Beroun: Sedmý program regenerace cílí na vzhled veřejných prostranství

09.04.2018 6:34

Od roku 2016 pracuje město Beroun na naplnění již sedmého Programu regenerace městské památkové zóny. Vůbec poprvé se ale v jeho rámci řeší nejen opravy památek, například Pražské a Plzeňské brány či jižní části hradeb, ale i příprava koncepčních materiálů a projektů, zaměřených na vzhled a využití veřejných prostranství.

Beroun: Sedmý program regenerace cílí na vzhled veřejných prostranství
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Jednou ze zajímavostí je také nová znělka Vlastenecké hory od Leopolda Zvonaře, známá pod lidovým názvem „Čechy krásné, Čechy mé“, která poprvé zazněla při zahájení adventu v loňském roce ze zvonkohry umístěné na budově berounské radnice. Obyvatelé i návštěvníci města ji mohou od té doby slyšet třikrát denně.

Co se týče koncepčních dokumentů, k Nařízení na regulaci reklamy šířené na veřejně přístupných místech mimo provozovnu a Pravidlům pro umísťování a vzhled předzahrádek by se brzy měl přiřadit i dotační program na odstraňování graffiti z objektů, které nejsou ve vlastnictví města. Ten budou zastupitelé projednávat 11. dubna. V červnu pak bude na programu zastupitelstva vyhláška o výjimkách ze záboru veřejného prostranství, která by zase pomohla při opravách soukromých objektů v centru Berouna.

„Jsme si vědomi, že každá oprava v městské památkové zóně podléhá stanovisku památkářů a není po vzoru jiných měst vždy úplně nejlevnější. Proto chceme vlastníkům těchto nemovitostí poskytovat příspěvky na opravy a osvobodit je od poplatků za zábor. Z tohoto důvodu jsme v letošním rozpočtu navýšili Fond rozvoje městské památkové zóny. Tyto prostředky by bylo možné použít i na opravy budov v centru, na nichž byla umístěna nevhodná reklama.

Budeme se snažit minimalizovat vjezd vozidel

Posledního března totiž skončila půlroční lhůta pro odstranění reklamy, která neodpovídá pravidlům schválených radou města v září loňského roku,“ připomněla městská architektka Dana Vilhelmová.

Beroun má také požádáno o dotaci na zřízení podzemních kontejnerů na tříděný odpad v ulici Barrandova a na Husově náměstí, za bývalým obchodním domem Květ vzniká nová obslužná komunikace a v květnu chce město otevřít novou street galerii v Palackého ulici. První výstava by měla být věnována 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Osm výstavních panelů se srovnávacími fotografiemi z historie a současnosti doplní květinová výzdoba.

„Palackého ulice by se měla stát příjemným místem, které svým vzhledem i atmosférou přiláká obyvatele města i turisty. Budeme se zároveň snažit minimalizovat vjezd vozidel do této zóny,“ dodal starosta Ivan Kůs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…