Aš: Bývalé AKS se má přeměnit v moderní komunitní centrum

11.11.2022 12:59 | Tisková zpráva

V seznamu připravovaných investičních akcí města Aš na příští rok přibyla v těchto dnech další položka. Tou je rekonstrukce bývalého Ašského kulturního střediska v Karlově ulici a jeho přeměna na komunitní centrum. Na přestavbu jsme nyní obdrželi od Ministerstva pro místní rozvoj dotaci ve výši 54 miliónů korun.

Aš: Bývalé AKS se má přeměnit v moderní komunitní centrum
Foto: wikipedia
Popisek:

Zda se tato rekonstrukce, která by byla vzhledem k rozpočtované částce ve výši cca 152,9 miliónů korun největší investicí pro rok 2023, uskuteční, projedná v nejbližší době rada města a následně na mimořádném listopadovém zasedání zastupitelstvo.

Aš chystá rekonstrukci a využití památkově chráněného objektu bývalého kulturního střediska už několik let. Díky celkové opravě tu má vzniknout komunitní centrum, kde své zázemí najdou různé spolky a neziskové organizace. Modernizovaný velký sál bude k dispozici na pořádání plesů, využívat by se mohl také jako tělocvična, a menší koncertní sál k pořádání kulturních akcí komornějšího rázu.

Zbourán bude divadelní sál a v místě vznikne atrium s venkovním posezením. Projekt počítá například s tím, že v místě bývalého videoklubu v přízemí bude klubovna - sociálně terapeutická dílna.

V přední části objektu jsou projektovány klubovny se zázemím a v 1. patře prostory pro neziskové organizace. Záměr řeší veškeré instalace, vzduchotechniku a také akustiku, která je ve velkém sále špatná.

Bývalé AKS je od května roku 2019 na seznamu památkově chráněných objektů. Rekonstrukční práce by tedy probíhaly pod dohledem památkářů. V ústředním seznamu kulturních památek je vedena jako tělocvična s tímto popisem: „Budova ašského turnerského spolku z let 1912–1913 je reprezentativně pojednaným monumentálním společenským domem ve stylu geometrické secese s výraznou citací klasického tvarosloví. Objekt byl navržen pravděpodobně ašským stavitelem Ernstem Hausnerem“.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Podrobnosti k zajímavé historii budovy:

V roce 1912 začal Tělocvičný spolek Aš (Turnverein Asch) s výstavbou svého reprezentativního spolkového domu s tělocvičnou. Spolkový znamená, že tam krom velkého sálu/tělocvičny, měli i kanceláře, klubovnu a hospodu.

Po roce 1925 zde vznikla jednoletá turnerská škola. V tělocvičně působil Konrád Henlein (pozn.: po 2. sv. válce Mezinárodním trestním tribunálem v Norimberku označen za válečného zločince), jakožto jmenovaný učitel tělocviku v místním DTV Asch, kterému dům čp. 700 patřil. Byly zde ubytovací kapacity pro studenty jednoročního turnerského kurzu, filmové studio a projekční kancelář Turnerského svazu a přestěhovala se sem spolková knihovna z Liberce.

Po roce 1945: Budova byla přejmenována na Slovanský dům a sloužila jako restaurace. Kulturní život probíhal v Dělnickém domě ve Vysoké ulici.

1954: Rozhodnutím rady ONV 11. února byl předán Slovanský dům Osvětové besedě v Aši pro zřízení Osvětového domu.

1956: Dne 9. prosince 1956 byl v Aši slavnostně otevřen Dům osvěty. Pod vedením ředitele Domu osvěty Přemysla Vavrouška bylo na přestavbě někdejší tělocvičny, později restaurace Slovanský dům, odpracováno obyvateli města Aše 80 000 brigádnických hodin.

Postupem doby se dům přejmenoval na SKZ (Střediskové kulturní zařízení) a v r. '88 na AKS (Ašské kulturní středisko).

(připraveno společně s Muzeem v Aši)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…