Bílovec s Veličnou našli cestu společnou

14.08.2021 20:06

Projekt, díky němuž vznikla nejen nová cyklostezka ve slovenské obci Veličná, ale i zcela nová expozice v suterénu bíloveckého zámku a opraveny byly i městské schody.

Bílovec s Veličnou našli cestu společnou
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Spojení se Slováky přineslo novou cyklostezku, zámeckou expozici i opravené městské schody

Bílovec s Veličnou našli cestu společnou, to je název projektu, díky němuž vznikla nejen nová cyklostezka ve slovenské obci Veličná, ale i zcela nová expozice v suterénu bíloveckého zámku a opraveny byly i městské schody.

„S Veličnou, která se nachází v okrese Dolný Kubín v Žilinském kraji, jsme připravili v roce 2018 společný projekt z programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A SK-CZ, který jsme příhodně nazvali Bílovec s Veličnou našli cestu společnou,“ vysvětluje starostka Bílovce Renata Mikolašová a pokračuje: „Do projektu se zapojily nejen samosprávy obou měst, ale i pracovníci Národních památkových ústavů v Ostravě i Žilině a také archeologové. Všichni jsme měli jeden cíl – zlepšit podmínky v oblasti cestovního ruchu na obou stranách a podpořit regionální kulturu, lidové zvyky a tradice, aby se zachovaly pro další generace. Obě města totiž disponují nejen bohatým nehmotným a materiálním kulturním dědictvím, ale také památkovými stavbami, jakými jsou bílovecký renesanční zámek ze 16. století a panský zámek ve Veličné z 18. století.“

Cyklostezka a městské schody

Ve Veličné tak díky zmíněnému přeshraničnímu projektu byla koncem roku 2019 dokončena cyklotrasa s názvem Oravská Poruba – Veličná (Revišné) v celkové délce 1,6 kilometru. Cyklostezka, která je součástí cyklotrasy 5411 směřující z Oravskéj Poruby na Kubínskou hoľu, má jen minimální stoupání, je široká tři metry a na jejím povrchu je asfaltový koberec. „V Bílovci jsme se rozhodli opravit a zkulturnit městské schody spojující ulici Městský kopec s ulicí Čs. armády. Odstranili jsme starou náletovou zeleň a nahradili ji novými keři, stromy a květinami. Vyměnili jsme také žulové schodnice, opravili zídky a doplnili zábradlí. Současně byl přiznán kus historické hradby nalezené při stavbě,“ vysvětluje Martina Juřicová z odboru regionálního rozvoje Bílovce.

Úprava suterénu bíloveckého zámku

V rámci projektu se podařilo zrealizovat také stavební úpravy v suterénu bíloveckého zámku nutné pro instalaci zcela nové expozice Skrytý středověk. „Expozice, která byla slavnostně zpřístupněna koncem července v rámci Hradeckozámecké noci, nabízí návštěvníkům pohled na nejstarší dějiny zámku prostřednictvím fragmentů nalezených v průběhu archeologických průzkumů ve sklepeních tohoto zámku, na jeho nádvoří nebo v bezprostředním okolí. Je zde také model bíloveckého hradu, který zde stál ještě před zámkem a nechybí ani modely různých typů hradních padacích mostů. Současně si sám návštěvník může prostřednictvím informačního panelu zvolit variantu scénického osvětlení, která mu pomůže rozlišit jednotlivé stavební slohy v prostoru,“ doplňuje Martina Juřicová s tím, že zájemce o historii a archeologii jistě potěší také vydání tištěného katalogu Průvodce expozicí, v němž jsou shromážděny všechny poznatky ze zmíněných archeologických průzkumů Národního památkového ústavu, uzemního odborného pracoviště v Ostravě.

Cestovní omezení projekt zkomplikovala

V rámci projektu bylo naplánováno také hned několik společných návštěv. „Cestovní omezení spojená s koronavirem vše značně omezila, přesto se nám podařila společná on-line videokonference pod vedením ředitelů Národních památkových ústavů z obou stran hranic na téma historie, archeologie a kulturní památky Bílovce a Veličné. Začátkem července k nám přijeli členové samosprávy a turisté obce Veličná, kteří měli možnost si prohlédnout novou zámeckou expozici i s výkladem archeologů a absolvovat komentované prohlídky věže kostela, muzea i kaple svaté Barbory. Koncem července pak vyjeli členové samosprávy a zástupci Pěveckého sboru Bílovec naopak do Veličné navštívit tradiční Veličianský jarmok – folklórní slavnosti, kde se osobně seznámili s bohatým kulturním a přírodním dědictví Veličné.“

Touto nádhernou společnou akcí byl přeshraniční projekt z programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika, který je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj, ze státních rozpočtů a z vlastních rozpočtů obou obcí, po zhruba třech letech ukončen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…