Aš: Město vybírá dodavatele na přemístění památníku osvobození

09.06.2021 19:02

Ještě v tomto roce má dojít k přemístění památníku Armády Spojených států amerických z prostor mezi sady Mírů a Masarykovým náměstím na pozemek pod radnici. Kromě přemístění památníku dojde také na úpravu nového stanoviště, vybuduje se zde například přístupová cesta a schodiště.

Aš: Město vybírá dodavatele na přemístění památníku osvobození
Foto: wikipedia
Popisek:

Památník v podobě obřího, dva a půl metru vysokého kusu žulového kamene, bude osazen na skleněnou desku, počítá se také s jeho osvětlením. Součástí stavby budou sadové úpravy, nová zeleň a mobilář. Cena stavby z projektové dokumentace je cca 1,9 miliónu korun bez DPH. V těchto dnech bylo vypsáno výběrové řízení na dodavatele.

Monument nyní stojí v linii zamýšlené řadové zástavby, kde jsou veškeré inženýrské sítě, navíc k němu není prakticky žádná přístupová cesta, protože terén je zde vyvýšený a od chodníku je proto oddělen cca 80 centimetrů vysokou opěrnou zdí. Proto radnice před několika lety rozhodla o přemístění do vhodnější lokality a na upravené prostranství.

O záměru vytvořit nové pietní místo bylo informováno Ministerstvo obrany České republiky, které péči o válečné hroby koordinuje. Přemístění památníku, který nově ponese název památník Svobody, ministerstvo schválilo.

Památník Armády Spojených států amerických byl z iniciativy Občanského fóra na současné stanoviště instalován v roce 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…