Bohumín: Kriminalita ve městě stále klesá

16.04.2018 21:16

Zatímco kriminalita na Karvinsku kolísá nebo dokonce stoupá, v Bohumíně má opačný trend. Za posledních pět let ubylo trestných činů o více než polovinu. Ze 756 na 353. A policejní statistiky i letos ukazují, že kriminalita v Bohumíně dál padá dolů. Zatímco vloni řešili policisté v prvních třech měsících roku téměř 90 trestných činů, letos jich bylo 61.

Bohumín: Kriminalita ve městě stále klesá
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Jak se snižující se kriminalita projevuje na pocitu bezpečí, teď zjišťuje zdejší radnice. Poslední průzkum proběhl před třemi lety a zapojila se do něj necelá tisícovka lidí. Z ankety tehdy vyplynulo, že se lidé v Bohumíně necítí nejbezpečněji. Město proto posílilo hlídky v ulicích a zaměstnalo nově asistenty prevence kriminality. Zvýšilo také počet kamer v problémových lokalitách a u soukromých ubytoven a zavedlo i nové protidrogové programy. A průběžné výsledky dotazníku naznačují zlepšení.

„Strukturu ankety jsme neměnili. Chceme mít srovnání s předchozími výsledky. Zajímá nás, jak se na pocitu bezpečí u Bohumíňáků projevila provedená bezpečnostní opatření. Prozatím se do ankety zapojilo přibližně 400 respondentů, zatím mezi nimi převládají ženy. Předběžně z dotazníků vyplývá, že pocit bezpečí se u Bohumíňáků zlepšil a je vyšší, ale problémy nezmizely. Stále je trápí otázka soukromých ubytoven, sociálně-slabších obyvatel a drog. Poukazují také na narušování veřejného pořádku bezdomovci, vandaly nebo volně pobíhajícími psy,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha.

Hlasovat o pocitu bezpečí může veřejnost až do konce dubna. Vyplnění ankety zabere lidem maximálně deset minut. Zájemci jej najdou ZDE v sekci Radnice, v kategorii Dotazníky. Čeká na ně devatenáct jednoduchých otázek. Podle výsledků dotazníku pak město hodlá podniknout další kroky pro zvýšení bezpečnosti.

Krádeží kovů ubylo o 90 procent

„Většina lidí přistupuje k anketě konstruktivně a posílá nám smysluplné podněty. Jsem rád, že oceňují snahy o zlepšení v oblasti kriminality, která je v našem městě výjimečně nízká. Je to i díky tomu, že se nám pod dlouhých bojích podařilo zrušit ve městě všechny herny a prosadit bezhotovostní výkup kovů ve sběrnách. Krádeží kovů díky tomu ubylo o 90 procent,“ upřesnil Petr Vícha s tím, že nejvíce se do ankety prozatím zapojují lidé ve věku od 20 a 45 let.

Před třemi lety se Bohumíňáci cítili nejvíce ohroženi kapesními krádežemi, vandalismem, vloupáním a fyzickým napadením. Lokality, které dotázaní označili jako nejproblémovější, korespondovaly s místy, kde se nacházely soukromé ubytovny. Nejméně bezpečně se lidé před třemi lety cítili u vlakového nádraží, na pěší zóně a v oblasti drátoven. Na veřejných prostranstvích označili za největší problém především ubytovny, drogy a sociálně slabší etnikum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…