Aš: Nadšenci vrátili na přechod hraniční orientační sloup

30.10.2022 8:38 | Tisková zpráva

Hraniční orientační sloupy. To bylo téma přednášky ašského badatele Bohuslava Karbana, která se uskutečnila v přednáškové síni muzea na Poštovním náměstí v Aši.

Aš: Nadšenci vrátili na přechod hraniční orientační sloup
Foto: wikipedia
Popisek:

Přednáška nebyla jedinou aktivitou pana Karbana na téma hraniční orientační sloupy. Na státní svátek 28. října odhalil s dalším badatelem Boleslavem Mendoněm, místostarostou města, Mgr. Pavlem Matalou, a dalšími kopii sloupu, umístěného na hraničním přechodu Aš – Wildenau (Selb). Akce se uskutečnila v rámci oslav 150. výročí povýšení Aše na město.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Jak na přednášce zaznělo, v ašském výběžku se nacházelo šest hraničních orientačních sloupů, v celé republice pak 225. Nejdéle se zachoval v těchto končinách sloup č. 16, tedy ten, který byl za 1. republiky právě na celním přechodu v Aši. Ostatní sloupy na Ašsku stejně jako většina ve zbytku republiky mizely po záboru pohraničí hitlerovským Německem v roce 1938, přičemž po 2. světové válce a obnovení československého pohraničí již k opakovanému osazování hraničních orientačních sloupů na státní hranici nedošlo.

Kopie vznikla v zámečnické dílně pana Vitalije Godoroži, který sloup vyrobil podle přesně dané technické dokumentace, jež mj. určuje rozměry, materiál, tvar sloupu, jeho barevnost, podobu státního symbolu, atd. Umístěna není na svém původním stanovišti, kvůli jiné dispozici tohoto místa ji, po vyřízení všech úředních formalit, pánové Karban a Mendoň zabetonovali o několik metrů vedle (v původním stanovišti nyní vede chodník).

Jistou zajímavostí je, že sloup na ašském přechodu prokazatelně stál až do 90. let minulého století. Zda byl odstraněn z důvodu rekonstrukce znovuotevřené silnice z Aše do Selbu, nebo byl odstraněn například zlodějem kovů, se dle B. Karbana dosud nepodařilo zjistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…