeďují nabídky soukromníků i firem na ubytování uprchlíků, a zprostředkovávají pak také kontakty mezi potřebnými a pomáhajícími. Radnice také jedná o zajištění lékařské péče pro běžence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Další krok v procesu slučování divadla a filharmonie, radní projednali nový název a zřizovací listinu

11:17 Olomouc: Další krok v procesu slučování divadla a filharmonie, radní projednali nový název a zřizovací listinu

Na základě rozhodnutí zastupitelstva připravuje Rada města další kroky v procesu sloučení kulturních…