Blíží se další vlna kotlíkových dotací, Bohumín chce znovu nabídnout bezúročné půjčky

26.11.2018 17:30

V Moravskoslezském kraji se chystá další vlna kotlíkových dotací, měla by být vstřícná i k rodinám s nižšími příjmy. S pomocí bezúročných půjček obcí a měst by si mohli vyměnit kotel i ti, kteří si to v minulých kolech nemohli dovolit. Bohumín takové zápůjčky poskytoval už v minulých vlnách kotlíkových dotací, a osvědčily se.

Blíží se další vlna kotlíkových dotací, Bohumín chce znovu nabídnout bezúročné půjčky
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Moravskoslezský kraj dostane od státu na výměnu starých kotlů za ekologické půl miliardy korun. V Moravskoslezském kraji bude výzva vyhlášena v dubnu roku 2019, a to v případě, že ministerstvo životního prostředí svou výzvu vydá na začátku příštího roku. Díky dotaci si budou moci občané pořídit kotle na biomasu splňující nejvyšší emisní třídu, tepelná čerpadla a plynové kotle. Kotlíkové dotace nebude možné využít na nákup kotlů, které spalují uhlí.

Moravskoslezský kraj je v čerpání kotlíkových dotací v republice nejúspěšnější. „Stát si právě náš region vybral pro pilotní projekt bezúročných půjček rodinám s nízkými příjmy. Takže když žadatel splní určené podmínky, nebude muset mít vstupní investici, která byla nutná v minulých výzvách,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a doplnila, že ve výsledku se může v některých případech stát, že žadatel za nový ekologický kotel ze svého nezaplatí ani korunu. „Veškeré náklady na splacení půjčky mohou kromě státní dotace pokrýt i příspěvky obcí a krajský příspěvek, který bude pro každého žadatele stejně jako v minulém kole 7 a půl tisíce korun.“

Nevratný příspěvek ve výši 15 tisíc korun

"S bezúročnými půjčkami na kotlík máme zkušenosti již z předchozí vlny kotlíkových dotací. Předpokládáme rovněž poskytnutí příspěvku městem ve stejné výši jako kraj, tedy 7,5 tisíce korun. Snad zúžená nabídka vhodných podporovaných nových zdrojů tepla (tepelná čerpadla, kotle na biomasu a kondenzační plynové kotle) skutečně osloví lidi s nižšími příjmy, na které je cíleno. Doufejme taky, že požadovaná administrativa spojená s dotacemi a půjčkami, dobrý záměr nezahubí,“ říká místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Kromě podpory výměn starých kotlů na tuhá paliva v rámci kotlíkových dotací připravuje město Bohumín vlastní program na podporu výměn starých plynových kotlů za nové. „Je určen pro naše občany, kteří nedosáhnou na kotlíkovou dotaci a stojí před potřebou vyměnit starý plynový kotel jako hlavní zdroj vytápění. Nevratný příspěvek plánujeme ve výši 15 tisíc korun. Se základními tezemi záměru seznámíme zastupitele v prosinci. Po projednání v komisi životního prostředí by pak nový program mohl být schválen zastupiteli v únoru 2019,“ avizuje Lumír Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…