Bohumín: Město revitalizuje hřbitov v Novém Bohumíně, přibudou tu kolumbária

07.11.2021 6:32

Místo posledního odpočinku v Novém Bohumíně prochází citlivou revitalizací. Město chce na hřbitově za pomoci atraktivní výsadby zeleně vytvořit příjemnou komorní atmosféru.

Bohumín: Město revitalizuje hřbitov v Novém Bohumíně, přibudou tu kolumbária
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Z areálu mizí staré hrobové rámy a některá opuštěná hrobová místa nově slouží jako zázemí pro živou květinovou výzdobu. V příštím roce na hřbitově přibudou kolumbária. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Dušičkový týden rozzářil místa posledního odpočinku, pět bohumínských hřbitovů nevyjímaje. Radnice dlouhodobě investuje stovky tisíc korun ročně do jejich oprav, aby vypadaly důstojně a udržovaně během celého roku. Nejvíce péče aktuálně potřebuje hřbitov v Novém Bohumíně. „Vzhledem k jeho charakteru a umístění jsme zvolili formu postupné revitalizace tak, aby nebylo narušeno soukromí pozůstalých ve chvílích, kdy přicházejí vzpomenout na své blízké. Začali jsme omlazením zeleně a modelací terénu, která má zabránit jeho zamokření,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Odborníci na zeleň vytipovali patnáct neperspektivních stromů k vykácení a zahradníci upravili řadu tújí tak, aby nebránily výhledu do aleje a tvořily decentní živý plot u urnových hrobů. Už loni nové keře a stromy doplnily prostor v zadní části hřbitova před garážemi. „Kromě pravidelného kosení trávy provádíme na hřbitově i likvidaci břečťanu a náletových rostlin. V říjnu jsme do zelených ploch zasadili sazenice krokusů, které na jaře vykvetou a pohledově vytvoří barevnou kulisu. Současně jsme využili tři stará nevyužitá hrobová místa k zasazení trvalek. Jde o rostliny, které kvetou v průběhu celého roku. Doufáme, že prozáří pohled na celý areál hřbitova. Vybrali jsme druhy, které nevyžadují složitou údržbu,“ popsala Eva Liszoková z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice s tím, že kvetoucí keře by měly přibýt i u vstupu do areálu.

Město se pustilo i do stavebních, respektive bouracích prací, k nimž patří likvidace starých hrobových rámů a narovnání spadlých náhrobků. „Některé spadly tíhou času, v jiných případech jsou na vině vandalové. Deset starých hrobových zařízení už jsme odstranili, dalších pět je v plánu. V zadní části hřbitova jsme natřeli plotové sloupky a vyměnili pletivo, na jaře přijde na řadu vyrovnání terénu. Pro návštěvníky hřbitova bude k dispozici doplněná sestava na tříděný odpad včetně toho biologického,“ dodala Liszoková.

Nejzásadnější novinkou, na kterou lidé v Bohumíně netrpělivě čekají, je výstavba kolumbárií. Ta měla pozůstalým sloužit k uschování uren už v tomto roce, kvůli krizi ve stavebnictví má však projekt zpoždění. Lidé budou moci schránky začít využívat pravděpodobně na jaře příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…