Benešov: Rekonstrukce Tyršovy ulice pokračuje

04.07.2018 12:16

Cílem rekonstrukce je nejen opravit po léta zanedbávané řady a předejít tak velkým haváriím, které by vzhledem k jejich stáří a stavu mohly reálně hrozit, ale zároveň vybudovat prostor, který poskytne občanům zeleň i více laviček k odpočinku během pohybu po městě a celkově pěkné prostředí.

Benešov: Rekonstrukce Tyršovy ulice pokračuje
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Rozvody IS – vody a kanalizace v Tyršově ulici jsou historickým obrazem vývoje středu města.

V průběhu posledních cca 140 let se zejména rozvody kanalizace průběžně rozšiřují a přestavují.
Některé části stokové sítě jsou starší 100 let a původní zděné šachty, které se zde nacházely, byly v hloubce přes 6 metrů. Proto je stavba technicky náročná sama o sobě, ale hloubka výkopů, které s ní souvisí, vyžaduje i nastavení patřičných bezpečnostních opatření. V první etapě stavby je proto tato křižovatka zcela uzavřena. Pro eliminaci jakéhokoliv neočekávaného vývoje stavby byly zhotovitelem prováděny i geologické vrty.

Stavba byla rozdělena do tří etap:

I. etapa - úplná uzavírka křižovatky ulic Tyršova a Husova byla zahájena 15. 11. 2017 a zahrnovala několik dílčích činností - výstavbu jam pro kanalizační šachty na řadu 1600 mm v hloubce až 6m , železobetonovou  monolitickou konstrukci šachet, propojení řadů, kamenné a čedičové vyzdívky, zastropení a vyskružení šachet. Tato etapa bude ukončena cca k 20. 7. 2018. 
Jedním z důvodů prodloužení plánované uzavírky křižovatky byly
výsledky statického posouzení sousedních bytových objektů, dle kterých nebylo možné vyloučit  narušení statiky základů při provádění propojovacích stok otevřeným výkopem. Proto byl otevřený výkop propojovacího potrubí (beton DN 1000 mm) mezi šachtami Š 627- Š 630 a Š 630a řešen tunelováním.

II. etapa - postupné uzavírky - ulice Tyršova od křižovatky s ulicí Dukelskou po křižovatku s ulicí Husova v období 14. 3. 2018 – 30. 8. 2018. Předmětem II. etapy je výstavba dalších kanalizačních stok, vodovodních rozvodů, přeložek a přípojek  rozvodů plynu, výstavba nových rozvodů veřejného osvětlení, přepojení objektů na nově vybudované rozvody a kanalizace.

III. etapa  9. 7. – 30. 9.2018 - komplexní oprava komunikace, chodníků a přilehlých ploch ulice Tyršova. V rámci stavby dojde k úpravě a výměně povrchů komunikace pro pěší a nové odvodnění celé plochy

Po celou dobu výstavby je omezena možnost chůze v celé šíři pěší zóny, je zajištěn průchod ve vyznačené části a zachován vstup do objektů.

V souvislosti se stavbou také může nadále docházet k interním dopravním omezením a dočasným krátkodobým přerušením dopravy v některých místech, kdy občané budou dodavateli stavby blíže informováni. Město myslelo i na možnost zvýšeného provozu či náročnější dopravní situace, vzniklé touto uzavírkou, a to v okolí základních škol v přilehlých ulicích Jiráskova a Dukelská. Od zahájení prací byla tato místa pod zvýšeným dohledem městské policie v dobách, kdy žáci přicházeli do školy a kdy z ní odcházeli.
Výstavbu vodovodního a kanalizačního řadu zpomaluje nutnost řešení přechodů neplánovaných překážek - zejména reálné polohy stávajících rozvodů (odlišnosti od projektových podkladů) - které jsou v kolizi s výstavbou a  musí se zachovat jejich funkce do doby přepojení na nové. V současné době je předpoklad dokončení rekonstrukce vodovodního a kanalizačního řadu v druhé polovině července, dále budou probíhat postupně rekonstrukce kanalizačních přípojek, vodovodních přípojek a přepojování objektů vpravo ve směru Dukelská ulice do nově budovaných řadů vody a kanalizace, dále na tyto práce budou navazovat finální zádlažby s plánovaným ukončením do září.

Děkujeme všem, kterých se  omezení dotýkají, za pochopení a trpělivost v průběhu realizace stavby.

V případě jakýchkoli dotazů lze kontaktovat p. Mayera  a p. Hocka  z Odboru rozvoje města a správy majetku na mayer@benesov-city.cz, hocek@benesov-city.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …