Brno: Dny elektronové mikroskopie - poznejte podivuhodný mikrosvět

22.03.2023 17:39 | Tisková zpráva

Bez elektronových mikroskopů bychom se dnes už těžko obešli v lékařství, kriminalistice, archeologii, výzkumu materiálů nebo leteckém průmyslu. Každý třetí takový přístroj na světě pochází z Brna. Přijďte se nyní seznámit s pestrým mikroskopickým světem.

Brno: Dny elektronové mikroskopie - poznejte podivuhodný mikrosvět
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Odhalit, co vše nám tento přístroj umožňuje vidět, můžete do 26. března na Dnech elektronové mikroskopie (DEM). Akce se letos zaměří na neviditelné hrdiny, kteří se vyskytují všude kolem nás, nebo dokonce přímo v našem těle. Ať už zachraňují planetu, brání naši imunitu nebo sami dokážou přežít v extrémních podmínkách, bez elektronového mikroskopu bychom je nespatřili.

Na programu letošního ročníku jsou přednášky, workshopy, výstavy a exkurze do běžně nepřístupných laboratoří. Chybět nebudou ani soutěže či aktivity pro rodiny s dětmi.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38685 lidí

Jak spolu souvisí mikroskopy, pavouci a želvušky, se dozvědí lidé, kteří přijdou 23. března na přednášku anglického amatérského arachnologa a nadšence do elektronových mikroskopů Jeremyho Poolea. Celý týden bude na Moravském náměstí ke zhlédnutí také jeho výstava fotografií.

Veřejnosti se 24. a 25. března otevřou dveře brněnských technologických firem a pro děti bude 25. března na hvězdárně nachystána přednáška o želvuškách. Na Moravském náměstí si lidé budou moci prohlédnout nafouknutou nanostrukturu a v Galerii Vaňkovka výstavu fotografií z oblasti elektronové mikroskopie. Pozadu nezůstanou ani další partneři, jako je VIDA!, CEITEC, Technické muzeum v Brně nebo Ústav přístrojové techniky AV ČR – ti všichni si připravili bohatý doprovodný program.

Symbolem letošního ročníku DEM je obří model želvušky. V reálném světě tohoto tvora o velikosti zrnka máku snadno přehlédnete. Svojí schopností odolávat vroucí vodě, chladu a vakuu ve vesmíru, radioaktivnímu záření nebo jedovatým plynům ale tento drobek připomíná komiksového superhrdinu.

Více se dozvíte na webu ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…